Завръзката става по-тегава, решенията остават за неделя

  • Home
  • Завръзката става по-тегава, решенията остават за неделя


ПОСТИЖЕНИЯТА на участващите в 53-ото издание на Сърбия Рали екипажи, може да следите в секция „резултати“ на официалната страницата на състезанието ТУК. Пълният списък на заявените екипажи може да видите ТУК, а часовият график на финалното за годината състезание, валидно за шампионата на България – ТУК (в допълнителния правилник на ралито).

ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ ще преразгледам стратегията си във втората част на Сърбия Рали“ – каза по време на сервизната зона двукратният шампион на страната и лидер в първенството преди утрешния финален ден Мирослав Ангелов (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5 Ево, на снимката). След първите три отсечки на съботата Миро Ангелов изостава от водача и миналогодищен победител в Сърбия Рали Душан Боркович (също с Шкода Фабия R5 Ево) с 66.4 сек. Тази обезкуражителна разлика е причината българинът да гледа не към първото място във Врнячка Баня, а за запазване на комфортната за момента дистанция с Йордан Атанасов (АРТ Моторспорт, Мицубиши Лансър Ево 9). Варненецът е основният опонент на Ангелов за тазгодишната титла и в Рали Сърбия до момента изостава на 48.5 сек от Ангелов.

снимка: rallyxpress
ПОЛОВИНАТА ОТ СЪБОТАТА НА ВИДЕО… Мирослав Ангелов се подсилва с един банан, докато заедно с рейс-инженера Пламен Пунов анализират записа от он-борда.

„Ако обаче ми се отдаде случай, за да атакувам [Боркович], ще направя необходимото“, допълва Ангелов.

Само в един момент от състезанието днес нещата можеха да се обърнат за секунди и да приключат изцяло в полза на втория, но Госпожа Фортуна реши друго. след като в първата скоростна отсечка – дългата 11.15 км Станишици, миналогодишният победител Душан Боркович (също със Шкода Фабия R5 Ево) изпусна десен завой, влезе в канавката, поставяйки автомобила на „кантар“, полягайки на лявата врата. (виж видеото в предишната публикация)

снимка: rallyxpress
ЩЕТИТЕ НЕ СЕ ВИЖДАТ ОТСТРАНИ… Душан Боркович се готви да влезе в сервизния парк, където предстои механиците да направят сериозен ремонт на автомобила му. По думите на Петър Гьошев, който е разговарял с пилота, след удара волана на Фабия-та е изместен, задната лява гума е отлепена от джантата… Секунда след това обаче пилотът успя да се върне на трасето и дори да спечели отсечката, завършвайки на повече от 30 сек. пред Ангелов/Гаджев. „Да, можеше [да има и такова решение], но той [Боркович] не само знае трасетата на пръсти, но и кара като за последно“, коментира Ангелов, който е пред  почти неизпълнимата задача да ликвидира изоставане от повече от минута.   Пети във временното класиране преди подновяването на състезанието и трети от българските екипажи са съекипниците на Атанасов в АРТ Моторспорт Никола Мишев/Янаки Янакиев (Пежо 208 R2), които пък изпреварват Дилян Станков/Йордан Йорданов (Булсим, Пежо 208 R2, 6-и) с невероятните 0.03 от секундата! „Карам бавно, според плановете си и изцяло съм подчинил тактиката си на предварителните разчети да не се рискува тук“, каза Станков.

снимка: rallyxpress

СПАЗВА НАПЪЛНО ПЛАНОВЕТЕ СИ… Дилян Станков изчаква, докато неговите механици завършат подготовката на Пежо-то за втората част от съботния ден. Останалите българи в колоната са: 7-и Емил Денев/Богомил Ненов (Мегапорт Рейсинг, Рено Клио Спорт), 8-и Левент Ризов/Добрин Абрашев (Моторспорт Т-Н, Хонда Сивик), 13-и Георги Радев/Светлан Радев (Дианел, Ситроен С2), 16-и Петър и Любка Йорданови (Ботевград, Хюндай i20 Купе), 19-и Денис Станчовски/Явор Брънков (Автоцар, Пежо 208 R2), което време обаче със сигурност ще бъде протестирано пред съдиите заради очевидна грешка в изчисленията. Добричлиите Николай Кортелов/Наско Цонев (Мотоспорт Т-Н, Ситроен С2) затварят българското присъствие, те са на 21-о място.

Единственият отпаднал екипаж от нашата група е този на баща и син Попови – Виторио и Христо (Хоби кар, Ситроен Саксо), които напуснаха състезанието заради скъсан кабел на бобината.

:: Мирослав Ангелов: „Мисля, че интригата щеше да бъде по-силна, ако Дан [Гъртофан] не Беше отпаднал така рано. Със сигурност ще променя тактиката за края на днешния ден, а също и за утре.“

:: Йордан Атанасов: „Нямах друга възможност, трябваше да стартирам с гуми с твърда смес и си мислех, че съм много бавен в първите три отсечки. Отделно имах и проблем с колата, която ми „буташе“ с предницата… Но, сега като гледам, съм доволен като цяло от резултатите. Да, това е същото Мицубиши, с което завърших втори тук през 2016 г.“

:: Денис Станчовски: „Много мазни се оказаха и първата и третата скоростни отсечки. Дори имахме една-две ситуации на Силвър (най-дългия етап от състезанието) Във втората пък се наложа да карам много внимателно, защото имаше дупки.

:: Емил Денев: „Ще се наложи да вдигна малко темпото за вторите [отсечки]. Нямам някакви голели проблеми, ще се опитам да увеличавам…

:: Левент Ризов: „Нищо специално, нормално вървим. Гледам си карането и не мисля за крайното класиране. Ще се опитам да настигна Прокурора [Емил Денев].

:: Георги Радев: „Движим се нормално, нямаме някакви сериозни проблеми.“