ПРЕВЕДЕНИ СА ?110 000 ЗА БЪЛГАРСКИЯ КРЪГ ОТ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО

  • Home
  • ПРЕВЕДЕНИ СА ?110 000 ЗА БЪЛГАРСКИЯ КРЪГ ОТ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО
ПРЕВЕДЕНИ СА ?110 000 ЗА БЪЛГАРСКИЯ КРЪГ ОТ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО

ПРЕЗИДЕНТЪТ на БФАС Георги Янакиев бе силно разочарован, че датата за българския старт от WRC бе определена не за 2009 г., а за следващия сезон. Причината е в юбилея на най-старото българско рали, което през 2009 г. ще запише 40 години. По-малко от седмица, след както състезанието бе номинирано, заместникът на Янакиев в структурата на Рали България потвърди за RallyXpress, че се прави всичко възможно да бъде направена промяна с една година. “Една година по-рано? Напълно е възможно.” В средата на декември Янакиев потвърди това и пред столичен вестник. Но нито единият, нито другият уточниха какви са козовете, с които разполага във федерацията.

ВЧЕРА ПО ОБЕД вноската от ?110 000, която е задължителна за участието на рали България като кръг от световното първенство по рали за 2010 г., е била получена и преведена по банкова сметка във ФИА, научи RallyXpress от свои източници.

Сумата, твърди източникът ни, е отпусната от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС).Встъпителната вноска е направена точно месец, след като на 8 декември 2007 г. в Монте Карло стана ясно, че най-голямото българско рали е номинирано като девети кръг от световното първенство за след две години. Планираната дата за старта в Боровец е 8 август 2010 г.Президентът на БФАС Георги Янакиев, който е най-дългогодишния директор на състезание от европейския шампионат, придружен от заместника си Боби Капев, са били в ДАМС, за да извършат прехвърлянето на парите по сметката на Международната автомобилна федерация.За сравнение на превода, направен за номинирането на българското състезание като кръг от WRC, ще кажем, че в същия ден общинските власти в Банско са отпуснали 100 000 лв. (по курса на деня – ?97791.5) за кръг от европейското първенство по ски алпийски дисциплини през март.Встъпителната вноска за кръг от WRC е същата, каквато и за включването на рали в програмата на IRC.

ПЪРВА ГАРНЦИЯ: ?110 000 са преведени във ФИА за старта на българското рали от световното първенство.

Снимка: Архив RallyXpress

АКО СЕ ИЗКЛЮЧИ скептицизма на едни и свръхентусиазма на други, фактът че встъпителната вноска е преведена във касата на Международната автомобилна федерация (ФИА) подсказва, най-малко два факта. Първо, че всеки, който е се е съмнявал в програмата “България във WRC” вече има един аргумент по-малко. Второ, но далеч по-важен е фактът, че таксата е преведена само месец, след като стана номинацията на България за WRC. Това подсказва, че най-вероятно искането Рали България да бъде догодина, а не през 2010 г. може да бъде санкционирано от ФИА. Единственото рали, което попадна в календара на световния шампионат поради възприетата схема на ротация, е Райд-Полски, състезание с 65-годишна история в автомобилния спорт.