Резервни чаркове и PCR-тест мъчат наш’те за Сърбия Рали

  • Home
  • Резервни чаркове и PCR-тест мъчат наш’те за Сърбия Рали
Резервни чаркове и PCR-тест мъчат наш’те за Сърбия Рали


ПОСТИЖЕНИЯТА на участващите в 53-ото издание на Сърбия Рали екипажи, може да следите в секция „резултати“ на официалната страницата на състезанието ТУК. Пълният списък на заявените екипажи може да видите ТУК, а часовият график на финалното за годината състезание, валидно за шампионата на България – ТУК (в допълнителния правилник на ралито).

ДОСТАВКАТА на резервни части, а след това ремонтите и подготовката на автомобилите за финалното състезание тормозеха повечето от българските екипажи до последно преди заминаването за Врънечка Баня. Тази събота и неделя там завършва най-краткото в историята на тази дисциплина национално първенство по рали на България за сезон 2020. Ремонтираният от COVID-19 календар на всички дисциплини обаче се оказа най-труден именно за ралитата, след като за участието във последното рали за годината – 53-ото Сърбия Рали, пътуващите към съседите кервани трябваше да имат и задължителния за влизането при съседите PCR тестове. При това обичайната през годините за това състезание програма не е била нарушавана така „здравословно“, както в този сезон.

снимка: петко станчев/rallyxpress
КАКВА ТАКТИКА ЩЕ ИЗБЕРЕ ЛИДЕРА… Дали двукратният шампион на България Мирослав Ангелов ще се хвърли в битка за първото място на Сърбия Рали или ще предпочете консервативна тактика да преследва единствено националната титла, засега не е ясно.

Стартът на опознавателните преминавания през 12-те скоростни етапа (обща дължина на тестовете 150.1 км) започват в четвъртък сутринта, а в тях екипажът на Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов (АРТ Моторспорт, Мицубиши Лансър Ево 9, втори в общото подреждане – 70.4 т.) ще се включат, след среднощна езда между Варна-София и Врънечка Баня. От летището във Варна Атанасов директно запраши към София, а след това комплектуван, екипажът пресече границата.

снимка: петко станчев/rallyxpress

ДЪЛГИ 750 НОЩНИ КИЛОМЕТРИ… Без да броим километража до Европа и Варна, тази дистанция трябваше да покрие за часове Йордан Атанасов, за да „натовари“ навигатора си и днес сутринта да започнат опознаването на отсечките на Сърбия Рали. „Пътуваме вече!“, каза по-рано през деня Емил Денев-Прокурора, за когото до последно работата по Клио-то вървеше във Варна, където беше сменена скоростната кутия на бегачката. „Можеше и да не пътуваме, ако не беше първо Оги Герджиков, който помогна с чарковете, а после Пламен Григоров, който завърши подготовката на колата.“ Ден преди Денев, пак от Варна, към Врънечка Баня излетя неговият съперник в класирането на RC3 Левент Ризов (навигатор Добрин Абрашев).

снимка: петко станчев/rallyxpress

СИЛНО АМБИЦИРАН… Прокурор Емил Денев изостава в класирането преди Сърбия, но е мотивиран да заличи разликата си с пилота на добричкия Моторспорт Т-Н. „Направихме тестовете сутринта и, както колата беше натоварена предишната вечер – направо – „черта“ към Сърбия“, обясни графикът на екипа си Левент Ризов. Екипажът на добричкия клуб Моторспорт Т-Н е водачът на листата в RC4 – 70.8 и Левент ще се бори да вземе първата си титла след пауза от 2001 г. насам, когато спечели първото място в тогавашната А6.

снимка: петко станчев/rallyxpress и личен архив на пилота

ПО КЪСНА ДОБА КЪМ ГРАНИЦАТА… След 19 сезона Левен Ризов ще се пробва да повтори титлата си в националното първенство по рали. В същото време двама от триото пилоти, които във Врънечка Баня ще се борят и за класирането в 2WD и в RC4 – Дилян Станков (Булсим, Пежо 208 R2, трети в генералното класиране) и младежът Денис Станчовски (Автоцар, Пежо 208 R2) до последно бяха ангажирани с ремонти около колата.

Дилян Станков: „Трябваше да отстраним едни вибрации, които се появиха в лявата полуоска в Шумен, затова я заменихме. Но заради малкото останало време не правехме обичайното контролно каране – просто натоварихме колата и тръгнахме, след като си взехме резултатите от [PCR] тестовете.“ 

Преди финала във Врънечка Баня екипажът на Булсим Станков/Йорданов са на третата позиция в генералното класиране за годината – 50.7 т. Те са и на върха в подреждането за шампионата на „двуколесните“ екипажи. Това е най-доброто класиране, до което пилотът е стигал през последните 4 години, след като спечели титлите си в RC4 през 2013 и 2016 г. тогава на финала в Ужице. „Ще гледам да бъда по-внимателен в Сърбия“, заключава Станков, без да прави уточненията за смисъла на тази предпазливост.

