Ожие взима и Сардиния, изравни победите на Льоб

  • Home
  • Ожие взима и Сардиния, изравни победите на Льоб

:: Класирането на първите 6: Ожие/Инграсия – 3.19:26.4 ч., на 46.0 сек пред Евънс/Мартин, на 1:05.2 сек пред Нювил/Видаег, на 6:11.2 мин пред Катсута/Барит, на 9:31.7 пред Хутонен/Лукка, на 9:39.2 мин пред Остберг/Ериксен, и др.
:: Етапни победи: Танак – 6, Ожие -5, Евънс – 4, Сордо – 3, Нювил – 2.
:: Лидер на колоната: Нювил – 1/11; Ожие – 12/20; Евънс
:: Класиране на пилотите за световния шампионат: Ожие 106, Евънс 95, Нювил 77, Танак 49, Катсута 48, Рованпера 44 т., и др.
:: Класиране на отборите в шампионата на производителите: Тойота Газоо Рейсинг WRT – 231, Хюндай Шел Мобил WRT 182, М-Спорт Форд – 82, Хюндай С2 Компетишън – 28 т.
:: Класиране на пилотите в WRC2: Микелсен (Шкода Фабия Рали 2 Ево) 68 т., Остберг (Ситроен С3 Рали 2) 66,  Буласия (Шкода Фабия Рали 2 Ево) 63 т., и др.
:: Класиране на производителите в WRC2:  Ток Спорт WRT 125 т., М-Шкода 125 т., М-Спорт Форд RT 104 т.
:: Класиране на пилотите в WRC3: Росел (Ситроен С3 R5) 98 т., Кайетанович (Шкода Фабия R5) 64, Киамин (Ситроен С3 R5) 57 т., и др.

ФРАНЗУЦИТЕ Жулиен Инграсия и неговия пилот Себастиян Ожие (на снимката) станаха първият екипаж в световните серии тази година, които записаха три победи от пет старта. Лидерите на Тойота Газоо Рейсинг неочаквано се оказаха победители в Сардиния Рали Италия, след поредица от драми, обрати, изпълнявайки най-успешно мисията за оцеляване през бруталните каменисти етапи на италианския Остров. Този забележителен успех на двамата е изключителен и по още една причина – с него франсетата правят „Х“ на Себ Льоб и Дани Елена, които единствени до този момент имаха 4 победи в италианския кръг от WRC. Ожие не изглеждаше оптимистичен в началото на петото рали от сериите заявявайки, че не трябва да се очаква нещо значително. Но камъните, големите и малките драми в уикенда така бяха размесени от Фортуна, че в крайна сметка Сардиния Рали Италия се превърна в състезание, при което Ожие/Инграсия бяха точно толкова доминиращи и бързи, колкото и в най-добрите им години във Фау-Ве.Два дни над острова имаше дъждовни облаци, но водата се изсипа от небето едва след края на ралито, сякаш за да скрие разочарованието на шефа на Хюндай Моторспорт. Андреа Адамо, който има основателните претенции да смята Сардиния за запазена територия за победите на корейската кола (две последователни първи места на Сордо до днес) загуби важна битка в шампионата.

снимка: лична фейсбук страница на себ ожие
НАГРАДА ЗА УМЕНИЕТО ДА КОНТРОЛИРАШ РИСКОВЕТЕ… Шансът беше на страната на Себастиян Ожие, но и франсето успя точно да се възползва от него, за да спечели третата си за тази година победа.

снимка: официална страница на тойота тим

ИЗНЕНАДВАЩО УСПЕШЕН… За седемкратните световни шампиони Себастиян Ожие/Жулиен Инграсия Сардиния Рали Италия се оказа идеален вариант на уикенда, дословен на един от онези, когато побеждаваше за Фолксваген. По-точно казано, в този уикенд всичко беше срещу горкия италианец, пресметнал нещата така, че именно у дома да обърне играта и да върне доминиращата роля на Хюндай в шампионата. Дали обаче по-разочарованият от него не бе Дани Сордо, който бе близо до трипълът в Сардиния Рали Италия? Поне до онзи момент в Монти ди Ала, където допусна рядко срещана в ездата си грешка и се килна ляв борд?

снимки за колажа: стоп-кадри от wrc+

ТРИ МОМЕНТА ОТ ПТИЧИ ПОГЛЕД… Кадрите, направени от вертолетната тв-камера показват, как се развиха нещата за испанеца, след като преобърна машината си от стъпването в канавката… Но вместо кръг за Хюндай, Сардиния се оказа поредния успешен старт за Латвала, в който двете най-горни места на подиума бяха за Ожие/Инграсия и Евънс/Мартин. Това, във всеки случай е една от онези случайности, които в спорта се случват, макар и твърде-твърде рядко, защото класирането от Олбия е като копирано от финала в Загреб – третото място на стълбичката е за Нювил/Видаег, единственият от оцелялата щурмови отряд на Адамо.

