В мъгла и кал на Монца Кале първи в шейкдауна

  • Home
  • В мъгла и кал на Монца Кале първи в шейкдауна
В мъгла и кал на Монца Кале първи в шейкдауна

РАЗВИТИЕТО на последното състезание от сезона, победителите в 16-те скоростни етапи от ACI Монца Рали, както и общото подреждане на екипажите може да следите на живо ТУК

КАЛЕ РОВАНПЕРА (Тойота Ярис WRC) спечели вторият си за годината предстартов тест късно снощи, записвайки най-доброто време в шейкдауна преди утрешното начало на последния старт от световното първенство на ФИА за 2021 г. ACI Рали Монца. Финландецът записа при третото излизане време от 2:55.1 мин, следван от Тиери Нювил (Хюндай i20 WRC) на 0.3 сек, а тройката на най-бързите в тестовете се затваря от Адриен Фурмо (Форд Фиеста WRC) – 2:57.9 мин.

:: Времената на първите

шест екипажа – виж в таблицата по-долу.

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix
ЗА ВТОРИ ПЪТ СЛЕД ЕСТОНИЯ… Кале Рованпера направи най-бързия си тест в третото излизане на трасето и след подготовката за естонското рали, се оказа най-бързия пилот в колоната.

Това, което за екипа на RallyXpress наистина се оказа изненадващо бе, че тестовете тук бяха при пълен мрак, една напълно различна обстановка за предстоящите пет скоростни етапа, които се карат точно на пистата Монца. Отделно от това, напълно в стила на джазовата класика „The foggy time in London town“, шейкдаунът не само беше силно мъглив, но и още и с крайно влажно трасе, особено в онази част на тези 4 км, в които скоростното трасе влиза в парка на комплекса Монца.

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix

ВЛАЖНО ПО АСФАЛТА, ПО-АЛЕИТЕ – КОЛОВОЗИ… Които започнаха да се образуват още след третия преминал автомобил тази вечер. Особено като се има предвид, че от хлъзгавият асфалта на класическата писта колоната попадаше – както и през 2020 г. – в калните и плъзгави алеи на парка, кални и дотолкова коварни, че Андрея Грюнола заби своя Хюндай R5 в калта край пътя и трябваше да бъде ваден на трасето от маршалите.

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix

ДИРЕКТНО КЪМ СТЕНАТА, НО ВЪРНАТ В ИГРАТА Андрея Грюнола за едната бройка да отвори работа на механиците си, но съумя да се оправи с пързалката (горе). А благодарение на маршалите – да остане в играта, която започва в петък. Впрочем повечето пилоти говориха след финала, че не са очаквали толкова тежък шейкдаун, който пък Оливър Солберг, както и в други състезания, в типичния си стил „…ама изобщо не ми пука!“, нарече трасето Мики Маус. Тези 4 км обаче ни най-малко не бяха смешни, дори напротив, защото в падналата мъгла запазването на концентрацията и точното преминаване по коварното трасе (освен тясно и изпълнено в записките с множество странични „внимание!!“ – бел. ред.) си беше предизвикателство за екипажите. Това означава, че ако тази вечер изборът на гуми е бил практически лесен, то това не ни най-малко не би следвало да се смята, че при утрешният старт ще е така лесно. Метеото казва, че уикендът ще е приятен, но дали така ще се окаже наистина, предстои да видим. Това пък означава, че както и да изглежда сутринта в Монца, нещата могат рязко да се променят горе в планината и изборът на гумите за първите седем теста (106.67 км) наистина ще е възлов.