Монте: 4 дни трилър на три ръце и Нювил е №1

  • Home
  • Монте: 4 дни трилър на три ръце и Нювил е №1


ПОБЕДА ЗА Нювил/Гилсул (Хюндай i20 Купе WRC) 3.10:57.6, следвани на 12.6 сек от Ожие/Инграсия (Тойота Ярис WRC), на 14.3 от Евънс/Мартин (Тойота Ярис WRC), на 3:09.0 мин от Лапи/Ферм (Форд Фиеста WRC), на 4:17.2 от Рованпера/Халтунен (Тойота Ярис WRC), на 5:04.7 мин от Льоб/Елена (Хюндай i20 Купе WRC), и др.
:: В пауърстейджа: Нювил 5 т., Ожие 4, Сунинен 3, Евънс 2, Лапи 1 т.
:: Етапни победители: Нювил 9 скоростни отсечки, Ожие и Евънс – по 3;
:: Лидери на колоната: Ожие – 1/8-9; Нювил – 2-3/14-15-16; Евънс – 4-5-6/10/12-13;
:: Класиране в шампионата на пилотите (1 от 13 кръга): Нювил 30 т., Ожие 22, Евънс 17, Лапи 13, Рованпера 10, Льоб 8,Теемо Сунинен 7, Такамото Катсута 6 т., и др.
:: Класиране в шампионата на производителите (1 от 13 кръга): Хюндай Шел Мобис WRC – 35 т., следван от Тойота Газоо Рейсинг 33 и М-Спорт Форд WRT 20 т.

САМО КАКЪВ 4-дневен рали трилър предложи старта на новото световно първенство! Монте Карло не пази  в аналите си много-много подобни остри и безкомпромисни битки, каквато триото Тиери Нювил (Хюндай i20 WRC, на снимката) и двамата нови пилоти на Тойота Газоо Рейсинг Себастиян Ожие и Елфин Евънс направиха от петък до днес след обе. Тиери Нювил записа откриването на сезона с първата си победа на в Монте-Карло в ранния след обед в неделя. Той показно доминираше над пилотите на Томи Макинен от старта в последния тур, прибирайки и максимума от пауърстейджа. Печелейки и четирите коварни заради настилката скоростни етапа (изцяло на асфалт), Тири записа своята 13-а победа в сериите и към досегашните 111 участия в първенството на ФИА добави и първата си победа в Монако, завършвайки с 12.6 пред шесткратният първенец тук Себ Ожие. Съекипникът на французина в Тойота Газоо Рейсинг Елфин Евънс остана трети –на 14.3. „Не знам дали  точно да се каже, че неделята е била силния ден на Тиери – попипа риторично Андреа Адамо, шефът на Хюндай Моторспорт, – или по-точното е, че цялото състезание беше силно за него…“ Корекцията на типичният италианец е абсолютно вярна, защото от петък до сутринта в неделя сякаш фокусът бе леко изместен повече върху битката вътре в Тойота, отколкото върху детайлните оценки на онова, което систематично вършеше белгиецът в и петък, и в събота – държеше позицията на третия.

снимка: официален сайт на рали монте карло
ТЪРПЕЛИВ ДО НЕДЕЛЯ, АГРЕСИВЕН ВЪВ ФИНАЛНИТЕ ОТСЕЧКИ… Дали това беше добре пресметната тактика на Тиери Нювил или белгиецът успя точно да се възползва от развоя на състезанието е трудно да се каже. Което от двете да е било, то сработи идеално за първия пилот на Хюндай Моторспорт.

Но с такава времева дистанция, от която да направи решителната си атака в точния момент. Което и 31-годишният белгиец направи: „Целта беше да спечелим това рали, да си отмъстим и се чувства добре в момента – заяви Нювил. – Това е нещо, с което се борим от много време. Рали Монте-Карло е едно от най-историческите събития, което всеки пилот в WRC иска да спечели поне веднъж. И ние го направихме.“

:: Резултатите от

първите два дни
може да видите на
сайта на WRC ТУК Това се оказа неделята и Пиер-Кава 1, където той спечели с 5 сек от Евънс, сложи 6.2 на Ожие и преди старта на първото от двете преминавания на иконата в Старата госпожа – Кол де Брос, пред който тест изоставането на Нювил бе 1.4, а след финала той вече водеше с 5.4 сек на уелсеца. Оттук до старта на пауърстейджа нито един от двамата тойотаджии бе в състояние не само да отбива, но и изобщо да удържа натиска на Нювил. Предстоеше второто спускане по Кол де Брос, а това означаваше обратни завои, слаломни пасажи, нови „фиби“ и нови пасажи на лавиране. „Тази отсечка е нещо като серпентина в серпентината!“, определят я пилоти, които са минавали през митичното трасе.

снимка: вестник л’екип

ТРЕЗВА ОЦЕНКА… Себ Ожие смята първия от тринадесетте уикенда в световните серии за добър.

