За първи път Брийн е начело на колоната

  • Home
  • За първи път Брийн е начело на колоната


ВСИЧКИ ДЕТАЙЛИ около юбилейното 70-о издание на финландския кръг от шампионата на ФИА може да намерите ТУК

Резултатите от скоростните етапи и класирането в хода на състезанието – следете ТУК

ЗА ПЪРВИ ПЪТ в своята кариера, при 68-ото си участие в световните серии, 31-годишният ирландец Крейг Брийн (на снимката, Хюндай i20 WRC) ще нощува като лидер на колоната в юбилейното издание на ралито на Финландия. След драматичен първи ден, в който шестте скоростните етапа последователно бяха доминирани от Така Катсута (Тойота, 1 етап), Брийн (две скоростни), Отт Танак (Хюндай, 2 спечелени теста) и Евънс (Тойота, 1 отсечка), ирландецът завърши тестовите 89.42 км с общо време 43:51.3 мин. На 2.8 сек зад него е бившият световен шампион Отт Танак, който до скоростната отсечка Мокси 2 (21.37 км) се гласеше да завърши петъка като водач във временното класиране.На Мокси 2 обаче и естонецът, и Брийн бяха изненадани от Елфин Евънс, който бе по-бърз със секунда от Кале Рованпера (Тойота Ярис WRC) и с 1.3 пред Танак и от тази въртележка проработи най-добре за Брийн. „Големи усмивки в края на първия ден, когато водим Рали Финландия за една нощ! ′Винаги сме се чудили, каква би била Финландия в тъмното и сега знаем, това е просто мега! Имахме брилянтен ден, който искаме и утре!“, отбеляза успеха си пилотът на своята стена във фейсбук.

снимка: лична фейсбук страница на крейг брийн
БРИЛЯНТЕН ПЕТЪК… Така ирландецът определи във фейса първия ден от Секто Рали Финландия

„Това е едно от най-големите разбърквания [в доминирането на рали от шампионата] в доста нетипично финландско надбягване“, написа за сайта с новините в българския автомобилен спорт френския колега Алекс Бено, който отразява десетия кръг от WRC за френския сайт МаксМото. В динамичното начало на юбилейното издание на езерното рали везните бяха наклонени към Отт Танак, който поведе в общото класиране след втория етап (Осьомоки, 12.31 км), в който повелият в състезанието Така Катсута (Тойота Ярис WRC) в буквалния смисъл на думата, оцеля при максимална скорост след 360-градусов пирует на трасето.

снимки: стоп-кадри от wrc+

СТРАШНА КАРТИНА ПРЕД СТЪКЛОТО… Това трябваше да гледа японския пилот в продължение на секунди (на голямата снимка), докато Ярис-ът му д въртеше около оста си (на малката). Само 6.1 сек. пасив, челната тройка се затваря от каращият като за последно Елфин Евънс (Тойота), следван от двата Ярис-а – на Есапека Лапи (Тойота) – на 6.7 и  на Кале Рованпера – на 7.9 сек. „Имах доста шейкдаун (шесто постижение – виж таблицата долу – бел. ред.), така че направихме доста промени и изглежда, че работи отчасти. Но днес беше само въведение, защото утре ще е големия ден“, заяви пред WRC+ уелсецът.

Както написаха специализираните в световните серии автомобилни сайтове, едно разочарование никога не е идва само.

РЕШЕНИЕТО на стюардите от Секто Рали Финландия

Танак, с малко изгуби лидерството, но преди да почне Секто Рали Финландия, той бе сюрпризиран от квитанция за 5000 евро, с която да заплати присъдената му от стюардите глоба за два и половина пъти превишаване на скоростта на движение по пътищата на Финландия. Въпреки това, естонецът смята, че нещата са приемливо добри: „Никога не сме очаквали, че във Финландия ще водим битка с Тойота“, признава Танак, който е тук за трипъл от победи във Финландия. В категорията на WRC2 Теемо Сунинен, каращ за първи път Фолксваген Поло GTI R5, след напускането на М-Спорт преди два месеца, завърши на върха на категорията. Това обаче стана, след като трябваше едновременно да спори с руснака Николай Грязин (също с Фау-Ве Поло GTI R5), така и с действащият за момента световен първенец в тази група Мадс Остберг (Ситроен С3 R5). Сунинен организира атаката си към първото място веднага след заник слънце, за да премине най-бързо 19-те километра на последния за деня етап – Ойтила.

снимка: лична феусбук страница на теемо сунинен

ПО ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ… Решаващата атака на класирането в WRС2, Теемо Сунинен предприе в последния скоростен етап на петъчния ден.