Дани Живков безапелационен в Делвино, увеличава аванса си

  • Home
  • Дани Живков безапелационен в Делвино, увеличава аванса си

ПИЛОТЪТ на ЕФКО Рейсинг Тим Даниел Живков (на снимката, Ланча Делта Интеграле НС2) бе недостижим в неделното състезание от планинско Благоевград, спечелвайки последователно и трите манша от втория кръг на планинския шампионат за 2016 г. Със втората си поредна победа от две състезания в рамките на 14 дни европейският вицешампион в канадската борба вече е абсолютният лидер с по 50 т. и в генералното класиране и в подреждането на клас НС2. Вторият кръг започна с леки нерви в събота, премина през повишено напрежение в началото на неделята, за да завърши с контестация и вземане на проби от горивото на Дани Живков. Протестът бе подаден в самия край на състезанието от Пламен Манолов, бащата на най-бързия пилот в НС1 Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9), след което на техническият комисар Елена Попова се наложи да вземе пробите и подготви взетите от Ланча-та на Живков проби от горивото. Ако Мемориал Валери Великов бе състезание, в което лидерът в шампионат спечели и заради доста объркания развой на надпреварата, то над Делвино Живков води състезанието по класическата схема на професионалния спортсмен, за който успехът е точно толкова голям, колкото и е точна и вярна подготовката му. Дани не го казва изрично, но реално победата му дойде в прецизната подготовка на автомобила в събота. Тогава той обясняваше не особено конкретно, че има „дребни проблеми“ и като всеки пилот преди старта, не влизаше в излишните детайли. След старта обаче пилотът на ЕФКО Рейсинг Тим става конкретен: „И д двата дни имах проблем с датчика на дроселовата клапа. В противен случай и трите днешни качвания щяха да са под 1:59 мин.“

снимка: александър спиров/apix
ПРЕЦИЗНО ПОДГОТВЕНА СЪБОТА И ПЕРФЕКТНА НЕДЕЛЯ… За радост на публиката, Дани Живков потегля в третия манш „на макс“, за да не изпусне двигателя на „стрелата“

Той направи съответно 2:01.23, 2:01.76 и 2:01.54 мин и с общо време от 6:04.53 мин. спечели състезанието, изпреварвайки втория в класирането – Христо Манолов с 11.2 сек. „Дори на старта в третото качване за едната бройка колата да загасне“, допълва Дани Живков, за когото това състезание – също не се помни откога точно – е второто поредно, в което печели победата. Няма обаче начин да не се сети човек за това, че преди състезанието – дали заради скромност или заради вечната презастраховка, която всички пилоти правят – обясняваше, че не очаква кой знае какви резултати точно от това състезание.   „Заради този прекъсващ Ти-Пи-Ес в комбинациите от бързите завои трябваше да внимавам и да давам повече газ, отколкото обикновено го правя“. По-късно, докато още очакваше да получи купите си за двете първи места от Благоевград, приятели сред публиката нетърпеливо звъняха на пилота, за да му кажат, че третото качване е било „брутално“… и още „страховито“… и още „ужасяващо“. И трябва да се има предвид преди всичко, че освен заклети „ланчисти“, това са хора от спорта, които са видели и 2 и 200.

Подробностите около рутинната проверка, която предстои в следващите дни и трябва да установи какво е използваното от Дани

Живков гориво четете в отделния текст в края на коментара за неделното състезание.

Другият, който завършва благоевградския кръг с пълен сбор от точки в класа си е Христо Манолов, който след последователно прекратените участия на Любен Каменов (Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) и показалият невероятна езда в дебюта си в Шумен, но поразения от механично „заболяване“ в Благоевград Юлиян Телийски (Мицубиши Лансър Ево 9, НС2) вече е и втори в генералното класиране. Дължимото обяснение за неделната му езда е, че във втория ден Манолов бе значително по-спокоен психически, а следователно и по-концентриран. Точно това го постави три пъти пред основния му конкурент и завършил на третото място в генералното класиране – Любомир Мечков (Джордан Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), завършил състезанието на 4.4 сек зад шуменеца. Манолов очевидно има силен и добре подготвен автомобил, но до момента, в който ще владее напълно тази машина трябва да изгори още бензин и да навърти допълнителни километри.

