Влъчков сложи индигото и на холандската писта Зантвоорт

  • Home
  • Влъчков сложи индигото и на холандската писта Зантвоорт


ЕКИПЪТ на Влъчков от КА2 Рейсинг Тим ще остане верен на схемата си при дебюта в евросериите. След Словакия Ринг пилотът стартира обещаващо в дебютното си планинско  Шипка-Дамасцена. След второто участие в GT-4 младият Влъчков ще направи дебют и във финала на шампионата идната събота на трасето на планинско Осогово над с. Богослов.

БЪЛГАРСКИЯТ ПИЛОТ на София Кар Моторспорт Иван Влъчков (на снимката) постави индиго на първото си участие в евросериите GT-4 на Словакия Ринг, завършвайки днес на второ място при аматьорите в предпоследното състезание от сезона на холандската писта Зантвоорт. В дебюта си в сериите в средата на юли в Словакия, тийнейджърът завърши втори във второто състезание, а малко по-късно при промяната в класирането стана и победител в категорията. Сега на класическото холандско трасе пистовият шампион на страната в серия Туринг завърши на сребърното стъпало на подиума във втори пореден драматичен старт. Началото на състезателните драми и излизанията от трасето на Зантвоорт бе поставено с множеството удари, двете излизания на кола на сигурността още вчера вечерта, когато бе първия от двата старта за Северната купа на GT-4.

снимка: личен архив на иван влъчков
ИЗГЛЕЖДА МНОГО ДОВОЛЕН, АМА НЕ СЪВСЕМ… Иван Влъчков позира с третата си бутилка шампанско и двете награди, спечелени от Зантвоорт.

„Реално не ми достигнаха някакви си 0.2 сек в края на състезанието, за да го прескоча [Рони Дал’Антония, Мазерати Гран Туризмо МС GT4], бях му се качил на задното крило, но не стигна обиколка… тези жълти флагове… тези коли на сигурността… „Но съм доволен, много-много съм доволен заради успеха, заради опита от Зантвоорт и заради това, че попаднах в голяма и много силна конкуренция не само в „амо“ (аматьорската група – бел. ред.). Няма смисъл да правя каквито и да е сравнения с нашенското първенство.

снимка: личен архив на иван влъчков

ОТ ПЪРВА ПОЗИЦИЯ ПРИ АМАТЬОРИТЕ… Вчерашното наказание, което получи румънецът Едуард Антон (незачитане на правилото „спри/тръгни“) му донесе отнемане на пол-позишъна, който бе зает от Иван Влъчков, вторият най-добре класирал се „амо“ „Сега продължаваме по програмата – чака ни финала в шампионата на планинското първенство в Кюстендил следващия уикенд.“ Разликата между Рони Дал’Антония и софийският тийнейджър е точно 0.215 сек. Другото сравнение, което говори за възможностите и на българина, и на неговия автомобил е това, че най-добрата обиколка на Дал’Антония е 1:48.961 (средна скорост от 142.300 км/ч), докато тази на Влъчков – 1:47.746 мин. (143.905 км/ч).

снимка: личен архив на иван влъчков

ПРЕЦИЗЕН ЗА УКАЗАНИЯТА ОТ ПИТ-А… Иван Влъчков кара внимателно в първите 4 тура на Зантвоорт, преди да предприеме атаките си от 17-а позиция и да завърши на 11-то място. Това подсказва, че възможностите на Ванката, който е бил с 1.605 км по-бърз в най-добрата си обиколка, са били напълно реални не само за 10-ото място в общото класиране, но дори и за 9-а позиция, при положение обаче, че надпреварата би се развивала нормално. Реално в състезанието днес Влъчков, както и останалите 30 автомобила от колоната (само си представете стартова решетка с 15 линии!) едва около 23 чисти минути и 18 тура на трасето. Спазвайки стриктно воденето на състезанието от пит-уола, Ванката започна 17-ти и задържа тази позиция в продължение на първите 3 тура, за да спечели едно място в 4-ата обиколка, а след прекъсването заради запалената Джинета на шикана – да мине още позиция напред.

снимка: личен архив на иван влъчков

С МЕНТОРА И ШЕФ НА ЕКИПА… Влъчков и Росен Даскалов показват наградите, които техният SIN 1 R1 GT спечели в Зантвоорт. След това 8-ия до 14-ия тур софиянецът държеше 13-ото място (второ в „амо“), а в останалите четири обиколки първо да се пласира 12-и, и след това и 11-ти, когато момчето усеща, че не му достига по малко и от скоростта, и от състезателното време… За да се разбере колко чиста и точна е ездата на Влъчков в осемте излизания на двете писти (общо около 250 обиколки) трябва задължително да се отбележи, че пилотът има само един (!) контакт в квалификациите, когато бе побутнат от победителят днес Фил Глю (Мазерати Гран Туризмо МС GT4), а българският SIN1 R1 GT няма никакви значими повреди или удари по корпуса си.

снимка: личен архив на иван влъчков

ЩАСТЛИВАТА ДУЗИНА… Отборът на София Кар Моторспорт позира пред палатката на тима, за да запазят цветен спомен от успеха на холандската писта. Заедно с второто място в общото класиране (33 т. към актива на пилота – 15 от вчерашното трето място и 18 – от второто днес), Иван Влъчков донесе и второто място в отборното класиране за София Кар Моторспорт. Според изчисленията на RallyXpress след Зантвоорт актива на Влъчков вече е 66 т. в евросериите GT-4, с което вероятното му място в шампионата е между 5-а и 6-апозиция при аматьорите. Победител днес е тандемът Фил Глю/Чарли Фаг Мазерати Гран Туризмо МС GT4), направили максималните 18 обиколки на Зантвоорт след прекъсването от около 25 мин. в първата третина от гонката.

снимка: личен архив на иван влъчков

И ТРИБАГРЕНИКЪТ НАД НЕГО Личният архив на Иван Влъчков от Холандия ще се попълни и с тази снимка, която в рамките на месец показва софийският тийнейджър за втори път на подиума в евросериите.

ДНЕС НАБЛЮДАВАМЕ най-драматичния кръг от началото на сезона в GP-4“, така единият от коментаторите на лай-стрийминга от Зантвоорт обобщи и вчерашното, и днешното състезание в сериите. Митичната Зантвоорт е силно обичана от пилотите, защото е една от малкото останали писти в света от т.нар. категория „олд скул трак“. Нещата днес повториха почти 100-процентово драмите, с които започна холандския кръг вчера, с тази разлика, че втората гонка се превърна в значително по-лошия за колоната вариант. Малко преди да изтече 10-ата от състезателните минути, Джинета-та на франсето Нилс Стейвена се подпали откъм предната лява спирачка и за колоната бе показан червен флаг. Така близо 23 от общо 50-те състезателни минути бяха загубени в почистване на трасето от разлятото масло и пяната на пожарогасителите, докато в същото време колата за сигурността вкара оцелелите автомобили в бокса и, по решение на рейс-контрола, изчакването на почистването на шикана, бе използвано от задължителният „стоп“ за смяната на вторите пилоти в състезанието. Това не се отнасяше за Иван Влъчков, както и за още четирима пилоти от „амо“, които се състезават без партньори в шампионата на евросериите.

снимка: стоп-кадър от лайв-стрийминга

ГОРЕЩИ МИНУТИ КРАЙ ШИКАНА НА ЗАНТВООРТ… Джинета-та на Нилс Стейвена (на малката снимка) все по-силно се разгаря, докато пилотът очаква противопожарните екипи на пистата да пристигнат на мястото на инцидента.