Оливър Солберг с дебют на Старата госпожа

  • Home
  • Оливър Солберг с дебют на Старата госпожа

ОТ ГОДИНА на година средната възраст в спортната и художествената гимнастика стремително върви надолу и за тези две олимпийски дисциплини това се приема едва ли не като нещо закономерно. Същото се забелязва и в още дузина спортове и явно „вдетеняването“ надали ще подмине ралитата. Рованпера и Солберг са само две от доказателствата и то в най-висшата категория на автомобилния спорт. Едно прецизно статистическо [сравнително] изследване, което обаче би отнело минимум 2 сезона, със сигурност ще покаже с колко кривата на възрастта е слязла надолу. Засега само се вижда, че годините падат, ако ралитата да се смятат за спорта за „улегнали“ джентълмени.

18-ГОДИШНИЯТ Оливър Солберг (на снимката), ще направи своето дебютно състезание в рали Монте Карло в края на януари. За сина на световният шампион за 2003 г. Петер Солберг, който е и най-младият победител в рали от европейския шампионат (Латвия Рали, 2019 г.) това ще е втори старт в световните серии. За сефте младият пилот се яви на терена на Уелс Рали Великобритания през късната есен на тази година. Както и на Острова, така и сега в Старата госпожа, Солберг-младши ще е – най-вероятно- зад волана на Фолксваген Поло GTi R5, с какъвто той се движеше 6-и в WRC2 до отпадането си във втория скоростен етап. В британския кръг Оливър стартира само седмица, след като получи своя състезателен лиценз за страната. Преди това, в състезанията от първенствата на Естония и Латвия той караше под естонско знаме. „Настина е вълнуващо да бъда в Монте! Нашият план за това рали е единствено за опита от него – обяснява наследникът на Солберг. – От историята на баща ми зная, че това е едно от най-трудните ралита в света, особено ако времето е срещу тебе става много тежко. Искам да се уча…“ Тийнейджърът е категоричен, че нищо друго, освен опита от Монте Карло, не е важно за него сочейки, че той има много малък опит с асфалтовата спецификация на „ер-петицата“ на Фау-Ве. „Така че ще е добре да видя нещата и от тази страна“, подчертава младежът.

снимки: лична фейсбук страница на оливър солберг
ИСКА ДА ВИДИ, ИСКА ДА СЕ УЧИ… След първото участие в кръг от WRC, Оливър Солберг ще направи дебют и в класическото Монте Карло.

Фабриката за слухове в световните серии от месец-два свързват неговото име с място зад волана на Шкода Фабия R5 Ево. „Наистина не зная какво точно ще стане. Не говорим с няколко отбора, единият от които е Шкода. Надявам се всичко да е далеч по-ясно и ние ще кажем по-точно за нещата след Монте [Карло]. Като част от подготовката на пилота за Старата госпожа, на Оливър предстоят двудневни тестове във Френските Алпи, без да се уточняват датите за тези изпитания, които трябва да дадат специфичния зимен опит за 18-годишния шведски наследник на световната титла.