В тесен кръг Прокурора и екипът започват 41-ия сезон

  • Home
  • В тесен кръг Прокурора и екипът започват 41-ия сезон

НА ДНЕШНАТА ДАТА, но в ден неделя, преди 40 години търновския юрист, познат повече като Прокурора Емил Денев (на снимката) за първи път в кариерата, която може единствено да предизвиква благородна завист, преминава през старта на окръжното рали Ивайло. За да докара тази спортна история до пълни четири десетилетия в автомобилния спорт. При това 40 години без нито един пропуснат. „И още ми се кара, и още ще карам, докато мога!“, това каза днес за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът на тима Мегапорт Рейсинг. Днес вечерта, за да отбележат този паметен за Прокурора ден и полеят началото на новия сезон, Емо Денев събра във Велико Търново шестимата, на които винаги се е облягал през всичките тези години. „Да, само екипът, тези, с които съм на всяко състезание и без които никога не бих могъл да бъда на терена“, допълва Прокурора.

снимка: личен архив на емил денев-прокурора
ПОЛОВИНА, НО МНОГО ЗДРАВА ЧАСТ ОТ ДУЗИНАТА… (отляво надясно) механикът Цветан Янков, Иван Георгиев, Емо Денев (зад него – навигаторът Богомил Ненов), Цветан Янков и вторият механик в екипа на Прокурора – Йордан Николов.

Точно преди година, отбелязвайки началото на юбилейния в спорта си сезон, Денев категорично обяви: „Изключително силно съм мотивиран, имам опит в изобилие… Чувствам се в перфектна форма за възрастта си…“ Преди 40 години великотърновският юрист се появява на старта с частна Лада, която е само на 8000 км., като това е купената месец по-рано  голяма семейна придобивка. „Да, така се започна, за да сменя осем различни състезателни автомобила, за да се стигне до сегашния Рено Клио“, обяснява Прокурора. Той е категоричен, че сега да попаднеш в автомобилния спорт е колкото леко, толкова и сигурно: няма подборни състезания, няма стартове с приложен характер, които да изградят елементарни навици…

снимка: личен архив на емил денев-прокурора

ПЪРВИ ЛИЦЕНЗ И ПЪРВА СНИМКА ПРЕДИ ПЪВИЯ СТАРТ… (вляво) Прокурора позира със семейната гордост, преди у дома да разберат, че чистак-новата Лада е направила сефте в спорта. (вдясно) Първият лиценз на Прокурора, издаден от СБА, но с печатна грешка в рождената година на пилота. Няма ги и градските и окръжните ралита, през ситото на които се пробиваше много трудно, преди да се придобие състезателен лиценз за майсторската група. Ако се вземат само състезанията от националния шампионат в ралитата, то Денев ще продължи безпроблемно да държи палмата на най-дълго състезаващият се пилот в тази дисциплина.

снимка: личен архив на емил денев-прокурора

ПЪРВАТА ОТ СТОТИЦИ… Под това дърво на търновската улица Мармарлийска 20 е разположена първата от стотиците часови контроли, през които за 40 години на Прокурора ще се наложи да премине.