Пилоти се събират на протест, този път в подкрепа на БФАС

  • Home
  • Пилоти се събират на протест, този път в подкрепа на БФАС

ДНЕС българските автомобилни пилоти стягат протест, за да изразят несъгласието си с факта, че преди пет дни Министерството на младежта и спорта отне националния спортен лиценз на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС). Протестът, който е организиран в социалната мрежа фейсбук от членове на сдружението и (виж картата по-долу) ще бъде стартиран от Интер Експо Центъра в 14:30 ч., където е сборния пункт на автомобилните състезатели. Според предварителните информации се очаква протестиращите да бъдат със спортните си автомобили, но натоварени на платформи и колесари. Протестът е под мотото „Подкрепям БФАС“, а негов организатор е един от членовете на действалата до момента управа на федерацията Иван Шопов. Ето какво казва той: „Дължа да уточня, че това не е просто шествие, а протест. Очакваме – и така сме обявили в подготвените за протеста документи – между 30 и спортни 80 автомобила. От експо-центъра ще стигнем до сградата на Народното събрание на ъгъла между Княз Ал. Батенберг и Княз Дондуков. Според планираното, на тези две улици ще бъдат паркирани и автомобилите. Там ще останем около час, след което се насочваме към сградата на Министерството на младежта и спорта. Отсечката между бул. Васил Левски и Националния стадион е предвидена за място на паркиране.“

СХЕМАТА на движение на протеста на автомобилистите, подкрепящи БФАС.

Съвпадение или не, но днешният автомобилен протест съвпада с деня, в който преди година 6 клуба от страната подадоха жалби в СГС, оспорвайки резултатите от общото събрание федерацията, на което 77 от 105 автомобилни клуба в страната отказаха доверието на досегашното ръководство на сдружението и избраха нова управа, начело с нов президент на БФАС Калоян Станчев.

От тази дата насам се засили и регресът в автомобилния спорт, довел както до отнемането- първо на международния, а след това и на националния спортен лиценз на БФАС, така и до откритата война, в която битките се изместиха изцяло в юридическата плоскост, а спортът остана като придатък на определението „автомобилизъм“.

ТОВА Е ВТОРИЯТ протест, който автомобилни състезатели организират, за да оправят бакиите в спорта, започнали веднага, след като управлявалият 32 години БФАС Георги Янакиев освободи президентския стол. На 24 март 2013 г., отишлата също в спортната и правна историята организация АДАС, организира своите членове, за да протестират под прозорците на вече бившия офис на федерацията на бул. Тодор Каблешков 55А.

Състезателите тогава протестираха срещу БФАС и част от предвижданите от тях крути мерки бе „…ами като нямаме избор да спортуваме, ще си създадем нова федерация!“. След една петилетка време и това стана факт.

Тогава организацията на протеста бе в ръцете на Румен Дунев, около когото се събраха стотина недоволни от тогавашната управа, нарочена в онзи момент за „мафия“ и обвинена във всички смътни грехове, довели до „ликвидирането на спорта [автомобилния]” в България. Както и днес, когато RallyXpress ще бъде на протеста, така и тогава сайтът с новините в българския автомобилен спорт бе близо до разгневените състезатели.

Сравнявайки двете, човек си задава въпрос: Федерацията или хората в нея са виновни затова, че сега БФАС отиде в история? Отговорът не е труден. Защото сама по себе си БФАС няма как да има вина.