Последно асфалтово от отиващата си ера

  • Home
  • Последно асфалтово от отиващата си ера

ПОЗИЦИТЕ на екипажите в седемнадесетте скоростни етапа, както и общото класиране, след всеки един от тях, може да следите на линка ТУК

ДОСТАТЪЧНО Е да си припомним, колко кален и снежен беше финалът на световните серии през 2020 г. в Монца Рали, за да бъдем сто на сто уверени, че испанското Каталуня-Коста Даурада ще е последното истинско асфалтово състезание и за сегашното първенство, и за отминаващата ера с шампионатите на ФИА в WRC.

За утрешния старт регистрациите са за 73 екипажа, третият най-дълъг списък от началото на този финален световен шампионат.

До неговия край, освен испанското, остава още и второто италианско рали, но в Каталунската област ще се разиграе последният кръг, 5-и за годината, в който за последно ще се срещнат участниците в JWRC и в курорта ще бъдат определени тримата най-бързи за тазгодишните серии.

В същото време обаче, а това съвсем не е изключено, най-малко една от двете „големи“ световни титли може да се окаже предрешена, преди колоната за започне участието си в италианската алпийска гонка идния месец.

Разликата между двамата претенденти на Тойота, които са на върха на класирането преди Испания – Себ Ожие и Елфин Евънс, е точно 24 т.

И точно това рали, след победата му във Финландия е вторият пореден шанс за уелсецът, да спечели първата титла за Британия след такова дълго прекъсване.

Елементарните изчисления (без да се добавят точките от пауърстейджа – бел. ред.) показват, че завършвайки 1-и, 2-и или 3-и в Коста Даурада, а Евънс – 6-и и по-надолу, то авантажът на Ожие в Италия ще е такъв, че там той да стартира като световен шампион, макар и нетитулуван за осмата си титла.

снимка: официален сайт на тойота газоо рейсинг
НА ПРАГА НА ПРЕДПЕНСИОННИЯ СИ ПЕРИОД... Себастиян Ожие има големи шансове да завърши първенството като предсрочен шампион, а след това да продължи кариерата си на „непълен работен ден“ в Тойота.

Шансовете на Евънс са във втора поредна победа след Юваскийла и надеждата, че франсето ще е втори или още по-назад в класирането.

Както и да се развива вътрешно-тимовият спор за титлата, печеливши са японците и Тойота Газоо Рейсинг, а губещият вече е ясен – Хюндай Моторспорт.

Яри-Мати Латвала ще завърши първия си сезон като мениджър на екипа с 1-2 в шампионата на пилотите и най-вероятно с първата двойна титла за Тойота от 1994 г., когато Дидие Ориол и Тойота Селика Турбо 4WD спечелиха и едната, и другата корона.

снимка: официален сайт на тойота газоо рейсинг
УСЪРДЕН ЧИСТОФАЙНИК… За Елфин Евънс испанското рали е последният шанс да остави жива битката за титлата и след финала в Тарагона.

Забележителното е, че дубълът сега отново ще е френско-японски, ако Ожие победи за осмата си титла.

Изключението, ако това не стане, е корейците да потретят отборната си титла от предните два шампионата, но вероятността е много малка.

Единадесетият кръг от сериите също може преждевременно да се окаже решаващ и за другите две придружаващи шампионата категории – WRC2 и WRC3.

Състезанието, след ковид-прекъсване от година, се връща там, където бе устроено за първи път през 2005 г. – перфектното място за рали от такъв калибър.

За разлика от предишните издания, в които имаше и „макадамови добавки“ в етапите, през 2021 ще е сто на сто асфалтова повърхност, оставяйки настрана смесените характеристики, въведени от 2010 г. нататък.

снимка: официален сайт на тойота газоо рейсинг
СИЛНА ГОДИНА, С ПРИЦЕЛ КЪМ ДУБЪЛ НА ШАМПИОНСКИТЕ ЗВАНИЯ… Тойота Ярис WRC може да влезе в историята на японската фирма като първата бегачка след 27 години, записала и едната, и другата титла.

