Победа за Атиях. Той е 4-и различен първенец

  • Home
  • Победа за Атиях. Той е 4-и различен първенец


Заради инцидентите в Кипър Рали, реално класирането вчелото на шампионата тази година няма промяна след Акрополис Рали: Бруно Магалаеш (Шкода Фабия R5) 93, Кайетан Кайетанович (Пол, Форд Фиеста R5) 72, Александър Луканюк (Рус, Форд Фиеста R5) 46, Пепе Лопес (Исп, Пежо 208 Т16) и Мариан Грибел (Гер, Шкода Фабия R5) – по 27, Гжегош Гжиб (Пол, Шкода Фабия R5) – 22 т., и др.

РАЗЛИЧНИ ПОБЕДИТЕЛИ във всички досегашни четири старта от евросериите на Международната автомобилна федерация (ФИА) през тази година! Този път това е Насер Ал Атиях (на снимката), който спечели двойната победата – тази за европейското първенство и тази да шампионата на Близкия изток. От този сезон, след уеднаквяването на регулациите между двете първенства, пилотите могат да се регистрират и за двете надпревари. Кипърското рали запази традиционния формат с 6 скоростни отсечки всеки ден, като две от тях в първия ден бяха трансгранични отсечки в турската територия на острова. Състезанието обещаваше вълнуваща битка между шампиона Ал Атиях и 19-годишният Николай Грязин, като руснакът бе най-бърз в квалификациите, позволявайки след това в първото изпитание Ал Атиях да запише победа с невероятната разлика от 0.1 сек! Всички водещи пилоти обаче не успяха да се справят с фаза 2 от състезанието, той като бяха от кола на пътя, а на 3-ата Грязин потъна в канавката и започна да се бори с проблемите в повредения радиатор на колата си. На едно и също място трима пилоти – Бруно Магалаеш, Кайетан Кайетанович и Мурат Бостанджъ излязоха от трасето.

снимка: мартин холмс рали
И ЗА ТОЗИ, И ЗА ДРУГИЯ ШАМПИОНАТ… Екипажът Насер Ал Атиях/Матю Бумел се разписаха като двойно победители в Кипър – и за европейското, и за първенството на Близкия изток.

снимка: мартин холмс рали

НИКОЙ НЕ ИСКА ДА СМЯТА ЗАГУБИТЕ… Колите на Магалаеш, Кайетанович и Бостанджъ – наредени близо една до друга в пропастта край пътя. Най-пострадала изглежда Фабия-та на Магалхаеш (тази с шасито нагоре).
От този момент нататък Ал Атиях остана сам, независимо от спуканата гума и 3-минутното забавяне покрай нея. Катарецът водеше с повече от 6 мин пред Александрос Цуловтас с неговия Ситроен DS3 R5, докато кипърския пилот Симос Галатариотис (Мицубиши Лансър Ево 10) записа двукратно спукване на гуми, завършил на 7.5 мин зад „ево-деветката“ на Паникос Поликарпуу. Във втория ден и Кайетанович, и Грязин стартираха по системата Рали 2, търсейки допълнителни точки за класирането в края на годината.

снимка: мартин холмс рали

ЗАРАДИ ТАЗИ АТАКА… 19-годишният Николай Грязин остана без радиатор, за да стартира в Кипър по системата Рали 2.

:: ТОП-ШЕСТ НА ЕКИПАЖИТЕ

В КИПЪРСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ

Насер Ал Атиях/Матю Бумел (Кат/Фр, Форд Фиеста R5 2.31:44.3 ч., следвани на 6:12.0 мин от Симос Галатериотис/Антонис Янону (Кип, Мицубиши Лансър Ево 10), на 6:19.5 от Паникос Поликарпоу/Джералд Уинтър (Кип, Мицубиши Лансър Ево 9), на 7:40.4 от Кристос Демостеноус/Памбос Лаос (Кип, Мицубиши Лансър Ево 9), на 8:22.3 от Алберт фон Тур унд Таксис/Бьорнд Деган (Гер/Бел, Шкода Фабия R5), на 9:36.5 мин от Петрос Пантели/Кирианус Кристодолоу (Кип, Мицубиши Лансър Ево 10), и др.