Гръцката рали икона пак е в сериите WRC

  • Home
  • Гръцката рали икона пак е в сериите WRC

ОБЯВЯНЕТО на гръцкото състезание към сега действащият календар на ФИА стана днес и потвърждава предварително определената стратегия на международната федерация Гърция са е едно от двете резервни състезания, които да покриват празноти, които биха появили в шампионата заради развитието на пандемичната обстановка от COVID-19 в света в хода на сериите 2021.

ДНЕШНОТО съобщение за пресата, разпространено от Световния шампионат на ФИА за рали сочи, че емблематичното рали Акрополис е добавено към календара на световните серии за 2021 г. За него са определени датите между 9 и 12 септември.

Завръщането на гръцката макадамова класика става след отсъствие от 8 години, а стартовата церемония, в духа на ралито, отново ще бъде организирана в подножието на Акропола.

Обвеяният с древни легенди и символи хълм в грацката столица от десетилетия се е превърнал в символ на това най-драматично рали от световните шампионати на пилотите и производителите.

Така днес се съобщава за това, че миналогодишното споразумение с гръцкото правителство е било финализирано и Акрополис заема позиция №10 в шампионата за тази година.

Акрополис се провежда за първи път през 1951 г. и стартира като появява на WRC 38 пъти и се смята от феновете като култова надпревара, преди да напусне сериите през 2013 г.

Пилотът, който оглавява почетният списък на състезателите с най-много победи, е Колин Макрий, който финишира в Акрополис пет пъти като победител.

Стартът ще бъде под храма на Акропола, от където стартира и първоначалния вариант на ралито, носещ тогава името Рали на Боговете

снимка: carnews

НЯМА ДРУГО ТАКОВА ИЗПИТАНИЕ... Акрополис е спечелило своята слава в WRC заради убийствените условия, през които трябва да преминат стартиралите екипажи, за да оцелеят първо, а след това и евентуално да стигнат до победата…

:: Йона Сибел, управляващ директор на WRC Промотора: „Акрополис притежава прочута глава в историята на WRC и ние оценяваме огромния ангажимент на гръцкото правителство да го възстанови на горната маса на световните ралита. Добре дошъл обратно!”

„Неговото [на Акрополис] наследство ще бъде припомнено от всички, но в същото време това е модерният Акрополис, който седи удобно до другите ни 11 кръга. Това не означава, че предизвикателството му е намалено и можем да бъдем сигурни, че трудните планински пътища ще донесат най-тежките състезания.

Чили се оказа популярно допълнение към календара на WRC през 2019 г., но за съжаление страната минава тежко през пандемията миналата година и ситуацията остава трудна.

снимка: архив на rallyxpress
ПОД ПАНТЕНОНА, ОЩЕ ПРЕДИ WRC ДОРИ ДА СЕ Е РОДИЛ… Състезанието на съседите първоначално носи името Рали на Боговете и за първи път стартира от Атина през 1951 г.

:: Президентът на FIA Жан Тот каза: „Убеден съм, че усилията на чилийската федерация по автомобилен спорт и организационния екип не са напразни и ще имаме шанса да видим още едно страхотно издание на рали Чили в бъдеще.

„Акрополис, което по този начин получава възможността да влезе в шампионата, не се нуждае от представяне. Това е легендарно събитие, включващо някои от най-грубите сцени в света. За мен е удоволствие да видя Акропола да се завърне на най-високото ниво на дисциплината благодарение на подкрепата на гръцките власти, заедно със силния ангажимент на организаторите.“

Митингът има гореща подкрепа от правителството и премиерът на страната Мицотакис.

:: Кириакос Мицотакис: „Гърция е горда да отпразнува завръщането на WRC. Преди 70 години Акрополът беше фон на много специална надпревара, която стана известна като Рали на боговете, епично ежегодно състезание, което беше тест за пилоти като никое друг рали. След осемгодишно отсъствие се завръща и, подобаващо, в момент на драматично подмладяване на моята страна “, добави той.