Екипажът Драганов/Янев пак с подиум в американското рали

  • Home
  • Екипажът Драганов/Янев пак с подиум в американското рали
Екипажът Драганов/Янев пак с подиум в американското рали

БЪЛГАРСКИЯТ екипаж от Чикаго – Иво Драганов/Владимир Янев, повтори дословно миналогодишния си успех (виж ТУК) от откриващото сезона на ARA в Атланта, щат Мичигън, завършвайки на бронзовото място в класирането на групата за Регионалния шампионат. При това сънародниците ни от Източна България (варненец и добричлия) повториха зимата на 2020 със същото Субару WRX Вагон, брандирано с националния трицвет на тавана, с което преди 12 месеца се разписаха в историята на ралитата на янките.

ТАКОВА НЕ се случва често, а още по-малко това става отвъд Атлантика! В рамките на 12 месеца, скромен рали-тандем от двама българи, преселили се преди 20 години в Чикаго, но пренесли през океана нелечимия български „рали-вирус“, Иво Драганов и неговия ко-пилот Владимир Янев (на снимката горе) за втора поредна година завършиха на подиума Сно Дрифт Рали. Този снежен спринт е точка първа в програмата на Американ Рали Асъсиейъшън (ARA), с който, макар и с ограничения, тръгна рали-сезона на янките. „Но поради „короната“ от два дни, бе [ралито] бе съкратено на един, а 112 състезателни мили (118.24 км), бяха намалени на 90 (144.84 км) – коментира за сайта с новините в българския автомобилен спорт Иво Драганов. „Миналата година имаше огромни тълпи от зрители, а сега само оторизираните представители на пресата и такива фенове, които бяха намерили път през горите край трасетата.“ Точно както през януари на 2020 г., така и сега българският тандем от Чикаго се явява на старта с познатото Субару Импреза WRX Вагон. И отново, онова, което екипът може да си позволи и нарича с помпозното „подготовка“ е по-скоро близо до скромното, отколкото до възможностите, които останалите 28 екипажа в категорията им (L4WD)…

снимка за rallyxpress: джейсън свобода

ПОЗНАТИЯТ „ВАГОН“ С БЪЛГАРСКИЯ ТРИЦВЕТ… Иво Драганов е подвел Субару-то с вратите напред, описвайки поредния завой от скоростен етап от Сно Дрифт Рали.

ФАКСИМИЛЕТА от резултатите на българския екипаж, показващи времената в 12-те скоростни етапа в общото класиране (горе) и подреждането на нашите само за категорията L4WD

„ …да не говорим за най-бързите и най-добрите, които са в отворения клас, за който не можем да мислим…“, уточнява варненецът. Стимулирани от успеха си преди година, в „сервиза“ (домашния гараж на Драганов – бел. ред.) „субито“ се сдобива с предни калници и ново, първото професионално състезателно окачване от Самсонас.

снимка за rallyxpress: джейсън свобода

НАПРЕЖЕНИЕ: ПОД „ВАГОНА“ И ОКОЛО НЕГО… Иво Драганов е намерил щанга, за да заменят извитата в удара част (на снимката вдясно), Влади Янев и двамата механици работят трескаво, за да не „спечелят“ наказателни секунди от закъснение в бокса. То обаче, за разлика от „калниците“, не е доставено коректно от фирмата и е причина екипажът да има проблеми с поведението на колата в началото на Сно Дрифт Рали.

снимка за rallyxpress: джейсън свобода
КАДЪР ЗА СПОМЕН НА ПЕЧЕЛИВШАТА НАШЕНСКА ПЕТОРКА… (вляво) Иво Драганов и Влади Янев с медалите от Сно Дрифт Рали. (в средата) Диренч Уяник и (вдясно) Илиян Паликарев и Димитър Домишлярски.

НЕ ТОЛКОВА жестът с дадената задна щанга за Субару-то, колкото нормалната за всеки уважаващ себе си ралиджия става причина, Майк Енгъл (на горната снимка на Джейсън Свобода) да завърши с класиране в Сно Дрифт Рали миналия уикенд. „С него [Майк] се знаем отдавна, така че малко, след като задминах наши конкуренти, видях че е качил Субару-то на върха на една преспа, но е и приготвил въжето, за да го изтеглят. Спрях, а Майк започна да маха с ръка да продължавам… Нямаше начин да не го изтегля. Викам си: В състезанието съм заради него! Няма как да позволя друг, освен мен, да те извади от преспата…“. Изтеглих го, загубих време на етапа Труу (10.49 км) – 34-о време в двете класирания, но при приятелите е така… Още повече, че Майк бе моя пряка конкуренция и, ако не беше услужил с щангата, вместо 3-о място – аз отпадах!

