МОРИ ЧАНДЛЪР ПРЕЗИДЕНТ НА WRC : ПОВЕЧЕ СИГУРНОСТ В БЪДЕЩЕТО

  • Home
  • МОРИ ЧАНДЛЪР ПРЕЗИДЕНТ НА WRC : ПОВЕЧЕ СИГУРНОСТ В БЪДЕЩЕТО

ДЪЛГОСРОЧНИТЕ решения, които са взети в комисията по рали на ФИА в последните месеци, дават основания на производителите да бъдат сигурни в развитието на спорта през следващите години. Такава е основната мисъл на интервюто на с МОРИ ЧАНДЛЪР, президент на WRC .

УВЕРЕН: Мори Чандлър е сигурен в бъдещето на рали спорта

СНИМКА: Мартин Холмс, Англия- Сигурен съм в развитието на ралитата. Взехме дългосрочни решения и хората разбират, че плановете ни са много точни. А това означава, че спонсорите и производителите могат да бъдат сигурни какво точно ще се случи в бъдеще.

– Във връзка със стабилността на правилата има въпроси, които трябва да бъдат решени около бъдещето на новата WRC кола?

– Намеренията на ФИА са въпреки всичко да бъде поставен турбокомпресор на S200 0. Това означава, че представянето на бъдещия WRC автомобил ще бъде адаптирано. Остава уточнението на детайлите за кита на този автомобил. Причината е, че базовият модел идва от масовото производство, от пита на продажбите, а не от специално конструиран автомобил. Разрешихме поставянето на турбина, защото всички твърдят, че това ще бъде серийният автомобил в бъдеще. Освен това се приема, че 2-литровият мотор е основаният бъдещия автомобил, а малките автомобили с турбокомпресори вече не се произвеждат.

– Съществува ли риск от „дяволчето в детайлите”, както това стана с правилата за старата група B? (Има се предвид разширеното „тълкуването” на детайлите в плавирлата- бел. ред.)

– Смятам, че ФИА ще има достатъчно сили, за да се справи с такива случаи…

– Следващото голямо решение – системата за ротацията? Работи ли тя?

– Тя ще помогне на световния шампионат да разшири географията си. Тази концепция е интересна, след като имаме редица нови състезания, както Йордания. Вярно е, че има състезания, чиито организатори са разочаровани – примерно Финландия, защото на всеки две години ще се спира инвестирането за ралито.

– Някои от домакините се чувстват по същия начин…

– Едното решение е, да бъдат насърчени те, за да бъде създадено едно второ силно ниво на състезания като алтернатива за тези години. IRC е такава идея, но проблемът е, че състезанията са фокусирани предимно в Европа, независимо от названието на надпреварата… Норвегия, примерно, няма да организира състезание в годините на изчакване.

– Смятате ли, че новите правила ще стимулират повече производители?

– Съдейки по онова, което имаме като информация, повечето производители засега гледат какво точно ще се случи. Мисля, че производителите ще се убедят, че спортът вече не е така скъп, което ще ги доведе до завръщането в сериите. През 2009 и 2010 г. ни ще имаме по 12 ралита, за да се намали продължителността на шампионата. Ако те са разположени в повече от 11 месеца, хората ще намалят интереса си към тях. Трябва да направим така, че да се съобразяваме и с медийният интерес. Състезанията са в отрязъка февруари – октомври, като естествено има и предел на насищане.