ЕДИН-ЕДИНСТВЕН национален флаг се вееше над тълпата, стояща на метри от автомобилите на най-бързите три екипажа в Монте 2020. За щастие и като повод да се каже „Бяхме там!“, това бе БГ-трибагреникът, който можете вече години на ред редовно се среща в Швеция или Финландия, развяван гордо от най-силната фен-група в страната – шуменската.

Преди този последен скоростен тест, в който залогът бе двоен (победата и бонусите), се разигра трилър, какъвто може да роди единствено холивудски сценарист! В един и същи момент и трите екипажа се пускаха надолу по южния склон на Средиземноморските Алпите и скоро се видя, че напрежението идва в повече на Евънс, чието темпо спадна дотолкова, доколкото да е ясно, че ще е на подиума, но не и на първите две места. „Да, доволен съм от уикенда –обяви малко преди да потегли към финала Себ Ожие. – Все пак гарантирано ще сме на подиума, а с напълно нов отбор и напълно нов автомобил, от който не съм успял да взема всичко, това е много добре.“ В този момент пасивът на Ожие бяха 12.6 сек и някаква възможност те да бъдат избити. След това финала той отчете 9:39.0 мин. Реално Нювил се оказа по-бърз с 0.016 сек и прибра максимума от Монте Карло Мъничката надежда, че може да заличи 12.6 сек си замина от Ожие в момента, в който Нювил спря хоерите точно на същото време: агресивното каране на белгиецът бе поставил французина и под здравата преса на психическото напрежение. Както и да се оценява дебютът на Елфин Евънс в Тойота, няма как да се подмине това, че Монте 2020 бе най-силното му рали в цялата кариера, което уелсецът направи с Ярис WRC.

снимка: motorsport

ОЩЕ ОТ ПЪРВОТО РАЛИ – ОПАСНО БЛИЗО ДО ЛИДЕРА Още в първото състезание Елфин Евънс показа, че нищо не му преди не само да е близо до лидера в Тойота, но дори и моменти да го надиграва. Другият много важен дебют, който също имаше своето важно място в тридневната програма бе, какво ще направи с първото каране на WRCar тийнейджъра Кале Рованпера. А младежът се представи направо блестящо, още повече, че в първото си Монте бе близо до 100-те процента равностоен на големите в екипа на Макинен. Петото място от първи опит, и то в такова състезание е много повече от един обикновен дебют!

снимка: motorsport

ВПЕЧАЛЯВАЩО ЗА НАЧАЛО… Първи старт в Монте с WRCar и 5-о място в генералното класиране – какво повече може да се иска от първото участие на новия пилот на Тойота Газоо Рейсинг. Групата на силно разочарованите от първия старт обаче се води от седемкратният победител в Алпите, наричан тук маестрото на Монте Карло – Себастиян Льоб. В последната врътка, най-титулуваният в света рали-пилот бе изместен от двамата финландци на М-Спорт – Есапека Лапи и Теемо Сунинен, които го пратиха Льоб шести.

колаж от стоп-кадри на wrc+: rallyxpress

НА КАНТАР… (горе) докато съобразителен зрител натиска предната дясна част на Хюндай, група от зрители дават джокера на Майестрото, за да продължи към финала на Монте Карло (долу) Предпоследната отсечка една не завърши за легендата дълбоко в пропастта, след като на един десен завой неговата „ай-двайсетица“ направи кантар и кърмата за едната бройка не потегли надолу. Точно както в Стани богат, но без искане на джокер, публиката го извади от критичната ситуация, но за сметка на времето. Полупируетът на Льоб (заедно с един друг по-рано през деня – бел. ред.) дадоха авантажа за пилотите на Малкълм Уилсън в самия край на Монте Карло.  

стоп-кадър на wrc+

НАД СЦЕНАТА, ОТ ПЪРВИ БАЛКОН… Всички удони стени и места край класическата отсечка бяха окупирани от публиката в това по-скоропролетно, отколкото типично рали Монте Карло. „Много съм щастлив, че започнах сезона по такъв начин – обяви победителят в новата категория на профитата – WRC2, Мадс Остберг (Ситроен С3 R5). – Най-важното е, че започваме с победа, че сме лидери в класирането, че показахме, че сме конкурентноспособни.“  

колаж: rallyxpress

ДВА СТАРТА, ЕДНА ГОЛЯМА ПОБЕДА… За Остберг първото място в дивизията, на практика, е втората победа от началото на сезона. Преди Монако Мадс взе първото състезание от норвежкото първенство – Рали Сигдалс. В крайното класиране норвежецът, който единствен през НР Спорт представя „шевроните“ затваря челната десетка на Монте Карло. Ерик Камили (Ситроен С3 R5), който е родом от Ница и добре познава пътищата тук, но за първи път кара в състезание класическите трасета, не можеше да спре да обяснява колко много (повторено 6 пъти!) е доволен от победата си в WRC2 и е 9-и в целия рангинг на Монте Карло.

колаж: rallyxpress

МНОГО-МНОГО-МНОГО-МНОГО-МНОГО-МНОГО… Ерик Камили толкова пъти повтори думата, търсейки най-добрия израз за удоволствието да поведе в класирането на WRC2 именно от ралито, което е на 20-тина километра от родната му Ница.