снимка: петко станчев/rallyxpress и личен архив на пилота

ВСИЧКО СВЪРШЕНО НАВРЕМЕ… След като в Шумен „208“ показа неприятни и съмнителни вибрации в полуоската, екипът на Станков успя да направи ремонти и подготовка точно по плана на екипа. Повече механични проблеми, отколкото неудобството около PCR-ите имаше преди заминаването за Сърбия прекият конкурент на Станков и за генералното класиране, и за това в 2WD, и за RC4 – екипажът на Денис Станчовски/Явор Брънков (Автоцар, Пежо 208 R2, 47.6 т.). В общото подреждане те са с пасив от 9.4 т. от сливналията, а за другите две подреждания разликата е 13.2 т. „Зависехме от частите, които трябваше да пристигнат на, но се оправихме. Дори направих кратко каране край Панагюрище, за да сме сигурни, че механиците са свършили добре работата си“, каза преди заминаването за Врънечка Баня младежът. Както и в Шумен, в Сърбия Рали Станчовски няма да разчита на предимството, което може да му даде къс диференциал, така че ще дава газ толкова, колкото му позволява техниката.

снимка: петко станчев/rallyxpress и личен архив на пилота

ВСИЧКО ЧАРКОВЕ ДОЛУ!… Повече неизвестни около чакането на резервните части и ремонта за Сърбия, отколкото процедурата за тестовете за COVIF-19 имаше до последно младият панагюрец Денис Станчовски. „Смятал съм си актива, водим в RC5 – обяви лидерът в тази категория Петър Йорданов (АМК Ботевград, Хюндай i20 Купе – 56.4 т.) – Но екипът на Пепи Гьошев е оправил всичко по колата, след двойните проблеми със скоростната кутия в Стари столици.“ Бившият навигатор на Крум Дончев без каквото и да е колебание заявява, че за Сърбия са заминали с едничката цел, заедно със съпругата си Любка да спечелят титлата. Ако семейството успее да изпълни своята програма максимум, то за фамилия Йорданови това ще са първите титли като пилот и навигатор, ако не броим трите победи, които Пепи има в края на сезони 2009 и 2010 като навигатор на шампиона Крум Дончев.

снимка: петко станчев/rallyxpress

СПРЯЛ ЗАРАДИ ПРОБЛЕМ СЪС СКОРОСТНАТА… Пепи Йорданов се готви да свали шлема си, след като е преустановил участието си в Стари столици (вляво). Тежка нощна работа за екипа на Гьошев и повторна смяна на агрегата, за да бъде върнат в играта на „столиците“ екипажа на фамилия Йорданови по системата на рестартирането.

:: Ето и инфорграфиката, направена от RallyXpress за точковата разлика между шампиона и вицешампиона през последните 15 год. Освен уточненията в нея, направени „под линия“, задължително трябва да се отбележи, че небивало голямата дистанция за 2019 г. между Мирослав Ангелов и Йордан Атанасов е основно заради това, че в средата на шампионата (4 кръга), варненецът (навигатор е Янаки Янакиев), прекратява участието след Монбат Рали Сливен.

ЛИДЕРЪТ В ШАМПИОНЪТ на България за 2020 г. при навигаторите – Георги Гаджев (Мегапорт, на снимката, първо място в класирането – 88.0 т.) и лидер в класацията за този шампионат В RC2 е категоричен, че Сърбия Рали е състезание, което той особено силно харесва заради интересните и напълно нетипични за България скоростни етапи край Врънечка Баня. Ето какво експертно мнение изказва шампионът при навигаторите в спринта за 2017 г. в клас НС4: „Настина много емоционални скоростни етапи, всичките те са много хлъзгави, преобладаващо са с т. нар. „вързани завои“. Вчера в късния след обед валя дъжд. сравнително силено и гарантирано днес в опознаването трасетата ще бъдат и влажни. „За дните на състезанието прогнозата е различна в различните метеосайтове, но общото е, че ще е облачно и сравнително топло. Един от порталите предвижда лек дъжд в събота, останалите три – че само ще е облачно.

„Онова, което съм сигурен, че ще очаква екипажите е, че на два от тестовете, които се карат и в двете посоки – първата [отсечка] в събота – Станишини (11.15 км) и Жупа (8.85 км), по завоите ще има много извадена фракция (от карето вдясно виж часовия график).

„През миналата година домакините съвсем коректно поставяха гуми и конуси в завоите, но когато местните пилоти с Юго-тата дойдат до епикса на виража, тези ограничения, за да не няма „рязане“ просто се подминават.“

снимка: официален сайт на сърбия рали

ИСТИНСКА АТМОСФЕРА НА ИСТИНСКО РАЛИ… След церемонията по откриването на 52-ото Сърбия Рали, всички състезатели са се събрали под арката на старта за обща снимка.