В своето 56-о издание, испанското рали RallyRACC ще имат маршрут от 1415,05 км, от които 306,50 км (19 теста) са за хронометриране.

Две скоростни теста са напълно нови за всички участници: Ла Гранаделла (21.77 км, петък) октомври) и Гавада (13.57 км, неделя). Три други скоростни етапа бяха в схемата през 2014 г. или в по-ранни години: Вилаплана (20 км), Риби-Роха (14.20) и Батеа-Валалба (8.62 км).

И в шестото изпитание – Гуерол (19.14 км), има доста промени поради факта, че използва различни варианти на това трасе.

Останалите четири специални етапа са напълно еднакви с онова, което пилотите знаят тук от 2019 г. Но направените в схемата промени са толкова много, че превръщат Каталуня-Коста Даурада в напълно ново състезание.

Достатъчно е да се вземе най-малкото доказателство – тестовото трасе за предстартовата подготовка ще бъде различен от този от последните десет години, заменяйки асфалтово-чакълестия пък край от Салоу с множеството завои на Кол де ла Тиксета (4.31 км).

снимка: официален сайт на тойота газоо рейсинг
ЧАСТ ОТ ТРАСЕТО НА ШЕЙКДАУНА… Това показва този кадър, направен ден преди началото 56-ото издание на испанското рали: преливащи се завои с идеално гладък асфалт.

:: ЕКИПЪТ НА ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ ТИМ и Яри-Мати Латвала със сигурност е най-ефективният за сезона със спечелените 8 от общо 10 досегашни състезания в световните серии. Независимо от това, в екипа няма и секунда разпускане, в преследването на титлата на производителите. Отборът води първенството с 61 точки, като максималните 52 точки са на разположение след испанското събитие. За трети пореден път пилот на Тойота гарантирано ще спечели титлата на пилота, като по-важното за Латвала е тя да бъде придружена с титлата и за марките.

снимка: архив на rallyxprss
ПРЕДИ ЧЕТВЪРТ ВЕК… Дидие Ориол и Тойота направиха френско-японският дубъл в световните серии, за който на тима се наложи да чакат точно четвърт век.

Кале Рованпера в момента е четвърти в общото класиране и само на една точка от това да бъде в челната тройка, докато пилотът на челиндж програмата на Тойота Газоо – Такамото Катсута, отново е планиран като четвъртият за Ярис WRC.

:: Видео от тестоветеможе да видите в два

клипа – ТУК и ТУК

Яри-Мати Латвала: „Чудесно е да се върнете в Испания, особено сега, когато ралито отново е изцяло асфалтово събитие. Пътищата там са най -добрите асфалтирани пътища в WRC и наистина ми харесаше да карам по време на кариерата ми. Нашите [пилоти] водят първенството, но не трябва да почистват никакви чакълести пътища през първия ден.

„И за нас е не по-малко вълнуващо, че един от Тойота може да спечели титлата на пилотите, но нашата основна цел като отбор в Испания, разбира се, ще бъде да съберем достатъчно точки, за да осигурим шампионата на производителите. Мисля, че имаме добър шанс, но трябва да свършим добре работата си, за да постигнем нужните резултати.“

:: АКО ЗА КОНКУРЕНТИТЕ ТОВА е изключително важен старт, то за екипа на Хюндай Рейсинг испанското рали двойно по-важно. Въпросът за титлата при пилотите е почти завършен, а свободна остава единствено за третото място, на което засега твърдо стои Тиери Нювил (130 т.). Изоставането му от тойотаджиите е масивно и възможността дори да ги застигне, а не да ги изпревари, изглежда много-много малка.

В същото време зад белгиеца, само на точка е Кале Рованпера и при известно неблагоприятно развитие на играта за Нювил в Испания, току-виж в края на сезона при Латвала има 1-2-3 за годишните награди на ФИА, че и титлата на производителите.