снимка: александър спиров/apix

ВСЕ ПО-СИГУРЕН В СЕБЕ СИ И В АВТОМОБИЛА… Христо Манолов стартира в неделното състезание далече по-сигурен отколкото в квалификациите предишния ден. За сайта с новините в българския автомобилен спорт Дани Живков разкрива и една тайна: на практика едва днес, опитвайки се да не „изпусне“ двигателя, той е стартирал с Ланча-та така, както се полага.

:: Напрежение на два фронта в Панагюрище

Неделята със сигурност не е била добрия ден за панагюрските пилоти. Всъщност за Любен Каменов целият уикенд се оказва кошмарен, след като неидентифицираните проблеми от Шумен се преместиха в Благоевград, но в още по-мистериозен вариант. „Работихме до 6 часа сутринта и така не можем да разберем откъде ни идват проблемите – обясни Каменов, докато оглеждаше автомобила на Дани Живков, а все още спящите му механици  отиваха да гледат конкуренцията. – Първоначално мислех, че пак са бушоните на помпите. Не се оказа това. Явно е електроника, но имаме кратко време преди да заминем за Австрия, за да се оправим с това, което така и не знаем какво е…“ – обобщава двукратният шампион на страната в планинските за последните два сезона. Първи от топ-пилотите приключи състезанието Юлиян Телийски, който така и не потегли от старта на втория състезателен манш, а около час по-късно, сало след някакви си два-три метъра от старта, „кавалериста“ на Царски хвърли място, разделяйки мнението на публиката или за повредена раздатка, или за цял заминал си диференциал… „Не е добре, защото тук правихме тестове, а ни предстои Калояново“, коментира Царски, за който от старта в събота, до третия неделен манш изпитанията вървяха идеално: добри времена, които са резултат и на различни промени по автомобила. Докато Малкия цар все пак изрече нещо, то шеф-механикът Димитър Димитров-Бомбата единствено върти очи и вдига рамене, без да обсъжда проблема.

снимка: александър спиров/apix

СТРОШЕНА РАЗДАТКА И УЖАСЕН ПИЛОТ… Финалният манш в неделя се оказа истински кошмар за Илия Царски – проблемът с автомобила идва само пет дни преди първия старт от пистовия шампионат! Докато в екипа на АРА Моторспорт се тюхкаха как да настроят „напълненият“ с 60 кила Сивик на Стефан Стоев, решението за изхода на благоевградския старт дойде от неиздържалата скоростна кутия на в Клио-то на Ивелин Чапанов (ЕФКО Рейсинг Тим). Във вторият манш плевенчанинът така и не вида финиша, което отборният му бос коментира единствено с „Еми, к’во, дошло й времето [на скоростната кутия]. Така че това се оказва първия от деветте класа, в който има промяна в класирането след Благоевград: четвъртата победа на Стоев го извежда напред с 18 т. пред спечелилият в Шумен Чапанов.

снимка: александър спиров/apix

ФОРТУНА СЕ НАМЕСИ… В Благоевград шансът бе на страната на Стефан Стоев, който все още има какво да уточнява по колата, но отпадането на Чапанов му помогна да изравни в резултата – 1:1 след Делвино. Втори в този клас е Косю Йорданов (ЕФКО Рейсинг Тим, Рено Метан, 11-о място, 6:54.47 мин), който застава между Чапанов и Стоев, трети – шампионът отпреди три години в НС3 – Тодор Тодоров (Етър Рейсинг Тим, Фолксваген Поло, 12-и, 6:57.86 мин.). Сериалът Александър Димитров-Пъчката (ЕФКО Рейсинг Тим vs Йордан Тодоров-Джордана (двамата със „саксофони“ в НС4), започнал през 2015 г. сега има своята първа част от „продължение 2016“, след като заради арктическите си ангажименти Джордана пропусна Шумен и спечели Благоевград с нищожните 0.2 сек пред Пъчката. Но тук нещата тепърва предстоят да стават интересни, защото в момента победите са 1:1, но „шофьорът на най-бързия хладилник“ си е осигурил авантаж от 18 т. и Тодоров тепърва ще трябва да наваксва. Това класиране можеше да изглежда и по-различно, ако Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим, също Ситроен Саксо) не бе направил неуспешен опит да мине по интересен начин първия ляв завой по трасето. „Изпусна задницата, а аз се опитах да мина оттам [завоя] на 4-а скорост и на пълна газ, ама… не стана!“, опита се да си обясни ситуацията пилота. В крайна сметка това го потопи до 4-о място (13-о място, 4-о в НС4 – 6:59.73 мин.). От това обаче спечели Кирил Величков (Проспийд, Хонда CRX), завършил 3-и в класа.   Шампионът от 2014 г. Николай Ганчев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, НС5) се върна в играта и го направи с победа. „Сега бабата гледа малкото, ще се опитам да карам няколко състезания, колко – не зная точно“. В този клас плевенчанинът Искрен Пондев (Плевен Рейсинг, Пежо 106, 31-и, 5:22.07 мин) завърши трети в класа, но точно това му класиране за първи път в кариерата на младия пилот го изважда на лидерската позиция в класирането на групата. Шампионът в RC4 Димитър Божилов (Рангелов МС, Ситроен Саксо) допълва дуетът Дани Живков и инж. Христо Манолов, единствените пилоти с две победи от двата първи старта. Божилов завърши 14-и в общото подреждане – 7:02.80 мин.

