Всички погледи са фокусирани на Тойота

  • Home
  • Всички погледи са фокусирани на Тойота

ПЪРВОТО зимно финландско рали от световните серии е построено точно според класиката на тези състезания: леки петък и неделя, трудна събота. Общата дължина на Арктик Рали Финландия е 856,50 км, включващи 10 скоростни етапа и 251.08 км за хронометриране. В петък, 26 февруари, се карат 2 скоростни етапа (62.1 км), в тежката събота – 6 отсечки (144.04) и разтоварването в неделя – 2 теста (44.94 км). Най-дългият специален етап е 31-километровият Сарьовари, който се бяха два пъти в петък – веднъж на дневна светлина (15:08 ч. местно време), а второто преминаване в обратна посока ще е в тъмната част на деня (18:38 ч.). И двата теста ще бъдат предавани на живо по телевизията.

ПЪРВОТО в историята на WRC най-северно рали – Арктик Финландия, ще бъде със сигурност и най-необичайното зимно рали, изобщо провеждано като част от световните серии. Старт от шампионата на ФИА толкова близо до Полярния кръг и едва ли не в задния двор на къщичката на Санта Клаус не е имало. За тези 45 години на шампионата не е имало и състезание, в което термометрите, лопатите и дебелите дрехи да са били част от снаряжението на екипите. Не е имало и състезание от световната надпревара, в което тези зимни и ледени условия да са съвпадали и с промяната на доставчика на гуми за заводските екипи, опитът на които доставчик да не е ясен от предишни години в такива екстремни условия. Непривичното за Арктик ще е също и тоталната забрана на феновете да бъдат край трасетата. Ще се съгласите, че за финландския рали-запалянко обичайна заради пандемията и чувствително увеличените корона-случаи в региона на Лапландия забрана, ще е много повече от обичайното епидемично ограничение. Това ще е шестото поредно рали от сериите, в което няма да има публика, като всички се надяват, че ще се сбъднат обещанията за нормализиране на ситуацията през април в световния дебют на Хърватска Рали. Дали обаче ще това ще се случи?

снимка: официална страница на ред бул рейсинг
ВСЕКИ НА МЯСТОТО СИ И СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ… Точно като по време на етап, Себастиян Ожие управлява финландската шейна, с впрегнатите в нея три двойки хъски, докато Жулиен Инграсия използва да се наслади на скоростта и картината, от които в обичайно състезание не усеща нищо…

„Сега има много повече възможности – телевизия, радио, интернет – които виртуално позволяват ралито да бъде следено“, утешително твърди Кай Таркиайнен, директорът на снежната финландска авантюра. Поне до момента, нищо не говори това, че като принудителен заместник на отпадналата Швеция, финландската надпревара ще е ерзац състезание.

снимка: лична страница на екстрьом във туитър

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ГРУПАТА… За бившият световен шампион в рали-кроса – 42-годишният Матиас Екстрьом, стартът в WRC2 с Фабия Рали 2 ще е дебютно представление в Арктик Рали Финландия. Дори напротив – заявките, сравнени с тези от последното Швеция са точно с 10 повече, а списъкът от 13 коли с „големи и мощни мотори“ и дузината R5 в WRC2 говорят точно за обратното.

Отделно, не само че не липсва интрига, а тъкмо обратното – очакванията са колкото за един непредсказуем във всяко отношение кръг, толкова и за очаквания в дебютните километри за някои от пилотите (списъкът на участниците виж ТУК)

Разбира се, амбициите на Тойота Газоо Рейсинг Тим са в центъра на вниманието, след като от края на миналия и началото на този шампионат Себ Ожие (30 т., Нювил – 3-и, 17 т.) и японската марка (52 т., Хюндай МС – 2-и, 30 т.) доминират тотално над останалите. Същото е и положението при WRC2, където Андреас Микелсен (30 т.) отмъкна всичко на финала в Монако, както и Йоан Росел, който има същия актив в WRC3. Но в WRC2 има и една новост и един продължаващ да виси въпрос: завърналият се след пауза чех Мартин Прокоп (Форд Фиеста Рали2) и все още неясната програма в шампионата за миналогодишният №1 на придружаващата категория Мадс Остберг, който отново ще е гост-експерт на WRC+.

снимка: reuters

СЪЩИТЕ АМБИЦИИ КАКТО ПРЕЗ 2020… Яри Хутонен е с намерението да повтори шампионската си година в WRC3, но едно стъпало нагоре. Той е мотивиран за място на подиума във всяко от ралитата на второто ниво, в което ще бъде сред стартиралите. Отделно в десетката на категорията се появяват двама пилоти от рали-кроса – Йохан Кристенсен (Фолксваген Поло R5) и Матиас Екстрьом (Шкода Фабия Рали 2), за които участието в WEC2 ще е първо, както ще е дебют и за шампиона от WRC3 за 2020 г. Яни Хутонен (Хюндай i20 Рали2). „Миналата година бяхме на подиума на WRC3 във всяко събитие, което бяхме заявени, като се стремихме към победата всеки уикенд – коментира Хутонен преди събитието в родината си.  – Тази година ще имаме същата цел, но вече в WRC2, тъй като ни предстоят много от същите ралита и кола, която познавам добре.

