Догодина шуменци вадят на терен класиката Шкода 130 RS

  • Home
  • Догодина шуменци вадят на терен класиката Шкода 130 RS

ОТ СЛЕДВАЩИЯ СЕЗОН на българският автомобилен спорт, екипът на Ал и Ко ще извадят на терен класиката Шкода 130 RS. „Колата напълно е завършена, но едва в края на годината ще правим планове и разчети къде и как ще бъде каран този митичен автомобил, не само в историята на автомобилния спорт изобщо, но и за нашата страна“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт тим-лидера на Ал и Ко Живко Николов (на снимката). Живо, както е повече е известен в спортните среди Николов, без никакво съмнение, е рали-фен от най-висока класа. А това означава не само страст и жега, когато става въпрос за днешния поокастрен вариант на националния шампионат. Познаващите от близко Живо знаят, че у дома той има не само впечатляваща колекция от модели, но и вестникарски изрезки (всичките прилежно датирани и събрани в класьори – бел. ред.), на каквато би завидяло дори и документацията на в. Авто-Мото Свят. За проекта си за митичната „130-ска“ Живко Николов споменава доста отдавна, но това винаги е било с половин уста. Умишлено, или защото донякъде е фаталист, той нито един път не разкри дори и най-малките подробности около колата. Сега, когато всичко вече е завършено, след като „гласът на двигателя“ се е чул, след като „130-ската“ вече е оцветена както оригинала, Живо спокойно разказва:

снимка: личен архив на живко николов
ЧЕТИРИМАТА, ЗАРАДИ КОИТО „130-АТА“ НА КВАЙЗАР СЕ РОДИ НАНОВО… Живко Николов и тримата партизани на проекта позират доволни в края на четвъртата година от възстановяването.

„Всъщност това е едно от моите първи изживявания в ралитата, затова и специално състезателният номер на колата е 56. Беше през 1978 г. по време на рали Албена-Златни пясъци, когато на етапа Шумен-Шумен чешкият екипаж Квайзар/Котик се преобърнаха няколко пъти по таван. От колата се откъсна левия калник… и още виси в гаража ми с фамилията на Квайзар… Малко по-после рали-заразата започва да действа, превръщайки „бензиновият бацил“ първо в треска, а след този етап – в хронично заболяване, което цял един живот отърване няма. А Живко си е любител на Субару (някои дори се съмняват, че купува бельо единствено в синьо и жълто!) и когато преди 4 години му попада Шкода-та, много-много не му мисли и започва да я възстановява, за да я превърне днес в 100 на 100 точно копие на една от общо 198 произведените в Млада Болеслав.

снимка: личен архив на живко николов

ТРИ ПОГЛЕДА КЪМ ШКОДА-ТА, ПРЕДИ ДА Е ЗАПОЧНАЛО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО… Така изглежда „130-ката“, преди с нея да се е захванал можещият и знаещият как да го направи Николай Колев Живко Николов: „Купих колата от Илия Вълчев през 2014 г. Но сега тя е такава благодарение на фирма Нико и собственикът ѝ Николай Колев, един страшно можещ човек.“ За Николай Колев често казват – при това без каквато и да е пресиленост, – че в спорта „няма място, където да не е пипнал, а ако не е пипнал, е казал какво да се направи…“ „Ако някой ви каже, че подобен проект, може да се направи от един човек – лъже ви, да знаете. Не му вярвайте! Благодарение на Иван Иванов (синът на Васко Христов, който живее и работи в рали-спорта в Чехия – бел. ред.) имахме пълни гаранции за снабдяването с оригинални части. Също и логистиката, а за информацията от Чехия около шкодите – няма да приказваме.“

снимка: личен архив на живко николов

УНИКАЕН СПОРТЕН ТРОФЕЙ НА 39 ГОДИНИ… Левият калник, който Живо отмъква след катастрофата на Квайзар/Котик край Шумен, продължава да виси в гаража на шуменският ултра-фен. Живо обича нещата да бъдат изпипани, а когато става дума за автомобила – стига до границите на маниакалността. „Трябваше ел.-система и за това най-добрата работа можеше да свърши доц. д-р Тихомир Трифонов от шуменския университет Свети Климент Охридски. Колкото до общата снимка, четвъртият на нея е Евгени Геров, човекът с който сме в екипа на Ал и Ко от 1997 г.“ Шуменският „маниак“ е особено горд от двигателя на „130-ката“, защото бил направен от Томаш Албрехт, син на Мирослав Албрехт, един от, както казва Николов – гуротата на двигателите в Млада Болеслав. И допълва, че пък направеното в Чехия (осен агрегата – и скоростната кутия) е свършено от съвършените профита. Кутията е изцяло работа на Иван Сикста. Ясно е, че с този автомобил в гаража, на Живо ръцете му вече са почервенели от сърбене и също е ясно, че няма да пропусне да ѝ направи „пробата“.

Предполага се, че това най-вероятно ще бъде на пистата Дракон, гостоприемният дом на българския пистов автомобилизъм.