Край Ескишехир отсечките са ужасно бързи: Данчо Атанасов

  • Home
  • Край Ескишехир отсечките са ужасно бързи: Данчо Атанасов


ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ за развоя на първото от състезанията от евротрофея на ФИА край Ескишехир може да бъде следена на живо ТУК.

ВСЕ СЕ ОПЛАКВАМЕ, че у нас скоростните отсечки са много бързи, но тук, край Ескишехир, етапите са много-много по-бързи – каза днес за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът на варненския АРТ Рейсинг Тим Йордан Атанасов. След пауза от година и с напълно възстановено Мицубиши Лансър Ево 9, той и неговия нов навигатор Янаки Янакиев (двамата на снимката от ФБ), подновяват участието си не само евротрофея на ФИА, но и имат намерението да покрият и пълния вариант на националното първенство. „Поне такива са намеренията ни, стига нещо да не се обърка“, прави задължителната за всички български пилоти уговорка варненецът. Както и повечето от ралиджиите у нас, Данчо направи първо излизане на терена в Шумен, там откъдето през 2016 г. постави началото на едногодишната паузата в кариерата си. „Записките направихме с две минавания по трасетата – описахме всичко – мисля, че станаха много добре, все пак имам един от най-добрите навигатори у нас, след това при второто преминаване ги поверихме и направихме поправките“, допълва пилотът на АРТ Рейсинг Тим. За сложността на етапите е достатъчно да споменем, че като педант до предела на определението, Янаки е преброил над 50 превала по 8 скоростни отсечки!

снимка за rallyxpress: личен архив на йордан атанасов
БЪЛГАРСКАТА ДЕВЕТКА Е НАЙ-ЕЛЕГАНТНАТА В ЦЯЛАТА КОЛОНА… За втори пореден път, след 2016 г., варненската „деветка“ се вижда отдалеч заради убийствено красив скин. За цветовата схема и професионалния дизайн, още по време на Мемориал Валери Великов, се говореше, че е лична разработка на самия пилот.

За него обаче 18-те километра на петата отсечка – етапът Еспарк 1 (кара се първа в неделния ден) остава една от най-завързаните. „От зимата е останал слой от малки камъчета върху нея – обяснява Атанасов. – Освен това, има около 2 пръста дълбок коловоз, който е направен от преминаването на превозните средства между селата в региона и този коловоз ни най-малко не се покрива със състезателните траектории по време на ралито.“

Отделно, Данчо я категоризира като най-тежката от всички 8 етапа и заради това, че в събота и през нощта в неделя метеопрогнозите дават проливен дъжд, което означава, че никой няма идея какво ще е реалното състояние на този път, когато покриващите трасето камъчета бъдат наводнени.