Нювил направи трипъл, приближи се до Ожие

  • Home
  • Нювил направи трипъл, приближи се до Ожие


:: Райд Полски (8-и от 13 старта): Нювил/Гилсул (Хюндай i20 Купе WRC) 2.40:46.1 ч., следвани на 1:23.9 мин от Падън/Маршъл (Хюндай i20 Купе WRC), на 2:20.8 от Ожие/Инграсия (Форд Фиеста WRC), на 2:47.4 от Сордо/Марти (Хюндай i20 Купе WRC), на 3:11.8 от Лефевър/Моро (Ситроен С3 WRC), на 3:16.8 от Сунинен/Маркула (Форд Фиеста WRC), на 3:39.6 от Остберг/Ярвеоя (Форд Фиеста WRC), на 4:39.1 от Микелсен/Йегер (Ситроен С3 WRC), на 4:53.7 мин от Ханинен/Линдстрьом (Тойота Ярис WRC), и др.

:: Брой на спечелените етапни победи: Нювил 11, Евънс, Латвала и Танак – по 3, Падън 2, Сунинен – 1.

:: Лидерите в Полша: Евънс – 1; Латвала: 2-3-4-5-7; Танак: 8/10-11/14-15/18/20; Нювил: 9/12-13/16-17/19/21-22-23.

:: Класиране в шампионата на пилотите: Ожие 160 т., Нювил 149, Латвала 112, Танак 108, Сордо 82, Евънс 57, Падън 51, Брийн 43, Ханинен 29, Микелсен – 27 т.

ПЕТ РАЛИТА преди края на тазгодишните серии от световното първенство по рали Тиери Нювил  и неговият навигатор Никола Гилсул (на снимката, Хюндай Моторспорт) скъсиха дистанцията между себе си и лидера в класирането при пилотите Себастиян Ожие (М-Спорт) на 11 точки. До този момент четирикратният световен шампион бе с точките за едно второ място пред лидера в Хюндай Моторспорт. Разликата в общото класиране за годината бе скъсена, след като 29-годишният белгиец първи направи трипъл от победи в първия шампионат, след като WRCars претърпяха радикални промени за този сезон. С отпадането на Танак в пътната секция между отсечките Попротки и Ожиеш и победата в този предпоследен специален етап, лидерът на корейският тим си осигури комфортна преднина за пауърстейджа, но той бе спечелен от Латвала (Тойота Газоо), докато Нювил взе само точка от бонусите на телевизионното излъчване. Впрочем от началото на сезона не е имало нито толкова променливо в метеорологично отношение рали, нито пък гонка, в която лидерството и битката между двама пилоти (Нювил и Танак) да се била толкова близка и непредсказуема чак до 21-а скоростна отсечка – Папротки 1 (18.68 км). Там нервите на естонеца не издържаха, той  първо закачи крайпътна банка, а след това удари и дърво, за да приключи вместо с втора поредна победа с пълна нула от Райда. Дуелът между тях  започна два етапа преди края на първия ден, като двамата се възползваха от проблемите, които лидера до момента Яри-Мати Латвала (Тойота Газоо WRC) имаше.

снимка: motorsport.com
ВЪВ ВЪЗДУХА С ЧЕТИРИТЕ КОЛЕЛА… Белгийците Нювил/Гилсул са вдигнали във въздуха своя Хюндай, карайки в предпоследния етап от полското рали.

снимка: маклейн фотографи

ПОД БЪЛГАРСКИТЕ ФЛАГОВЕ НА ШУМЕНЦИ… Ударилият дърво в етапа Ожиеш 2 Отт Танак ще премине пред публиката, в която се намират и двамата заклети фенове на WRC – шуменските братя Живко и Здравко Николови, които на 4-метрови пръти са издигнали на националния флаг на родината си. След това, в рамките на 12 скоростни етапа последва петкратна промяна в лидерството на полското рали, а сметките от разликите между Нювил и Танак показват средно 1.15 сек в класирането на специалните етапи.

Така че изказването на Малкълм Уилсън (виж ТУК), че не помни времето, когато за последно и тримата водещи пилоти са имали тежки проблеми в един и същи скоростен етап, може би, трябва да бъде разширено още.

снимка: интернет

СТРАШНО БЪРЗИ, КОГАТО Е СУХО… Ръчният радар на феновете следи задаващият се Фокус, отчитайки невероятната на правия участък скорост от 182 км/ч. Защото Дани Сордо (Ситроен Рейсинг) в същия 22-и скоростен етап направи пукане на гума (предна дясна), при това на някакви си 3 км преди финала на второто преминаване на 11-километровата Ожиеш. След края на Райд Полски и Хюндай Рейсинг (1-2-4) и М-Спорт, макар и с известни уговорки (3-6-7-8) биха могли да бъдат доволни от края на осмото състезание за годината. Вероятно истинското разочарование е у… финландците, които с внимание са следели полският старт, за да видят какви ще бъдат стойностите на средните скоростите, показани край Мазурските езерата. В крайна сметка времето си направи истинска гавра, поливайки с дъжд и след това изсушавайки с кратко силно слънце трасетата на второто най-бързо състезание от календара на световното първенство.

снимка: мартин холмс рали

ЩОРМ НАД МИКОЛАЙКИ… Кадърът показва началото на лошото време за Райд Полски, когато силната дъждовна буря се изсипа над центъра на ралито. Това, че времето не бе еднакво в трите дни на Райда, със сигурност е повлияло на развиваната средна скорост от екипажите. Ралито обаче трябва да бъде запомнено с два други финландски факта, първият от които е, че още с дебюта си зад волана на WRC автомобил, Теемо Сунинен спечели 15-километровото надбягване на Виелички 2, а като финал – към досегашните точки от WRC2 (5) добави и още 8.

снимка: мартин холмс рали

ДОВОЛЕН СЛЕД ПЪРВИЯ ОПИТ С WRC… Теему Сунинен е застанал до своята Фиеста, с която финландецът направи истински фокус, заемайки шестото място в общото класиране на Райд Полски. Норвежецът Оле-Кристиян Вейби (Шкода Фабия R5) сложи точка на поредицата от 4 поредни победи на Понтус Тидеман (също с Шкода Фабия R5), при това с безмилостното лидерство в колоната от втората до 23-ата скоростна отсечка. Вътрешно-чешкият спор, независимо от пълното равенство на спечелените етапни победи (Вейби-Тидеман 10:10), бе в полза на норвежеца, който в 16-ия етап бе направил преднината си на 66.3 сек, а въпреки петте последователни победи на Тидеман, на финала не му стигна точно половината от аванса на Вейби. Много е вероятно това да е било тактическа постройка на оставащата част за състезанието, след като хлапето успя да си осигури стабилен аванс, след който да не поема излишни искове.

снимка: мартин холмс рали

БЕЗКОМПРОМИСТО ХЛАПЕ… Оле-Кристиян Вейби (на малката снимка) прави впечатляващ скок по разкаляното трасе на полския кръг от световния шампионат.