„Не се мина без – резюмира състезанието Иво Драганов. – в третата [отсечка] – Блек Ривър Кемп (30.25 км), около средата се занесох повече от обичайното и ударих задното дясно колело в преспа край пътя. „Изкриви се много навътре, а трябваше да мина още една отсечка – Кемп 8 (11.9 км) и през цялото време повече внимавах да не се ударим пак, отколкото слушах записките на Влади.“ Така екипажът се добира до сервиза. Но заради ограничените финанси и ресурса на дадения от мениджъра на екипажа Любен Нанев пикап, от Чикаго скромен нашенски екип потегля, но без резервна щанга. „Така че още на входа на парка, в движение, поисках помощ от Майк Енгъл и после спринтирах до неговия сервиз, за да взема резервата.“ Заедно с двамата профи-механици Димитър Домишлапски, Илиян Паликарев и Диренч Уяник, екипът успява да се справи с изкривената щанга.Така че българското Субару WRX Вагон излиза от парка без наказание за закъснение. „Но се усещаше, че колата не е такава, каквато трябва да бъде, имаше занасяния… „Но за нас постигнатото е нещо невероятно голямо постижение, защото е направено от много малък отбор и с много малко възможности.“ Колко точно е скромно е българското отборче, може да се съди по броя на имената, които Иво споменава с благодарността са за отсъстващия този път мениджър на таднема Любен Нанев, за Панайот Драгиев, и разбира се за механиците Димитър Домишлярски и Илиян Паликарев. В края на Сно Дрифт Рали Иво и Влади стигат до 14-о място от 50 участника в общото за двете категории – национална и регионална – класиране. „Сега ще отделим повече време за семействата си, нещо което им дължим заради трескавата подготовка за началото на сезона – казва Драганов, – а после ще започнем да работим за следващото състезание, за което успеем да се подготвим.“

снимки: личен архив на влади янев

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В АМЕРИКАНСКО РАЛИ… Субару-то на двамата българи по време на техническия преглед за Сно Дрифт Рали, за което ARA за първи път използва техниката на системата Сейф-рали и монтираните GPS апаратура във всеки един от стартиралите 50 автомобила.

НАДАЛИ самият екипаж е очаквал, че след първите си 9 състезания в Щатите, в края на миналия сезон на ARA ще се окажат първите българи, спечелили национална титла в друга държава, при това извън Европа. Първият български екипаж, който се разписва като първенец в откритото първенство в чужбина е този на Глобъл Рали Тим, когато в края на сезон 2012 Крум Дончев и Петър Йорданов (Пежо 207 S2000) печелят за първи път шампионата на Сърбия. Осем години по-късно Иво Драганов и Влади Янев завършват като първенци на ARA, побеждавайки в категорията L4WD от първенството на Източния регион на Щатите. „Беше необичайно [заради пандемията] първенство, но така или иначе е важен резултатът в края на годината», коментира Драганов, първият български състезател, който в моторните спортове печели чужда национална титла извън Европа. Реално двамата нашенци пропускат церемонията за годишното награждаване, предвидена да е през декември с финала на рали LSPR. „Ние се готвихме за този старт, но беше отменено [ралито] заради пандемията, а с това и награждаването. Така че вместо в церемония, получихме наградите си по пощата“, допълва картината на крайно необичайния рали шампионат на Щатите Драганов.

снимки: личен архив на иво драганов и влади янев и факсимилета от сайта на ara

БЪЛГАРСКА МАРКИРОВКА В РАЛИ-ИСТОРИЯТА НА ЩАТИТЕ… (горе) Иво Драганов и Владимир Янев позират със своите рали-Оскари, които двамата спечелиха в края на сезон 2020. (долу) Логотипът за всеки един от двамата в екипаж, с който българите са отбелязани на официалната страница на ARA.