Илия Царски взима Българка, вече е начело в генералното

  • Home
  • Илия Царски взима Българка, вече е начело в генералното


РЕЗУЛТАТИТЕ от трите квалификационни сесии днес, както и от трите състезателни манша в утрешната надпревара можете да видитеТУКТУК

ПАНАГЮРЕЦЪТ Илия Царски (на снимката, Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) излезе начело в общото класиране на първенството в планинските изкачвания, след като днес спечели два от трите състезателни манша на сливенското Българка. Това е втората победа от три кръга за Царски, с точките за които първи места той вече има в актива си 50 т. Мултишампионът записа общо време от 7:40.950 мин в трите изкачвания, като най-доброто му постижение бе в третата сесия, когато хронометрите отчетоха 2:33.270 мин. за 4.200 км. „Добро състезание, силна конкуренция, добра организация – обяви след финала Царски за сайта с новините в българския автомобилен спорт. – Разбира се, можеше и по-добре да го направим, но решихме да пазим новите гуми и карахме и днес със старите. „За нас победата тук беше важна, защото искахме да я посветим на напусналия ни преди дни приятел на Автоцар и наш спонсор д-р инж. Лъчезар Цоцорков. Затова и задницата на колата е брендирана с неговата снимка и траурната лентичка. Благодаря и на Христо Манолов, който е много бърз. Когато разликата беше – бих казал един миг – запазихме концентрация, обсъдихме някой неща и за мен беше много важно да запазя лидерството, защото когато водиш много малко е много опасно. Казано на нашия език важно е да не преиграеш.“

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен
НАРЕЧЕНА ПОБЕДА ЗА ГОЛЕМИЯ ПРИЯТЕЛ… Специално за старта над Сливен, в екипа на Илия Царски правят специален възпоменателен надпис за най-големия приятел и фен на пилота д-р инж. Лъчезар Цоцорков. 

Царски спечели първия и третия маншове, докато вторият отиде на името на инж. Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), но при третото изкачване панагюрецът се оказа по-бърз с 0.26 сек, а заедно с остатъка от аванса си от първата сесия (Манолов бе стопил разликата до 0.51 сек) на финала разликата набъбна на 0.770. „Дадох всичко от себе си, дори в един момент на края на третия манш дори смятах, че съм заличил разликата, но 0.26 сек. трудно могат да се усетят“, обясни шуменският инженер. Дали съм грешил в третия манш? Не, беше чисто изкачване… Остава единствено на старта да съм пробоксувал малко повече. Имам напредък спрямо останалите години, но се иска още каране. По време на Българка навсякъде бях на ръба на своите възможности.“ Така предвиждането, че при нормална развръзка на Българка възелът около главното класиране ще се затегне необичайно рано за планинския шампионат през последните пет години, се оправда стопроцентово.

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен

ШЕСТ СТАРТА НАД СЛИВЕН И ВИНАГИ ДО ПОСЛЕДЕН ПРЕДЕЛ… За Христо Манолов сливенският старт ще остане в спортната му биография като едно от най-напрегнатите състезания със силно конкуренция и малки разлики. Ако погледнем класирането в първата шестица, то там също няма кой знае какви различия, ако не се брои връщането на Ивелин Йотков (БМВ-Клуб България, БМВ Е30, НС2) – 5-о място, втори в класа си – 8:23.690 мин. „Смятам, че изпълних задачата си днес, така както исках вчера – времена, които са близки до тези от най-доброто ми постижение в квалификациите“, обяви пред RallyXpress миналогодишният трети в генералното класиране Юлиян Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2). „Не, не водя сметка за точките, това е работата на водещият състезанията ми Дочо Цвятков.  Иначе бих искал да кажа – това е лично мое мнение – че това трасе беше подготвено така, както никое друго, на което съм карал през първата си състезателна година. За мене то няма аналог у нас нито като конфигурация, нито като подготовка на пистата за състезателите.“