снимка: motorsport-images
ЗДРАВО ПОДПИРАН ОТ МЛАДЕЖА… Тиери Нювил спечели последното асфалтово състезание от сериите, но преди заключителните стартове от шампионата той е под пресата на Кале Рованпера и въпросът е не само дали ще издържи техниката на белгиеца, но и дали ще успее да увеличи крехката си преднина в общото класиране.

В екипа на Андреа Адамо има промяна и тя е, че освен силната подкрепа от местният идол Дани Сордо, в отбора разчитат и на Нил Соланс (29 год.), който замени травмирания (счупена бедрена става) и оставащ в „лазарета“ Пиер-Ив Лубе.

Най-малкото защото е испанец, на Соланс ще се разчита заради добрите познания за местните трасето, което е от особена важност за отбора. Соланс е шампион на макадамовите ралита на своята страна, както и предишния шампион на JWRC, спечелил титлата през 2017 г.

Заедно с тези си плюсове, Нил Соланс ще има за своя ко-пилот Марк Марти, водил такива асове като Карлос Сайнц, Дани Сордо и Хесус Пурас.

Фактически Нил Соланс и Марк Марти (Хюндай i20 Купе WRC) ще представят в домашния си старт проекта за млади таланти, управляван от Испанската автомобилна федерация.

Вторият важен момент, извън основният екип е, че Оливър Солберг вече е номиниран за мястото в основния екип на Хюндай на преминалия в М-Спорт Форд за 2022 Крейг Брийн.

:: ДАЛИ ИСПАНСКОТО РАЛИ ЩЕ СЕ окаже малка компенсация за отбора на М-Спорт, който тази година трябваше да изпие не един и два горчиви хапа в световните серии? Каталуня-Коста Даурада може да се окаже добра възможност „да се отмъсти“ за слабата година в екипа на Малкълм Уилсън. И понеже тази година надпреварата е изцяло върху асфалт, повърхност, за която Фиеста е дала всичко от себе си, възможностите не изглеждат така малко.

Младият френски ас Адриен Фурмо също разчита на настилката. Със сигурност обаче положението на „фордаджиите“ не изглежда бляскаво и сигурно. Едната причина е, че след Финландия в М-Спорт не са правени никакви тестове преди този старт и с оглед на подготовката за това състезание.

снимка за rallyxpress: †мартин холмс/англия
МНОГО СИЛНО, НО И МНОГО ОТДАВНА… Последната победа за М-Спорт в Каталуня е през 2004 г., когато с четвъртата версия на Форд Фокус RC WRC Марко Мартин спечели испанското състезание.

Ричард Милнър: „Тъй като събитието се провежда само десет дни след Финландия, ние имахме само два дни, за да подготвим отново колите във Великобритания. Което означаваше, че нямахме възможност да направим тест преди Испания. Все още вярвам, че няма причина, поради която не можем да постигнем солидни резултати по пътищата тук. Също така ще бъде приятно да видим зрители отново в този приятелски за фен европейски кръг от поредицата.“

Адриен Фурмо отразява това, като посочва факта, че трасетата дават предимство на тези, които шофират с чисти траектории и че повърхността е гладка и равномерна.

„Наистина съм щастлив да се върна в Испания, бях тук преди две години с Форд Фиеста Рали2 и имам добър опит в това събитие. Много харесвам това рали заради асфалта, защото е доста интересно и трябва да имате добри линии в завоите. Това е доста вълнуващо събитие и искаме да постигнем добър резултат, знаем, че колата е наистина добра на асфалт и искаме да можем да се бием с останалите състезатели.

Гъс Грийнсмит е далеч лаконичен думи и се ограничава да наблюдава как ралитата с този тип конфигурация, като цяло, са благоприятни за Форд Фиеста WRC.

„Испания е красиво състезание с много гладки, бързи и преливащите асфалтови завои, които винаги са удоволствие да се карат. Това е нещо, което винаги е изглеждало подходящо за Фиеста в миналото, така че знаем, че трябва да бъдем много по-бързи, отколкото във Финландия.“