Монте отваря сезона с №611 в WRC-историята

  • Home
  • Монте отваря сезона с №611 в WRC-историята

» Хюндай Шел Мобис WRT. Много силен екип от три автомобила с един новодошлия световен шампион – Отт Танак, в партньорство със седемкратния победител в Монте Себастиен Льоб и Тиери Нювил. Пристигането на Отт Танак е „биг стори“ за Хюндай Моторспорт и предизвика спор, тъй като естонецът обяви, че не желае да следва политиката на FIA за провеждане през цялата година със състезателен №1 и доволен от миналогодишната „осмица“! Видимите промени, които вече бяха забелязани в екипа на Хюндай i20 Купе WRC, включват изпускателната тръба, която сега се появява в центъра на задната част на автомобила, а не от дясната задна страна, също така преобразуван заден дифузиор и много по-плосък дизайн на въздухозаборника на покрива. Танак ще кара шаси 21 (колата на Сордо от Каталуня, Мартин Кангур е „съгледвачът“ на Танак), за Нювил е определено шаси 22 (колата на Льоб в Испания, съгледвач – Бруно Тири), а за Льоб е определено новото шаси в екипа – 23 (съгледвач – Патрик Магу). За първи път екипът официално участва в серията WRC2 с 22-годишния Николай Грязин и 23-годишния Оле Кристиан Вейби, планирайки поне 8 събития под името Хюндай Моторспорт N. Тези автомобили ще работят извън Естония под новия екип на РедГрей, управлявани съвместно от Отт Танак и Марко Мартин. Техническите промени на „ер-петицата“ на Хюндай включват нови бутала и ризи, които дават повишена мощност и въртящ момент, нови огледала на вратата и охладителни канали от скоростната кутия и спирачките.  

» M-Спорт Форд WRT. Три автомобила, отговарящи на точките за WRC, за Есапека Лапи (шаси 11, каран от Евънс във Великобритания през 2019, съгледвач – Мико Хейкила), Теему Сунинен (шаси 9, неговия автомобил Сардиния 2019, съгледвач Юсо Пикалисто) и Гъс Грийнсмит (шаси 4, автомобила на Сунинен от Уелс 2019, съгледвач Антони Лестаж). Всички автомобили са изцяло ремонтирани след миналия сезон и са със същата спецификация като 2019. По същество колите са 100 на 100 идентични. Очаква се ъпгрейд на двигателя през второто тримесечие на сезона. В търговски план има увеличена поддръжка от Кастрол, но няма други промени. Литовският пилот Дейвидас Йоациус (на снимката долу) също е влязъл от M-Спорт, но не отговаря на изискванията за WRC точки и кара шаси 8 автомобила на Испания Сунинен от Испания 2019, (негов съгледвач ще е Модестас Якас). И четирите автомобила имат нови цветови стил. Съществените промени в управлението включват Бернардо Фернандес, който ще е състезателен инженер на Лапи. Лапи и Сунинен си поделиха тридневни тестове през първата седмица на януари, Грийнсмит направи един ден на изпитания по същото това време. M-Спорт също са заявени и в WRC2 за Адриен Форму (шаси 3, кола на Ян Соланс от Испания 2019) и Рис Йетс (шаси 30, ново) и „Педро“ (шаси 12, неговата кола Испания 2019 в WRC3). Всички тези автомобили са версия Форд Фиеста R5 Mk II.

 

» PH Спорт. Ситроен Рейсинг приключиха програмата си в световните серии в края на 2019 г. и техните коли вече са обявени за продажба. Марката обаче ще бъдат представени в WRC2 от един C3 с регистрация за Мадс Остберг под името PH Спорт (с икономически предимства в сравнение с участие под името на производителя). Колата е R5, карана от Ян Клар във Рали дьо Вар през миналата година (шаси 49, със спецификация от 2019 г). Също е регистриран и въведат втори R5 в WRC3 за Йохан Росел. Мортен Остберг, бащата на пилота, е съгледвач за Мадс. 

» Toyota Газоо Рейсинг WRT. Тойота имат три нови водачи тази година. Елфин Евънс, идващ от M-Спорт, седемкратният победител в Монте Себастиен Ожие, преминал от Ситроен, когато френската компания прекрати своите ангажименти в WRC, а Кале Рованпера, действащият шампион WRC2 Про (на снимката долу), ще кара WRCar за първи път в кръг от световните серии. Той ще е третият редовен играч в отбора. Единственият непроменен е стажантът на Тойота в Такамото Катсута, който сега става редовен член на екипа, но не може да спечели точки в надпреварата на производители от Монте Карло. Бившият в отбора Крис Мийки планира да се оттегли изцяло от активното състезание, а на Латвала се предлага свободно място със своя независим екип, стартиращ в Швеция. Технически автомобилите са подобни на миналата година, но се казва, че са „отслабнали“ и станали по-мощни.