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен

ПРОФИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ… Юли Телийски прави ляв завой по трасето на Българка, карайки по самия край на асфалта. Завършвайки трети в Българка, Телийски, които до момента бе лидер в основното подреждане на шампионата, минава на третото място. И той, и Христо Манолов имат по 43 т., но шуменецът е крачка напред заради победата си в домашния Мемориал Валери Великов в началото на април. Пред него напълно според стандартите, които налага през последната година е Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, НС3). За Дългия това е осмата поредна победа в два сезона. Но както и в Шумен преди година, така и сега, габровецът имаше трудно откъм техниката състезание. Това не личи от постиженията му в неделя (два пъти 4-и, веднъж – 7-и), защото радостта, че неработещият коректно датчик вчера, се е оказала прибързана. „Два трудни начални маншове, за да разбера, че трябва да елиминирам датчика за третия и да карам с връщане на газта, преди да превключа на скорост. Да, ама реших, че няма никакъв смисъл да изпускам точките си за генералното класиране и мястото на първи пилот измежду всички, които карат 2WD.

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен

СЛЕД КРАЯ НА ВТОРИЯ И ПРЕДИ СТАРТА НА ТРЕТИЯ… Три минути за размисъл и трезво решение – Дългия се връща от финала на второто изкачване, пресмятайки възможностите си да елиминира повредения датчик в името на 4-ото място в генералното класиране. „Не струва много този датчик, някакви си 150 пунда, но когато го нямаш или е дефектирал, карането става трудно…“, обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт Стоев. Както и в Шумен, Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, заявен като НС2), затваря шестицата – 8:23.690 мин. Оттам надолу картината е позната – трите „саксофона“ на Джордан Рейсинг Тим в НС4 – Йордан Тодоров (7-и, 8:30.570) и Александър Димитров-Пъчката (8-и, 8:33.650), Ерменко Ерменков (9-и, 8:43.060). И все пак тук има изненада, а тя е, че предвиждането на RallyXpress за трета поредна отборна победа на „джорданите“ бе опровергано от комбинацията Телийски/Димитър Божилов, времената на които 16:36.460 мин се оказаха доста по-добри от тези на Тодоров/Димитров (17:04.220) и Дунев Рейсинг спечели първата си отборна победа в планинския шампионат от 3 години насам. Вчера във Фейсбук Косю Йорданов (ЕФКО Рейсинг Тим, Рено Меган, НС3) постна снимка на строшеното каре в автомобила си с многозначителния текст „1:0 за колата“. Днес обаче д-р Хаус успя да направи три силни качвания и да вземе последното място от генералното класиране (10-и) и втората позиция в класа.

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен

ЗАРАДИ ФОРМАТА И ОРЯЗАНИТЕ СПРИНТОВЕ… Косю Йорданов има за цел спринтовете през 2017 г., но заради съкратеният им вариант е принуден да се пусне в планинския шампионат. „Сменихме карето за 5 мин, но въпросът с гумите ми остава висящ – обяснява Косю. – Принуден съм да карам планинско – иначе излизаш от форма. Искахме да се концентрираме в спринта, но както се оказва, ще има само два старта. Така че имам нови гуми, но все си мисля, да ги пазя за другата дисциплина.“ Вероятно хлапето Вито Попов (Скорпион, Форд Фиеста ST, НС3) вече се е убедило, че не пистата (временно да забравим за ралитата), а планинското е неговата истинска дисциплина. Макар и 28-и в генералното (9:39.070 мин), сливенският гимназист стигна до подиум и то при дебюта в този шампионат. Победата на Митко Божилов (Ситроен Саксо, 11-и, 8:48.700 мин) в НС4, не само донесе отборната победа на Дунев Рейсинг, но и превърна класа в първият, в който в три отделни състезания има трима различни победители. Удовлетворение за Божилов може да бъде това, че се справи едновременно с Дилян Станков (Булсим, Рено Клио RS) – на 1.38 и със заралията Динко Иванов (Стара Загора, Ситроен С2), изостанал на 2.99 сек. Ясно е, кой диктува правилата в НС5! Това е пилотът на Вромос Павел Шенков (ВАЗ 2107, 14-и, 9:03.020), оставил и в състезанието, както и в тренировките далеч зад себе си шампиона за миналия сезон Николай Ганев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, 19-и, 9:19.600).

Приблизително такова е положението с първенецът в RC5 Павлин Русев (Булсим, Ситроен Саксо, 16-и, 9:04.910), който подобно на Стоев, но с една по-малко, има поредица от 7 спечелени състезания.