В Довънби парк вече са почервенели от яд

  • Home
  • В Довънби парк вече са почервенели от яд

ДА, ТОЧНО ТАКА! Освен, че пресмятат загубите от неуспешния първи ден на своите пилоти в рали Монте Карло, хората на Малкълм Уилсън са почервенели от яд. Защо ли? Много просто – онова, което бившият им №1 през 2019 г. Елфин Евънс прави при Тойота надали може да радва. Или тъкмо напротив, защото са били наясно, че онова, което предлага „Марк II“ на Фиеста е доста под възможностите на уелсецът? Битката в челото показа, че Евънс неслучайно е маркиран като „черния кон“ в шампионата тази година и залогът на Макинен на него изпоти другия му нов пилот – Себастиян Ожие. Така изглеждат нещата днес вечерта, в края на първия пълен ден от началото на първенството на ФИА в световните ралита. От седем отсечки (заедно с вчерашната увертюра – бел. ред.) Евънс бе начело на клоната от след 21-километровата Фресиниер до 20-те километра на Норър дам де Льос (СЕ8 – бел. ред.), – спечелена от Тиери Нювил (Хюндай i20 WRC), след която обаче на върха стъпи  Ожие. И във втори пореден ден французинът ще нощува като лидер на колоната. Себ сега е на позиция, която му позволява да вземе седма поредна победа в Монте, след излезе на върха на класирането в петък вечерта. Французинът, дебютиращ за Тойота Газоо Рейсинг приключи първия пълен състезателен ден с 1.2 сек. пред партньора си Елфин Евънс, след като прескочи съотборника си в последните километри. Тиери Нювил е трети, на 5.2 сек. по-назад. Ето какво казаха първите трима в класирането в края на петъка:

Себастиян Ожие: „Беше труден край на този ден – ние имахме проблеми с износването на гумите, но сме щастливи да сме [на финала] тук. Не е лошо…“

Елфин Евънс: „Като цяло денят не е лош – повече кал от това, което очаквахме. Вероятно бихме могли да „хванем“ нещо, което може да е малко по-различно, но… и това е добре.“

Тиери Нювил: „За да бъда честен – имах добър етап (СЕ8 – бел. ред.). Борихме с корекциите, които правехме с информацията на „съгледвачите“. Денят не бе лек за нас и [до известна степен] e разочароващ.

снимка: официален сайт на световния шампионат
НА ВЪРХА НА КЛАСИРАНЕТО, НО НЕ БЕЗ УСИЛИЯ… И в петък вечер Ожие ще нощува като лидер на колоната, но авантажът му пред Евънс е доста крехък и не действа успокояващо.

:: Резултатите от
първите два дни
може да видите на
сайта на WRC ТУК Изглежда сценарият – не само в Монте – а и на цялото първенство е предопределен от тези четирима пилоти – Ожие, Евънс, Нювил, Танак (до катастрофата на Фресиниер), които ще диктуват условията през годината. Между колегите сега се прави една доста интересна аналогия – кой от двамата – Томи Макинен или Андреа Адамо ще е с по-трудната задача да менажира своята двойка топ-пилоти Ожие и Евънс и Танак и Нювил? Нека да изчакаме поне да мине Мексико, за да имаме повече аргументи, преди да отсъдим!

снимка: motorsport

ЧЕРЕН КОН В БЕЛИЯ ЕКИП… Дали Томи Макинен е очаквал точно толкова силна езда от Елфин Евънс още от старта на шампионата? Но дали Макинен няма и още една персона, в менажирането на която ще трябва да внимава? Вярно – финландското хлапе [Рованпера] сред чичковците се представя така в дебюта си с Ярис WRC, че е непредвидимо, ще започне ли да създава ядове на асовете. Мое мнение е, че този момент ще дойде много по-скоро, отколкото може да се очаква. Пак вижте резултатите и внимателно се опитайте да следите ездата на Кале и ще видите, че съм прав. Ако петък беше драматично напрегнат, то какво да очакваме от съботата в Монте Карло?

снимка: motorsport

ОЧАКВАЛ НЕЩО ПОВЕЧЕ… Тиери Нювил вложи много агресия в началото на Монте, но в края на първия ден остана трети. Третият състезателен ден ще включва 75.38 км с няколко предизвикателства по пътя. „Примката“ ще бъде направена от двата известни с трудността си маршрута: Ла Бети Ньов (СЕ9/11 – 16.87 км) и Селоне (СЕ10/12 – 20.82 км). Екипажите ще бъдат изправени пред доста труден избор кои гуми ще използват в зависимост от метеорологичните условия за деня. След крайна спирка в сервизния парк в Гап, Gap- в края на следобеда, оцелелите ще се отправят обратно към Монако вечерта. Защо казва оцелелите? Защото за 8 етапа след началото, рано-рано напусналите събитието бяха 18.

А да видяхте колко от тях са заради излизане от пътя?

УЖАСЯВАЩИЯТ 12-секундов полет на Отт Танак (на снимката) на четвъртата отсечка от Монте – Фресиниер (20.76 км) гарантирано ще влезе в топ-листата на най-страховитите катастрофи в световните серии по рали. След като напуска пътя (на 9.2 км от старта) и със скорост от 177.03 км/ч Хюндай-ът излита във върховете на дърветата и прави три поредни флик-флака, Танак и Ярвеойя се спускат още 100 м. надолу по склона, преди да „паркират“ на път, който е под състезателното трасе. 32-годишният пилот изпусна контрола над „ай-двайсетката“, предизвиквайки възгласи на ужас от всички край трасето.

:: Полетът на естонския екипаж

можете да видите ТУК Двамата естонци са без драскотина и подобно на братя Попови, които през януари 2006 г., след като стъпиха на „черен лед“ и прескочиха каменния парапет, за да паднат в пропастта край Ментон, минаха през задължителният медицински преглед. „Нашият приоритет в такива ситуации е винаги преди всичко състоянието на екипажа – заяви в Гап директорът на екипа на Хюндай Моторспорт Андреа Адамо. – Обичайно е след подобни инциденти да се правят прегледи в болницата, резултатите от които бяха ясни.“

снимка: интернет

ОЦЕЛЕЛИ НАСРЕД ПЪЛНАТА РАЗРУХА… Минути след драматичната катастрофа, Отт Танак и Мартин Ярвеойя стоят замаяни от шока на твърдото приземяване 100 м. от основното трасе на ралито. Преди да излетят от скоростната отсечка, Танак/Ярвеойя бяха с трето място в генералното класиране, изоставайки на 10.3 сек. от лидиращите в този момент техни съотборници Нювил и Гилсул. Танак е един пилотите, за които инцидентите на трасета са изключително редки, ако не броим плувните занимания на двамата в Гуанахуато Рали Мексико през 2015 г., когато (също в дясно от трасето), естонците потопиха тогавашния си Форд Фиеста WRC в крайпътно езеро. Но за разлика от преди 5 години, когато бегачката беше „изсушена“ и рестартира участието си – дори завърши на 22-о място в общото подреждане – сега шаси №21 (ALZ-WR-41, D), е тотална щета и окончателно излиза от списъците на Хюндай Моторспорт.

снимка: архив на rallyxpress

ПРЕДИ ДА СЕ ГМУРНАТ… С висока скорост, Форд-ът на Танак и Ярвеойя е цопнал в крайпътното езеро, преди машината и състезателите да се окъпят във водата.

:: Както точно отбеляза колегата Алекс Бено, Монте Карло се оказва неприятно трудно в първите два дни от програмата си, в която от 2/3 от екипажите са напуснали гонката заради излизане от пътя.