Дракона затворен седмица за реконструкцията на трасето

  • Home
  • Дракона затворен седмица за реконструкцията на трасето


ВТОРНИК вечерта или най-късно в сряда ремонтните работи по трасето на писта Дракон трябва да бъдат завършени окончателно. До събота са били работите по полагането на половината от кербовете по пистата, в неделя се планира работата по подготовката на втората им част и изливането на бетонното покритие в понеделник. Така вторникът ще е последния ден от шестата реконструкция, а срядата остава като резервен ден.

ОЩЕ ПОНЕ ЧЕТИРИ от днес нататък трасето на единствената писта за бензинови гонки у нас – Дракона, край с. Калояново, ще остане затворено. От десетина дни насам краищата на трасето са разкопани, предишните кербове – изкърпени, а през портала на Дракона не влизат спортни автомобили, а бетоновози и друга тежка техника. И край пистата не се мотат, защото имат броени дни, за да бъде завършено трасето преди първия за сезона старт на Купа Дракон Къп (16/17 март), когато реално трасето ще бъде отворено и за състезания и за регулярните тестове на топ-пилотите от българските шампионати. За времето от началото, реконструкцията е глътнала около 100 т. асфалт, за налетия бетон Стоилов не говори с цифри, защото няма да са крайни. „Но всички кербове, които бяха по трасето бяха изровени и сега са заменени с гладко покритие“, обяснява собственикът и фактически основател на това спортно трасе.

снимка за rallyxpress: личен архив на христо стоилов
БЪРЗАТ ЗА БРОЕНИТЕ ДНИ ДО СТАРТА… До първия старт на писта Дракон остава по-малко от седмица, а слънчевите дни дотогава са точно преброени.

Той припомня, че една част от пилотите били срещу кербовете, пречещи им да секат завоите, след това пък състезателите се възпротивили и срещу стековете от гуми (пак по същата причина). „Затова и решението е с гладки кербове и наказания за онези, които излизат извън очертанията на пистата – жълт картон“, допълва Христо Дракон-а. Специално внимание е било обърнато и на обратният завой при излизането на дългата права на трасето. Мястото е коригирано с 5 м., след която промяна според Стоилов се увеличават възможностите за атака на завоя, както и изменението ще позволи изпреварване между конкурентите в самия вираж.

снимка за rallyxpress: личен архив на христо стоилов

НА КАЛОАНОВСКИ ПРИПЕК… Първият от завършените плоски кербове е този в левия завой, след който е старт/финалната права на Дракон-а.

ЗА ПОСЛЕДНИТЕ три сезона писта Дракон преминава през шестата си поредна реконструкция. Четири от тези помени са направени по самото трасе, една е била около формирането на питлейна и друга – за формирането на сервизния парк. „Неизбежно е! Но както и предишните, така и сегашната промяна е преди всичко за повишаване на безопасността – казва за сайта с новините в българския автомобилен спорт инж. Христо Стоилов (на снимката). – А и Дракон-а непрекъснато се развива и промените, доколкото позволяват финансите, се налагат искаш или не.“ Стоилов отбелязва, че сегашните промени събират опита и на самия екип на трасето, и мненията на пилотите, и онова, което е било забелязано като недоизкусурено след предишните реконструкции. Едно от „тесните“ места, срещу които имаше недоволства от страна на пилотите беше S-ката след старта. „Сега [еската] е уширена със 140 см, дъгата към завоя е плавна, сменени са кербовете“, прави уточнението Христо Стоилов. Отделно след този завой асфалтът е фризиран и с ново покритие, както и с нови кербове на старите им места.

снимки за rallyxpress: личен архив на христо стоилов

РЕМОНТИРАНА „ЕСКА“… (1) Старите кербове са изкъртени, започва разширяването на S-образния завой след старта. (2). Подготовката за новите плоски „бордюри“ е завършена. (3). Машина започва да валира уширението на „S-ката“. (4). Новите кербове са излети и от тази година ще заместват всички недолюбвани стари прагове.