ПРОВЕРКА НА ГОРИВОТО: ОТ НЕФТОХИМ ДО ФИА

БЛАГОЕВГРАДСКОТО състезание завърши с протест на БАМС заради използваното от победителя в Делвино Дани Живко гориво.

:: Каква е хронологията? За пилота на ЕФКО Рейсинг Тим това е третата поредна проба, като първите две са полеви тестове. Първият е направен в Шумен, когато освен от Живков, проби от горивата се вземат от дебютанта Юлиян Телийски и от Христо Манолов. Нито един от трите проверки не се оказва положителна.

Днес, веднага след края на втория манш, техническите комисари на втория кръг правят полеви тест на горивото на Дани Живков, който тест също се оказва отрицателен. В 15:13 мин, по искане на подалите контестацията шуменци, са направени три проби от горивото на пилота на казанлъшкия тим. Един от контейнерите е за самия пилот, един – за лабораторията в Нефтохим и един – евентуално за изпращане във ФИА.

:: Кога може да се очаква решение? Най-рано пробата за изследване в лабораторията на Нефтохим може да бъде занесена единствено на ръка и не по-рано от вторник. Минимум два дни ще бъдат необходими, за да се направи анализа и резултатите да пристигнат обратно в техническата комисия, която пък от своя страна трябва да ги докладва в БФАС.

:: Ако резултатите не удовлетворяват шуменци? Тогава последната запечатана с

две пломби на Нефтохим третата проба ще бъде изпратена в оторизираната лаборатория на ФИА. В какво време ще стане известно решението, никой не може да каже.

снимки: александър спиров/apix

ПРОЦЕДУРА… Шефът на техническите комисари Маньо Манчоров и Ели Попова от екипа ТК към БФАС източват спорното гориво от автомобила на Дани Живков (горе). Трите пломбирани и описани по време контейнери с горивото, което ще бъде изследвано на първия етап в Нефтохим-Бургас (долу).

♦ Трибуните по-пълни от миналата пролет. Публиката в Благоевград тази година бе значително повече, отколкото през миналия април. Според шефа на охранителите, а и по думите на редовни зрители на старта в Делвино, този път бройката се е движела между 11 500 и 12 000 души в двата дни на уикенда.

Само един „стоп“, който продължи само 21 мин, регистрираха в благоевградското състезание, след като Ясен Николов (ДИАМО, Хонда Сивик) префасонира предницата на автомобила си, след като се преобърна в ляв завой в горната част на трасето (на снимката на Вероника Агова/APIX долу).

♦ На два фронта едновременно. Диана Стоянова (на снимката на Александър Спиров/APIX) тази година не успя да започне шампионата с победа в RC5 за радост на домашната публика. Технически проблеми я извадиха от класирането по средата на втория манш. „Направо съм гроги!!!“ категорична е Диана, която до това състезание бе не само бе единствената дама в планинския шампионат, но и е единственият състезател, който до последния момент преди старта в събота работи по организацията, след което слага гащеризона и скара в състезанието. „От три години е така, зная го – коментира рей-директорът и неин баща Георги Стоянов. – Но нямам избор – работата ми става все повече…“

­♦ Дубъл на Шумен. Екипът на Стефан Драганов успя да спечели втората поредна победа в клубната надпревара (Александър Димитров и Стефан Георгиев, при това изпреварвайки миналогодишните шампиони от Джордан Рейсинг Тим (Любомир Мечков и Йордан Тодоров). Драганов побърза да се похвали със снимка във фейсбук, на която е заедно с част от екипа си (отляво надясно) – Дани Живков, Алекс Димитров, Александър Димитров-Пъчката и Стефан Георгиев.