Маркус Лигато изпуска бенефиса си у дома

  • Home
  • Маркус Лигато изпуска бенефиса си у дома

ПЛАНОВЕТЕ на 40-годишният аржентинец Маркос Лигато (на снимката) да направи своя бенефис по време на предстоящото рали Аржентина се провалиха и пилотът няма да каже „Сбогом“ на състезателната си кариера. Аржентинецът, който е собственик на Танго Рали Тим предложи оферта на М-Спорт за Форд Фиеста WRC (спец 2017), за да участва в петия старт от сериите, но по здравословни причини в последствие предложението е било оттеглено. Това слага и точка на неговите намерения да приключи като пилот с ралита през своя публика. „За известно време имах болка в коремната област, която се е влошила през последните дни до такава степен, че ми попречиха дори да стартирам в неотдавнашния кръг от Кодазур –  Трансимпапус Рали. „Ето защо решихме да не участваме в аржентинския кръг от WRC. Не бих искал да се състезавам в такъв формат, без да съм 100-процентово готов и физически“.

снимка: мартин холмс/англия
БЕЗ ДА КАЖЕ „СБОГОМ“ СЛЕД 259 СТАРТА… Като професионалист от най-висок ранг, Маркус Лигато предпочете да откаже своя бенефис пред родна публика, отчитайки, че няма да бъде 100 на 100 здрав за таковаизпитание.

Лигато се състезавал в 259 ралита, спечелил е 57 победи и 65 пъти се е качвал на подиум, като всичко това му донесло общо пет национални титли, две корони Кодазур – първенец в генералното класиране през 2000 г. и победител RC2 през миналата година. През 2012 г. Маркус Лигато завършва втори в световния шампионат на ФИА за серийните автомобили. Неговата кариера в световните серии стартира преди 20 години (1998), когато той драматично завъртя колата си пред „мачосите“ на първоначалната суперспециалния скоростен етап, печелейки максимално наказание.

В края на състезанието обаче Лигато печели в първото място група N, състезавайки след това в още на 62 състезания на WRC.