„Да си съотборник с Оливер Солберг и Оле-Кристиан Вейби е страхотно. По-далечните ми цели са в ралито и, разбира се, да карам кола на WRC в събитие на WRC, както Оливър сега във Финландия. Така че на тях трябва да гледам като на моите бъдещи съперници.“

:: КОЛКО МОЖЕШ ДА РАЗЧИТАШ НА „СТЕНИТЕ“ У ДОМА? Тойота Газоо Рейсинг Тим ще направи второто си участие във възможно най-добрите условия измежду трите топ-екипа в сериите – върху терен, който най-добре познават във Финландия и само „на една ръка“ от базата си в Рованиеми. Но тези плюсове са и допълнителна преса за екипа на Яри-Мати Латвала, защото ще карат у дома, а значи и очакванията към тях ще бъдат по-големи. От края на миналото първенство, в рамките на 12 седмици, екипът спечели абсолютно всичко възможно: световната титла за 2020 и „среброто“, победи в Монца и Монако, а пилотите му записаха 17 етапни победи, показвайки, че японската марка е сред главните действащи лица. А това прави от Ожие и компания онези пилоти, които са в горната част от листата на фаворитите. „Забавлявах се много на тестовете, които направих в района на Рованиеми: доволен съм от колата и мисля, че сме готови. Трябва само да изчакаме и да видим какви условия ще намерим, тъй като ще трябва да проправим пътя за всички. Това играе много важна роля в ралита като това. След миналата година очаквам тежка битка с моите съотборници“, обяви 8-кратният световен шампион.

снимка: лична страница на ожие във фейсбук

ГОТОВ ЗА ХЕТТРИК… Французинът е мотивиран в рамките на три месеца да направи три поредни победи в световните серии. С две пропуснати победи от Монца насам, Елфин Евънс е фокусиран директно към голямата цел. Той гори от нетърпение, за да надиграе съперниците си в тима. „ Очевидно се стремим към резултат като този от Швеция 2020,. Условията ще са различни от тези, а отделно ще трябва да адаптираме настройката и за новите зимни Пирели. Има много хора, които дават своето предпочитание за изгряващата звезда на младия Кале Рованпера. Често е наричан „Господаря на къщата“ и Кале знае, че всички погледи ще бъдат насочени към него. Все погледи, които не чакат нищо друго, освен да го видят да се изкачва на най-горното стъпало на подиума „Ще бъде хубаво да се състезаваме отново в Лапландия. Вече веднъж се състезавах там миналата година: първото ми състезание с Ярис WRC. Със сигурност този опит ще помогне малко.“

:: КОРЕЙЦИТЕ ИСКАТ РЯЗКА ПРОМЯНА В СТАТУКВОТО. Хюндай Моторспорт ще се стреми да се върне стария си престиж този уикенд, след като за него Монте Карло не завърши дори и според усреднените намерения на екипа. Докато основният съперник – Тойота, с победите на Рованпера (2020) и Ханинен (2021) има на какво да разчита като опит, за Андреа Адамо и неговите хора , Лапландия е нова и много малко позната територия. „Не е тайна, че сезонът ни не започна по план – призна директорът на екипа Адамо.  – Второто рали от шампионата ни дава възможност да коригираме това. И през трите дни ще трябва да бъдем най-добри – нищо друго, освен победа, няма да е добър резултат.“

Екипът от тримата регулярни пилоти – Отт Танак, Тиери Нювил и стартиращият за първи път за тази година Крейг Брийн, е подсилен от Оливър Солберг, който ще дебютира с i20 WRC в компанията на батковци и „големи мотори“.

От страницата на  19-годишният пилот обаче се разбира, че неговият регулярен ко-пилот – Аарон Йонсон е с Covid-19, така че мястото му в кокпита ще бъде заето от Себ Маршал (на снимката долу)


Подобно на останалите екипи от топ-списъка в Рованиеми, на Хюндай предстои да има трудна адаптация към възможните големи минусови температури, а и с новите Пирели. Отделно екипите са изправени пред истинско предизвикателство по замръзналите пътища на Полярния кръг. Не само трябва да създадете бележка от нулата, но също така трябва да се справите и със снежни преспи и гуми с шипове за успешно каране.

:: НОВ ПИЛОТ И НОВА ИНЖЕКЦИЯ ЗА ДОВЪНБИ ХОЛ. М-Спорт Форд направи тестовете си в непосредствена близост до трасетата на Арктик Рали Финландия и шефът на екипа – Ричард Милинър ги определи като ползотворни. Според завърналият се в екипа италиански пилот Лоренцо (Атила) Бертели, изпитанията са били повече за да се направи фината настройка на машините. Ситуацията в М-Спорт, погледнато напълно без всякакви страсти, е далече по-негативна от тази в Хюндай. Така че на Милинър второто рали ще е далече по-трудно и още повече важно. Теемо Сунинен има да компенсира злощастното си Монте, Гъс Грийнсмит – да доказва, че изборът му не е национално пристрастен, отколкото може да се допусне.

И всичко това в условия, температури и терени, с които на хората от Овала ще се налижи да се наложи да се сблъскат за първи път отвъд Полярния кръг.

снимка: страница на м-спорт в туитър

БЕЛИ КАТО БИТОВА ТЕХНИКА, ЗАСЕГА… Керванът от сервизните камиони на М-Спорт пристигна във Финландия непорочно бял. Дали логата на Ред Бул ще се появят още за този старт или едва през април в Хърватска рали?

От друга страна Арктик Рали Финландия започва с мълчаливото обявяване на завръщането на Ред Бул в екипа на М-Спорт, което в годините на Ожие при Малкълм Уилсън бе белязано и от световната титла за французина. Това бе отбелязано от тест на Адриян Фурмо (виж ТУК), чиято Форд Фиеста Рали2 ще бъде с доминиращи „червени бикове“.

Тестът на Фурмо в понеделник трябва да се приема като английски анонс, че се разчита „френски чудо” да потвърди отличното си представяне у дома и да получи максимални точки за шампионата WRC2.

 

ФАКСИМИЛЕТО от страницата на Фурмо в Туитър, с което младият пилот заслужено се хвали за партньорството си с Ред Бул