Дракон домакин на седмицата за безопасно движение на ООН

  • Home
  • Дракон домакин на седмицата за безопасно движение на ООН

ЧЕТВЪРТАТА Глобална седмица на безопасното движение на ООН (8 – 14 май) бе отбелязана на писта Дракон край Калояново. По време на откритата дискусия на единственото специализирано автомобилно и мотоциклетно трасе у нас присъстваха Представители на Пътна полиция на Областна дирекция на МВР, както и РУ на МВР в Хисаря, представители на Областната управа – Пловдив, на СБА в града, както и на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, а също и представители на Пътна полиция в града и областта. Инициативата отбелязването на четвъртата Глобална седмица на безопасността на ООН да бъде направена именно на Дракон-а е, че държавните и административни органи и неправителствените организации продължават да работят за решаването на проблемите на безопасността на движение. Но в сътрудничество с едно съоръжение като Дракон, нещата в бъдеще могат да бъдат развити така, че младите и необуздани „състезатели“ на пътя не само да намерят отдушник на адреналин, но и да научат много повече за поведението на автомобили и мотори в екстремална и нормална пътна обстановка. Другата причина изнесената среща за отбелязването на Глобалната седмица за безопасно движение е, че Пловдивската област е в челото на черната статистика. Само в рамките на 120 мин. днес, при засилените полицейски акции на територията на областта, с помощта на технически средства, служителите на Пътна полиция са регистрирали 103 нарушения на скоростта.

снимка: rallyxpress

САМО ДНЕС – 3500 УБИТИ… Три знакови фигури от спорта – световните шампиони във Ф1 – Фернандо Алонсо и Нико Розберг (горе и долу) и параолимпийската шампионка Ванеса Лу, са част от лицата на Четвъртата Глобална седмица на безопасността на движение на ООН. И тримата атлети посочват най-честите причини за трагичните случаи на пътищата.   Специализираните органи огласиха шокиращи данни, които обясняват защо България е в челото на европейската статистика за травматизъм от пътно-транспортни произшествия.     „Напълно подкрепяме идеята на Пътна полиция от Областната дирекция на МВР и районното управление в Хисаря за по-широка съвместна работа и използването на съоръжението за целите на повишаване на безопасността – заяви собственикът на пистата Христо Стоилов. – Искаме за завършим процеса, да затворим кръга да подготвяме и състезатели, и с помощта на тренажори, да се даде възможност на обикновените шофьори да управляват спокойно автомобилите си при екстремни условия – в дъжд, в сняг…“

снимка: rallyxpress
ВСТЪПИТЕЛНИ ДУМИ… Христо Стоилов-Дракона, открива срещата и изнесената среща по повод 4-ата Глобална седмица за безопасност на движението на ООН.

Както е известно на писта Дракон се провеждат не само състезания от националните първенства на страната, но също и тематични прояви, но само при стриктното спазване на правилата на безопасност. Така край Калояново всеки, които реши да показва своите умения, може да го направи и изяви спортния си дух. „На състезанията на Купа Дракон се събират по 80-150 участници и аз, като състезател, винаги ес стремя да отделя внимание на възможно повече от участниците, за да покажа основните неща, при управлението на автомобила – заяви двукратният шампион в пистовите първенства на България и един от основателите на Енеос Рейсинг Академи Константин Маршавелов. – Така всички ние се стремим да подобрим безопасността на движение за обикновените хора.   

снимка: rallyxpress

ЗАЕДНО ЗА СПОМЕН… Срещата на писта Дракон завърши с традиционната обща снимка на всички участници, които дискутираха въпроса за безопасността на движението.