Двама румънци дебютират в планинския старт под Българка

  • Home
  • Двама румънци дебютират в планинския старт под Българка

НЕ САМО ДВАМА пилоти сега, а и два румънски екипажа за старта на Монбат Рали Сливен ще има идната седмица – каза по телефона за RallyXpress Пламен Иванов (на снимката). А сега, заедно с пилотите от Тимишуара, за Българка пристига и заместник председателят на федерацията Мариус Стоян. Фактически договорката е още от рали България, на което Мариус Стоян бе председател на спортните комисари, намеренията ни са да разширим сътрудничеството между нас.“

ДВАМА пилоти от Румъния, членове на БССР Автомотор спорт – Сорин Ботец (Мицубиши Лансър Ево, НС2) и Корнел Зюмфиреску (Хонда Сивик ЕН4) са в списъка от 47 автомобила, които ще се представят на предстоящите в събота административен и технически прегледи за старта на третото състезание от календара за планинските изкачвания – Българка. Това личи от публикувания тази вечер на сайта на състезанието списък със заявките за участие в сливенския старт. Реално от тази неделя ще започне и първенството в този шампионат, след като първите два кръга – в Шумен и Благоевград отпадат от класирането за сезона. „Двамата са от Тимишуара и са първите чужденци, които ще се разпишат в нашето състезание“ – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Димитър Чолаков, председателят на сливенския клуб Булсим. Той изрично сочи, че заслугата за това чуждо участие е на председателят на комисията по рали и рали спринт на АФБ Пламен Иванов, който е спортният директор на Българка.

ФАКСИМИЛЕ от списъка със заявките за участие в планинско Българка.

Според информацията, която колегата от Букурещ Даниел-Джордже Пецу даде за сайта с новините в българския автомобилен спорт, макар да не са в топ-листата на румънските „планинари“, и двамата са доста бързи, а и достатъчно атрактивни за взискателната сливенска публика. Преди четири години, в Мемориал Валери Великов в Шумен за първи път стартира пилот на комшиите – Емил Жиня, който първоначално стартира с редови спортен автомобил, а през миналата пролет се върна в Шумен вече зад волана на прототип Норма М20 FC.

снимки: организатори на планинско българка

ЗДРАВО ОКАСТРЕНО, И ПО ВОЕННО МУ „ИЗТЕСАНО“… Чисто и с добра видимост за пилотите искат сливналии да подготвят трасето на Българка. „Имам и нелеката задача – според Допълнителния правилник – аз да съм отговорник за трасето, което означава, че и утре ще работим по него – допълва Димитър Чолаков. – Днес, заедно с Гошо Василев, бай Вес (Весо Михов) и Младен Карчев окосихме храсталаците и утре ще завършим всичко, като използваме не механичните метли, а т. нар. „духалки“, за да махнем и остатъка от шумата край трасето.“

:: Без каквито и да е преувеличения, може да се твърди, че за нито един път (този към вр. Българка е общински – бел. ред.), използван за планинските състезания, не се хвърлят такива усилия, с каквито обичайно от Булсим работят за състезателното трасе.