Логистика, близка до истинска катастрофа

  • Home
  • Логистика, близка до истинска катастрофа


ЧЕЛНАТА ШЕСТИЦА за 2019 г.: Майкъл Йънг (Н. Зел., на снимката) – 87 т., следван от Ацуши Матсумура (Яп) 63, Давей Лин (Тайв.) 45, Рихан Вазира (Инд) 38, Йоуки Кохама (Яп) – 33 т., и др.

:: Търсят се алтернативни места за финално събитие в шампионата

на Азия и Пасифика за сезон 2020 г.

КОГАТО ФИА обяви революционния формат на регионалния си шампионат за Азия и Пасифика (APRC) за 2019 г., в който събитията от серия Азия и Тихия океан бяха квалификационни кръгове за единствен-единствен финален шампионатен кръг, имаше незабавни притеснения. Те идваха от това, че финалът трябваше да бъде проведен дълбоко навътре в Китай. Как почти всичко стигна до ситуация, близка на катастрофалната, е разказано в тази история. Само състезатели, които се класираха в квалификационните стартове и след това стартираха в Китай, можеха да станат шампион. В крайна сметка седем екипажа имаха право и разполагаха с шест от необходими контейнерни превози, за да докарат автомобилите на ралито. Контейнер №1 донесе два Мазда (за Андрю и Джак Хоуксвуд) от Нова Зеландия, Контейнер №2 донесе две коли и части от японската работилница на Куско, а Контейнер №3 донесе две коли и части за екипа на Куско директно от Рали Хокайдо.

:: Кадри и звук от финала в шампионата на  ФИА за

Азия и Пасифика виж

ТУК На китайските пристанищни власти им трябваха пет дни, за да удостоверят самоличността на контейнерите, заплашвайки да върнат Контейнер №1 обратно в Нова Зеландия като „неоткрит“. Контейнер №2 бе спокойно освободен при доставката му в сервизния парк в Лонгю. Първоначално Контейнер №3 е трябвало да замине за Хокайдо на 2 октомври за 7-дневното плаване директно към Нингбо. Това изцяло се вместваше в рамките на необходимия период от време за доставка. Но тайфуните, които предизвикаха хаос в Япония за две седмици, преди Рали Хокайдо, прекъснаха океанския трафик, предизвиквайки забавяне за отпътуването с няколко дни.

снимка за rallyxpress: мъри браун
„ЧУДОТО НА ЛОНГЮ“… Само 12 часа след пристигането на контейнера, автомобилите са разтоварени и автомобилите пристигат в центъра на финала на регионалния шампионат на ФИА за Азия и Пасифика.

Въпреки това, все още имаше достатъчно време. Точно тогава супер тайфунът Хагибис, който опустоши Япония, предизвика смущения и анулиране на плаванията. Най-накрая корабът потегли на 15 октомври. Поради Хагибис и предишните тайфуни, всички пристанища в Япония, Корея и Китай бяха силно претоварени с продължителни закъснения. Корабът с колите беше препратен от пристанището на Шанхай на рейд в продължение на 2 дни, очаквайки акостиране на пристанище в Нингбо. Късно във вторника преди началото на събитието дойде призив, в който се казва, че плавателният съд трябва да бъде пристигнат в 5:30 ч. в сряда сутринта (23 октомври), някакви си три дни преди старта на финалното рали. Контейнерът трябва да бъде разтоварен от кораба, да премине през системите на пристанищните власти и да бъде транспортиран до Лонгю. Обикновено това отнеме между 5 и 7 дни в Китай.

снимка: официален сайт на фиа

ПРЕЗ КАЛТА КЪМ ПЪРВАТА ПОБЕДА ЗА ОСТРОВЕН КИТАЙ… Дюи Лин е безапелационен водач на колоната във финала на регионалното първенство на ФИА за Азия и Пасифика от старта до финала. Междувременно екипът на Куско сериозно обмисляше вариантът, при който да върне целия си персонал (около 20 души) обратно в Япония, тъй като ситуацията изглеждаше напълно безнадеждно. Дори и с две коли, които могат да се движат, цялото оборудване за обслужване и поддръжка, включително резервни части, гуми, джанти, палатки и т.н., беше в контейнера, който се забавяше от Хокайдо.

снимки: официален сайт на фиа

С ВДИГНАТИ ЗА ПОЛЕДАТА ПАЛЦИ… По-бърз от конкурентите и с шампанизирането – Дюи Лин обилно полива своите асистенти на подиума в церемонията по награждаването на призьорите (горе). Лин и навигаторът му показват с пръсти колко доволни са от победата във финала на шампионата (долу) По какъвто и да е начин, контейнерът пристигна в сервизния парк в Лонгю само 12 часа по-късно! Местните агенти и организаторите на финала го определят като „чудото на Лонгю“, тъй като до този момент те не са чували за наличен контейнер, на 300 км от пристанището, да бъде доставен за 12 часа, след като корабът е акостирал! Такава е една не особено типична история от логистиката, свързана с ралитата…

:: Победител в китайския финал е пилотът от Тайван Дюи Лин (Subaru XV; Това е първата победа във финала на регионален шампионат на пилот от Тайпе – бел. ред.), който е базиран в Китай пред Андрю Хоуксвуд (Мазда) и японеца Сугуру Кавана (Citroen DS3 R3T).

Това е първата победа във финала на регионален шампионат на пилот от Тайпе.