КА2 Рейсинг Тим затвориха в Бургас най-успешния си сезон

  • Home
  • КА2 Рейсинг Тим затвориха в Бургас най-успешния си сезон


ОТЛИЧНИКЪТ на тазгодишната Енеос Къп Академия, устройвана три поредни години от лидера на пловдивския КА2 Рейсинг Тим Константин Маршавелов и Омникар-БГ – шампионът за 2019 г. Венцислав Станев (на снимката) минава директно в Серия Макси догодина. Това научи RallyXpress от самия Маршавелов днес вечерта. Менторът на „Седморката на Косьо“ категорично заяви, че през зимата за Станев започват да произвеждат третата по ред „ево-десетка“ в екипа, която спечелилият всички 8 квалификации и 4 състезания Станев ще кара при най-атрактивните автомобили от идната година.

ПОСТАВЯЙКИ ДВЕ големи удивителни с финала на първенството на затворен маршрут и писта, пловдивският АСК КА2 Рейсинг Тим затвори по неподражаем начин най-успешния си сезон днес на трасето в Бургас. И сякаш, за да отбележи 10-годишният си юбилей от началото на автомобилната кариера, лидерът на тима Константин Маршавелов днес записа четвъртата си победа от 5 старта, а вторият член на отбора – Камен Василев (двамата с Мицубиши Лансър Ево 10) за трети път в 11 състезания стъпи на подиума стъпало. Така КА2 Рейсинг Тим спечели върха на почетната стълбичка в шампионата с титла и „сребро“, допълвайки ги и с отборната титла, втора за пловдивчани след 2016 година. „Няма начин да не бъда доволен – коментира Маршавелов. – Завършихме сезона по възможно най-добрия начин и с класиране, което не е правено от друг тим. “За разлика от вчера, днес решихме да използваме техниката на 100 процента и да се борим за победата. „Няколко обиколки се движех плътно зад лидера, но той получи повреда и отпадна. През останалата част от състезанието просто карах за удоволствието на публиката.“ Във второ поредно състезание и пак в началото (сега не в тренировките, а в неделното бягане), двигателят на Пламен Камбуров (Вромос, Мицубиши Лансър Ево 9) не издържа и пилотът напусна колоната след 3-ия тур с автомобил, обгърнат в бял пушек. Маршавелов (118 т. на финала) си беше гарантирал титлата – пета в кариерата – още преди три седмици на трасето в Стара Загора.Камен Василев завърши на 3-и (на 4.012 сек пред него е Субару-то на Румен Киров, Криводол-М) в последния старт от шампионата (69 т.), постижението, което узаконяваше първото му значително постижение в спорта.

снимка за rallyxpress: асен илиев
13 ОБИКОЛКИ ЗА РАДОСТ НА ЗРИТЕЛИТЕ… След като рано-рано интригата в Серия Макси си замина заради отпадането на Камбуров, до края на гонката шампионът за 2019 г. Константин Маршавелов караше единствено за фоновете край трасето в Бургас.

„Мисля, че се получи добро състезание. Доволен съм от представянето си, защото в отделните обиколки успявах да регистрирам по-добри времена от втория – обяснява Василев, според когото липсата на опит е причината, попречила му да се бори за второто място. „Мога да определя този сезон като добър. Доволен съм от подготовката на автомобила. Мисля, че успях да се адаптирам добре, доколкото това изобщо е възможно за тези пет състезания. Със сигурност има какво още да науча“, обобщи вицешампионът за 2019 г.

снимка за rallyxpress: асен илиев

САМООЦЕНКАТА – ДОБЪР… Така вицешампионът за 2019 г. в Серия Макси Камен Василев определя втория си сезон в пистовия автомобилизъм, след като за 11участия записа и най-доброто си постижение в края на втората година.
С поредната победа (4 от 5 състезания) за годината сезонът бе затворен и от Иван Влъчков, четирикратният първенец на Серия Туринг от 2016 г. насам. В бургаският му успех едва ли някой се е съмнявал, още повече, че каращият сега за София Кар Мотоспрот пилот е не само единственият, взел четири поредни титли през последните 15 години, но и със сигурност най-ефективният измежду цялата конкуренция на тази серия. Справката на RallyXpress показва, че от всички 28 старта от 24 април 2016 г. насам, тогавашният гимназист, а сегашен студент, е загубил само 3 състезания! Точно както бившия си съотборник в КА2 Рейсинг Тим Константин Маршавелов и отличникът на Купа Енеос Венци Станев, Влъчков бе третият, заминал си от Стара Загора с годишната корона.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ПОБЕДА СЛЕД ПОБЕДА, ТИТЛА СЛЕД ТИТЛА… Както обикновено, и в Бургас Влъчков първо спечели полпозишъна, а след това направи същото и в състезанието, така както правеше във всички 25 състезания от април 2016 г. насам.

Днес Влъчков потегли от първа позиция и поведе, а след като 3-ият в решетката Стоил Неков (Хонда Сивик), изпреварил втория на старта Косьо Йорданов (Грийн Фокс, Рено Меган), а след това рано отпаднал, позволи на софиянецът за завърши 2-и. Трети остана ветеранът Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R), следван от председателя на АСК Стара Загора Илия Бояджиев (ВАЗ 2105).

снимка за rallyxpress: асен илиев

НЕ ДОСТИГАТ 8 ТОЧКИ… Русенецът Искрен Веселинов спечели третата си победа за годината, но за титлата, която остана при пловдивчанина Симеон Симеонов не му стигна съвсем малко… В спора за титлата в Серия Спорт русенецът Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик) успя да се справи с изненадващият победител в съботните квалификации Алекс Антов (Автоцар, Хонда Сивик), побеждавайки го с огромните 12.291 сек. Но класиралият се на 5-о място и 10 точки, до които Симеон Симеонов (Стара Загора, Хонда Сивик) успя да се добере в Бургас, на практика гарнираха дубъла на титлата от 2019 г. за пловдивчанинът. Според неофициалните изчисления Симеонов печели титлата с 83:75 т.

снимка за rallyxpress: асен илиев

СМЯНА НА „ПЛАТНАТА“… Огнян Патенов прави обратния завой на пистата в Бургас, успявайки за увеличи дистанцията пред изгубилият в това състезание шампионската титла за 2019 г. Иван Лишев. Три поредни победи (София, Стара Загора и Бургас) на Огнян Патенов (Русе Кар МС, Лада 2101) и първо място с аванс от 2.610 сек пред действащият до днес шампион на Купа Лада Иван Лишев (ДИАМО, Лада 2101) реално разместиха местата за годишното класиране на двамата – Русенецът тази година ще е на върха, а Лишев ще изиграе ролята на първи подгласник, каквото беше мястото на Патенов в края на 2019 г.

Трети в бургаския финал е Гинчо Пачев (Елена Тим, Лада 1600), изостанал от двете „аса“ на лададжиите с почти 10 сек.