Осмото трасе на писта Бургас премина първата си инспекция

  • Home
  • Осмото трасе на писта Бургас премина първата си инспекция


ПИСТА Бургас е единственото у нас градско състезателно трасе, което за тринадесет години има пет локации и седем различни варианта на маршрута. В това число, разбира се, трябва се включи и първият опит на АСК Вромос, направен навръх Никулден в центъра на града през 2004 г., с който успешен дебют започва и историята на това най-динамично променящо се автомобилно състезание. След градският прощапалник идват последователно стартовете на варианта Меден рудник, двете модификации на пистата край Сарафово, трасето край стадион Черноморец, преди да се стигне до миналогодишната опция до завода Кроношпан.

ТРИ МЕСЕЦА и половина преди старта на предпоследния кръг от пистовото първенство в Бургас, специализираната комисия на националната автомобилна федеразия (БФАС) направи своята инспекция на новото трасе край езерото Вая. Това е нов пътен възел в града, който не беше завършен през миналата година, но както още тогава обяви директорът на състезанието Радко Петров, през 2017 г. писта Бургас ще е на напълно ново и различно като конфигурация трасе. Под страхотното, близо 40º палещо слънце пещта на нагретия до размекване асфалт, Христо Стоилов, Валентин Бонев и Радко Петров вчера правят няколко пеши обиколки по 2200-метровото трасе на бъдещето състезание. За момента пътният възел още не е завършен от работещите машини на Бургас-Пътстрой, до окончателното приключване и откриването на който остават точно 9 дни. По самото трасе остава да се положат още около 600 м. асфалтова покривка. Този пътен участък, разбира се, е с прилежаща дренажна система и бетонени ограждения, като едно от тях с височина от метър и ширина от 20 см е на самия бряг на Бургаското езеро.

снимка: мирослав терзиев/бургас
ОТГОРЕ ПЕЧЕ, ОТДОЛУ ПАРИ… В най-горещия ден от лятото Валентин Бонев, Христо Стоилов и Радко Петров обикалят пеша 2200-метровото трасе, обсъждайки детайлно всеки един от деветте завоя на бъдещото трасе на бургаската писта.

„Най-важното за нас като организатори и домакини е това, че в Общината знаят и добре разбират, че пътният възел ще се използва и за спортно мероприятие, така че строителството е съобразено едновременно и с тази цел“, категоричен е Радко Петров. Онези от местата, които ще бъдат „отворени“ заради конфигурацията на трасето, ще са с бетонните заграждения тип „Ню Джърси“, които бургазлии, след преместването им, ще разполагат като допълнителни предпазни съоръжения пред местата за публиката.

графики: мирослав терзиев/бургас

ДВЕТЕ МЕСТА ПО ТРАСЕТО, КОИТО ЩЕ БЪДАТ „ОТВОРЕНИ“… В лупите се виждат местата на загражденията „Ню Джърси“, които в дните на писта Бургас в средата на октомври ще бъдат преместени, за да се получи конфигурацията на трасето.

ТУК може да видите новото трасе на писта Бургас, заснето от дрона, който летя над новия пътен възел.

Разбира се, окончателният вариант на конфигурацията на бургаската писта не е уточнен стопроцентово. Причината за това е, че след пускането на пътния възел, край него ще има още работа по инфраструктурата, ще бъдат монтирани обезопасителните пътни мантинели, което засега не позволява точно да бъдат обособени местата на сервизния парк и бокса за състезанието в средата на октомври. Основните характеристики на пистата обаче са 2200 м. дължина за обиколка, които включват  9 завоя – 4 десни и 5 леви, с посока обратна на часовниковата стрелка. Минималната ширина на трасето е 7.5 метра, а в най-широката си част е между 11.5 и 12 метра.

снимки от дрона: мирослав терзиев/бургас

НОВИЯТ ВАРИАНТ НА ПИСТАТА В БУРГАС ОТ ПТИЧИ ПОГЛЕД… Стоп-кадрите, направени от вдигнатия по времена инспекцията дрон добре илюстрират как ще изглежда шестият вариант на трасето на морската писта. „Предвидимият, преди да бъдат направени точните изчисления, капацитет на трасето е 24 автомобила“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт членът на комисията за пистови състезания Валентин Бонев. „Предвиждаме в рамките на този месец още един път да се съберем с Радко [Петров] и Вальо [Бонев] на бургаското трасе, за да направим последната инспекция и окончателно да „подредим“ така да се каже нещата – обяснява плановете на комисията и работата по бургаското трасе председателят на комисарите от затворен маршрут Христо Стоилов. – Смятам, че конфигурацията изглежда доста интересна, асфалтът на това чисто ново съоръжение изглежда идеално положен. Както се казва – остава съвсем малко, за да бъде завършен и окончателният вариант на пистата в Бургас.“

графика: мирослав терзиев/бургас

РАБОТНАТА ДИАГРАМА… По тази направена от компютър скица, работеха по трасето директорът на писта Бургас Радко Петров и пристигналите на инспекцията Христо Стоилов и Валентин Бонев.