Себ сменя тактиката си, линейки в два от етапите

  • Home
  • Себ сменя тактиката си, линейки в два от етапите
Себ сменя тактиката си, линейки в два от етапите

РАЗВИТИЕТО на последното състезание от сезона, победителите в 16-те скоростни етапи от ACI Монца Рали, както и общото подреждане на екипажите може да следите на живо ТУК

КАКТО ИЗГЛЕЖДА, световният шампион Себастиян Ожие (Тойота Ярис WRC) е сменил тактиката си за финала на първенството в ACI Рали Монца. Лидерът на първенството започна във финала със силна атака, печелейки три от четирите откриващи състезанието теста и е начело в общото класиране.

:: Резултатите от етапите и

подреждането на екипажите
в ралито – в карето вдясно. Ожие пропусна само една отсечка в първата част от днешния ден – дългата 22.17 км Коста Вале, в която претендентът за короната и негов съотборник Елфин Евънс го изпревари с… 0.1 сек.

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix
ДВА ПЪТИ ВТОРИ В ТРИ ЕТАПА… При второто преминаване на етапа Героса Елфин Евънс загуби от съотборника си с малката разлика от 2.1 сек.

Но днешните 4 скоростни етапа бяха белязани от един спортен и два несъстезателни инцидента, заради, които в същата Коста Вале, а след това и при второто й преминаване състезанието беше прекъснато заради жена и мъж, паднали край трасето и заради тежки фрактури – откарани с линейки в близките болници. Така в първата Коста времената след 37-ия екипаж бяха определени от съдиите, а във второто преминаване, точно пред Сордо (Хюндай i20 WRC) беше развят „черен флаг“ и единствено Ожие, Евънс, Нювил, Катсута и Рованпера реално се състезаваха от старта до финала, докато колоната зад тях премина до края на теста в свободен преход.

снимки: валентин колев/rallyxpres

С ПУСНАТА СИРЕНА… Първата от двете линейки преминава през финала на скоростния етап, за да превози до близката болница единият от пострадалите зрители

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix

…И ОТНОВО ЛИНЕЙКА, СЛЕД НЕЯ – СВОБОДЕН ПРЕХОД… Този път, много кратко след началото на теста и след като по трасето са преминали само пет автомобила (горе). След „черния флаг“ останалите от колоната са принудени да лавират между зрителите, а Гъс Грийнсмит вече е останал единственият от Форд за този ден (долу) На предишния скоростен етап пък беше регистрирано и първото отпадане на екипаж от топ-листата на ACI Рали Монца. Направи го Адриен Фурмо (Форд Фиеста WRC), чийто удар първо чухме, а след това видяхме от записа на WRC+ как франсето лашка своята Фиеста в десния скат, а предното стъкло става на пайжини.

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix

КЪМ СЛЕДВАЩАТА СЦЕНА… Публиката, която в ACI Рали Монца не е просто много (!), започва да се изнася от етапа, за да успее да заеме местата си край трасето на следващия етап от състезанието. За съжаление направихме и една неприятна за нас българите констатация – изгубихме един сливенски „рекорд“, след като открихме, че на Героса 2 (11.09 км) добре почерпените местни фенове са с едни гърди пред колегите си край Дървото под Сините камъни. Това обаче има своето логично обяснение: температурите на високото са ниски, мъглата все още е тук със своите пасажи, а когато към 5:30 сутринта се появихме на първата скоростна отсечка, местата в „ложите“, а и в галерията на тази сцена, вече бяха… заети! И още нещо – със сигурност по рейтинга на своята емоционалност, рали общността на италианците отстъпва на тази от Калчото, но със сигурност остава доста зад гърба си колегите си в съседните страни.

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix
СИЛНА КОНКУРЕНЦИЯ… На една ръка разстояние, с факли и неистови възгласи рали-феновете приветстват Оле Рованпера (горе) и борещият се за титлата в WRC3 Кайетан Кайетанович (долу).