Влъчков и Маршавелов ще са тандем за два старта в GT4 CEC

  • Home
  • Влъчков и Маршавелов ще са тандем за два старта в GT4 CEC

ТОЗИ ПЪТ се събраха в буквалния смисъл на думата – в двата последни кръга от Купата на GT-4 за Централна Европа шампионите на България от пистовите първенства през последните три години – Иван Влъчков (Туринг, Дамасцена Алба) и Константин Маршавелов (Макси, КА2 Рейсинг Тим, на снимката горе) ще бъдат тандем в русенският болид SIN R1 GT-4. Допреди този сезон, комбината Влъчков&Маршавелов донесе две отборни титли на пловдивския клуб, а сега – първо на 18 август на Словакия Ринг, а след това на 6 октомври на Зантвоорт (Хол), двамата ще борят конкуренцията в категорията на аматьорите. Преди това обаче шампионския дует ще направи на истинска писта (Словакия Ринг) първи си истински еднодневен тест. Тези проби, за които от София Кар Моторспорт планират да останат на трасето през цялата сряда на 1 август, ще бъдат далече от първото лично запознанство на Маршавелов със SIN, направено на пистата Серес преди 48 дни.

Пътуването до гръцкото трасе бе част от обявената на 9 май амбициозна програма на София Кар Моторспорт (виж ТУК) за българско участие в 24-те часа на Льо Ман идната година.

Сега обаче в планирането е настъпила промяна, защото още на 8 юни Стамен Влъчков – бащата и личен мениджър на пилота заяви пред RallyXpress (виж ТУК), че Маршавелов е потенциалният кандидат за партньор на сина му в Купата на GT-4 за Централна Европа.

ФАКСИМИЛЕ от изказването на Стамен Влъчков за възможното бъдещо партньорство на Влъчков-мл. и Маршавелов.

Нито мениджърът, нито водещият проекта Росен Даскалов не коментират дали промяната е единствено за евросериите, дали е насочена към формирането на готов тандем за следващия сезон в GT-4 или да и двете, но тенденция и към 24-часова авантюра на Льо Ман. Предстоящите тестове на Словакия Ринг са с една-единствена цел – като бъдещ партньор на Влъчков Маршавелов да се адаптира още повече към болида, както и да се направят изпитанията по смяната на пилота в бокса. Да напомним, че като пилот от категорията аматьор (Am), Влъчков е освободен да има втори пилот в екипа, както и това, при задължителните му спирания в бокса, при които другите състезатели правят смяна, българчето да напуска кокпита си.

снимка: личен архив на иван влъчков
ДОСЕГА САМО ОТЛЯВО… Константин Маршавелов излиза от кокпита на SIN R1 GT-4 по време на тестовете на болида на пистата Серес на 8 юни. След седмица пловдивчанинът ще трябва да прави обратното откъм страната на пилота, за да бъде проиграна и смяната на двамата в тандема по време на надпреварата на Словакия Ринг на 18 август.

:: Росен Даскалов, София Кар Моторспорт. „Правим тестовете единствено, за да може Косьо [Маршавелов] да се почувства още по-комфортно в автомобила, да усети колата на истинска писта, а не на трасе като Серес, което той познава много добре. Още през юни бях впечатлен от начина, по който той се адаптира към автомобила. Другите тимове задължително правят тестове преди всяко състезание. Ние пък не можем да ходим [на тестове], защото, както обикновено, нашият бюджет клони към нула. Но сме принудени да направим това тренировъчно пътуване до Словакия. Планирал съм 15-20 км да кара Иван, да направи записи на рейс-навигатора, а след това, заедно със записаното от миналата година тук, да го гледаме, след което само Косьо да бъде на пистата, възможно най-дълго.“

снимка: личен архив на иван влъчков

ДОВОЛНИ ОТ ГЪРЦИЯ, СЪЩОТО ЧАКАТ И ОТ СЛОВАКИЯ… Росен Даскалов, с двамата си бъдещи пилоти Константин Маршавелов и Иван Влъчков след края на първите тестове на SIN R1 GT-4.    

:: Константин Маршавелов, КА2 Рейсинг Тим. „Смятам, че ще се адаптирам много бързо и към автомобила, и към трасето, независимо, че било крайно специфично с дългите си завои и превалите. Никога през живота си не съм карал на истинска професионална автомобилна писта. Но като всеки състезател от смесените бойни спортове, имам добра координация и много добра култура на движенията, бързо адаптивен съм. Със сигурност това ще ми позволи лесно да се приспособя и към автомобила, и към пистата. Истината е, че останах силно впечатлен от качествата на колата още по време на тестовете в Гърция. Мисля, че още тогава – а на хубавото лесно се свиква – доста бързо се приспособих. Не, нямам никакви проблеми с ръста при влизане и излизане от кок-пита, проектиран е идеално и вътре наистина е комфортно.“