ПОСЛЕДНО: БЕЗ СИСТЕМАТА HANS ЗА ЕКИПАЖИТЕ В ШАМПИОНАТА ПО РАЛИ

  • Home
  • ПОСЛЕДНО: БЕЗ СИСТЕМАТА HANS ЗА ЕКИПАЖИТЕ В ШАМПИОНАТА ПО РАЛИ

ВСИЧКИ екипажи, които няма да бъдат регистрирани за участие в трите старта от Купата на ФИА за Източна Европа – Траянови врата, Хеброс и Сливен, ще могат да участват в състезанието без да използват системата за защита на главата и врата HANS. Това съобщение бе публикувано от сайта на първия кръг от шампионата Траянови врата – http://www.interspeedracing.com.

Решението е било взето от УС на националната автомобилна федерация и в него се казва: „По решение на УС на БФАС от 16.04.2009 г. в рали “Траянови врата” могат да участват автомобили от групи А, N и  X без система HANS. Те ще получат класиране и точки само за националния шампионат, но не и за Източна Европейска купа.”

Така на практика автомобилната власт в България се върна към първоначалното си намерение, след като преди време се говореше усилено, че без значение дали става дума за българското първенство или европейските купи, системата HANS ще бъде задължителна.

ФАКСИМИЛЕ от сайта на Траянови врати.

Интересното е, че след като в продължение на двадесетина дни http://www.bfas-bg.org/ бе като черна дупка в интернет-пространството, не съобщава за това решение на управителния съвет.

Въпросът, който логично възниква е не дали постваното под заглавието „Важно” на сайта на Траянови врани съобщение е вярно, а защо официалният сайт на БФАС мълчи по въпроса. Очевидно е, че поддръжката на електронната страница не е на равнището на федерацията. Освен заради „тайм-аута” който имаше в края на март и първите две седмици на април и сега липсващото съобщение за важно решение на управителния съвет, всяка справка за 2008 г. е направо невъзможна.

Архивът за състезанията в българските шампионати приключва с 2007 г. и опитите да се намерят официалните класирания, шампионати, дати или да се направят сравнения с постиженията от новия сезон е невъзможно. 2008 г. е заличена, тя не съществува като състезателен сезон в историята на българския автомобилен спорт.

ФАКСИМИЛЕ от сайта на БФАС, в който историята приключва с 2007 г.

Да допълним, че сега объркването сред пилотите е голямо. Причините за това са, че след като 90 на сто от тях са ориентирани единствено към националния шампионат, са били принудени да купят новото устройство за около 4000 лв. на екипаж.

Вярно е и друго: за задължителното използване на HANS федерацията предупреди състезателите преди повече от година. В същото време промененият възглед на управителния съвет идва пет минути преди 12. Ако се приеме, че

„Вместо системата, за тези пари можех да купя гумите си за целия автомобилен сезон” – коментира Емил Денев. Той е заинтересован за участието си единствено в първенството на страната, гарантира, че няма амбиции за точките от Източноевропейската купа. И уточнява, че гумите също са проблем на сигурността, не по-малко важен от този със системата HANS.

Ако проблемите на сайта на федерацията са наистина тежки и поддръжката му по една или друга причина е спряна, защо не са били използвани архаичните комуникации като писма или телефонни обаждания до клубовете? Дали броят на заявените участници за старта този уикенд няма да е намален и заради липсата на HANS. И още – дали се очакват още официални съобщения на федерацията, които трябва да бъдат търсени по всевъзможните електронни портали?