Ожие: Защо трябваше да караме в Мексико?

  • Home
  • Ожие: Защо трябваше да караме в Мексико?

ТЯ Е СВЪРЗАНА с отборите, които по заявка трябваше да се явят на старта на Рали Аржентина (23/26 април), тъй като от чисто логистична гледна точка, отказа на домакините от състезанието стана в момент, в който цялата техника все още бе в Мексико и тепърва предстоеше да се товари за дългия преход от 7056 километра от Леон през Пасифика и през Чили до Вила Карлос Пас в Аржентина.

НЕЗАВИСИМО, че в личния си профил във фейсбук шесткратният световен шампион Себастиян Ожие изказва големите си и заслужени благодарности към организаторите и домакините на Гуанахуато Рали Мексико, пилотът на Тойота съвсем нескрито се отказа да обсъжда спортните аспекти на третия кръг от шампионата, предвид непрекъснато променящата се обстановка на планетата със пандемичното разрастване на  заразата с COVID-19. „Ситуацията е трудна и аз не мога да спра да мисля за нея“, категорично обяви Ожие пред медиите по време на шейкдауна за Мексико. Той допълни, че странното е екипите да се намират в Мексико и да се състезават там. „Целият светът е в критична ситуация!“, обобщава французинът, питайки се дали е трябвало да карат в това състезание. Срещу неговите опасения и нескрито недоволство, директорът на ралито Патрик Събървил обясни, че освен цялостната ситуация в света, трябва да се има предвид и всяка отделна ситуация по отношение на заразата и пандемичното ѝ разпространение. В стремежа си да намери добре обяснение единствено за съкращаването на Гуанахуато Рали Мексико, Събървил обаче пропусна факта, че  участниците в това рали са повечето от чужбина. Главните играчи – трите заводски тима са базирани в Европа, като болшинството от хората в екипите, както официалните лица и акредитираните новинари са от страни, които затегнаха до крайност антивирусните ограничения и мерки.

снимка: интернет

СПЕЦИАЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ… Директорът на Гуанахуато Рали Мексико Патрик Събървил мотивира съкращаването на неделния ден от програмата на надпреварата. Ето как реагираха на промяната възловите лица в екипите:

:: Андреа Адамо, шефът Хюндай Моторспорт: „Единодушно решение да спрем ралито Мексико тази вечер беше постигнато между всички участващи страни поради нарастващата сложност относно връщането на [рали] общността у дома. Ситуацията се развива час по час и не можехме да чакаме повече, за да вземем решение. Смятаме, че това е правилното решение –

спиране на събитието и осигурете безопасно пътуване обратно при тези специфични обстоятелства.“

:: Ричард Милнър, водещият на M-Спорт Форд: „Ние изцяло подкрепяме местните организатори, ФИА и промотора на световните серии в това решение. Като състезател, всички от нас би се радвал надпреварата да продължи до края на този уикенд. Но трябва да разгледаме по-широката ситуация. С различните ограниченията в пътуванията, които в момента се прилагат в САЩ и Европа, нашият основен приоритет е осигуряването на всички членовете на екипа се завърнат безопасно у дома.

снимка: личен профил на себастиян ожие
НЕ МОЖЕ ДА НАМЕРИ ОБЯСНЕНИЕТО… Пред пресата, веднага след края на шейкдауна, Себастиян Ожие обяви, че не може да разбере спортните причините да се състезават в Мексико.

:: Томи Макинен, директор на екипа Тойота Газоо Рейсинг: „Нашият екип напълно разбира тази ситуация и напълно подкрепя решението на организаторите на Гуанахуато Рали Мексико. Жалко е, че това издание на подобно перфектно състезание приключва по този начин: това е толкова прекрасно събитие, но като имаме предвид, че трябва да можем да гарантираме, че членовете на нашия екип могат спокойно да се приберат вкъщи техните семейства, това е правилното решение.“