снимка: лична фейсбук страница на тиери нювил

ЧЕТИРИ ПЪТИ ТРЕТИ… Белгиецът, единственият оцелял в отбора на Хюндай Моторспорт, пак стъпи на бронзовото стъпало, но донесе важни точки за отборното класиране. Е, можеше и повече да бъдат… Малката компенсация за корейците е, че Нювил и върнатият след ужасяващото второ поредно отпадане Танак, забиха общо 9 т. от пауърстейджа, добавяйки ги към другите 27 т., с които хората на Адамо запазиха приемливата дистанция в отборната надпревара. В скромния лист от производители (три отбора и един клонинг на Хюндай – бел. ред.) корейците са втори, защото М-Спорт са далеч за да ги достигнат и още по-далеч, за да ги задминат. „… целта ни вече е максимум възможни точки от последния ден“, заяви преди старта на финалната отсечка босът на корейците. Лоши дни за Довънби Хол! Ако търсим пилотите на Овала и не броим 13-ата позиция на Марко Мартин, но в WRC2, то основните пилоти на Ричард Милнър – Гъс Грийнсмит и Теемо Сунинен, са съответно 24-и и 31-и след поредица от технически проблеми, които първо ги извадиха, а след това пилотите бяха върнати в ралито.

снимка: лична фейсбук страница рали италия

НА ТРИ ПЪТИ В ШЕСТИЦАТА… След като рестартира участието си в италианското рали, в самия край на неделята Теемо Сунинен веднъж завърши пети, а на два пъти – 6-и от най-бързите пилоти. Ако на хюндай-те им бе писано да преживеят отпадането на Танак, преобръщането на Сордо, преди това „изпуснатият“ мотор от Нювил и отпадането на Лубе, Латвала също имаше своите драми – макар и далече по-малки – оцеляването на Ожие след удар в камък, отпадането и рестартирането на Рованпера и като финал – загасения след преминаването на водното препятствие в пауърстейджа двигател на Ярис-а на Евънс.

снимка: фейсбук страница на рали италия

ЗАГРЕБСКО ПОВТОРЕНИЕ… За вторият в класирането за пилотите – Елфин Евънс, италианският финал дублира класирането от Хърватска, макар и не с онази уникално малка разлика, разделила го от победа №2. Така Сардиния Рали Италия условно може да се раздели на три – петъкът под диктовката на Танак, съботата – ден на Ожие, неделята – триумф на Французина и Тойота. Преглеждайки един по един скоростните тестове в петък, няма начин да не се набие в око фактът, че Танак печелеше убедително, но и заради това, че пред него Ожие бе минал с „метлата“ и ясно бе очертал чистите траектории, по които Танак да кара с висока скорост. Обратното стана в събота, след Мони ди Ала 2 (22.8 км), от където Ожие оглави колоната, без дори да допусне някой да свие авантажът му на по-малко от половин минута. В петък вечерта французинът замръкна в Сардиния Рали Италия с пасив от 34.8 от Танак, за да нощува с преднина от 38.9 сек пред Евънс – диапазон от 73.7 сек.!

снимка: фейсбук страница на рали италия

ЕДИН БОЛТ, ЕДИН РЕМОНТ, ЕДНО НАКАЗАНИЕ… Така вместо да победи с аванс от 53.1 сек., световният шампион от 2020 г. Мадс Остберг загуби съд 7.9 сек от Хутонен.


ПОЗИЦИИТЕ на екипажите в отделните скоростни етапи, местата им във временното общо както и крайното класиране на екипажите в Сардиния Рали Италия – вижте ТУК

„Вярвам на Ожие, защото той има качеството изключително точно да контролира рисковете, но най-важното е да завършим [тук]“, коментира Яри-Мати Латвала. Един скъсан болт в колелото на „це-тройката“, управлявана от Мадс Остберг и няколко минутен ремонт в прехода към сервиза, решиха спорът в WRC2, спечелен от Яни Хутонен (Хюндай i20 NG Рали 2), изпреварил в края на състезанието норвежецът с 7.9 сек. Морално победата е за миналогодишният световен шампион в придружаващата серия, защото реалната разлика би била 53.1 сек в полза на норвежеца, ако не бе наказанието от 60 сек за премиването през часовата контрола. Ако Остберг бе спечелил, то Сардиния можеше да се приеме като двоен успех за Ситроен, след като Йоан Росел спечели безапелационно своята втора победа (Монте Карло) и вече води с 24 т. на бившия европейски шампион Кайетан Кайетанович (Шкода Фабия Рали 2). Победата на Росел обаче бе подпомогната от грешка на самия Кайо, който допусна да изгуби контрола над Фабия-та и да напусне трасето, от което загуби ценни секунди.

снимка: официална страница на wrc

ПОБЕДА И ПОЛОВИНА, ВМЕСТО ДВЕ… Успехът на Йоан Росел донесе престиж на Ситроен, който обаче можеше да е двоен с напълно възможното първото място на Остберг.