Влъчков: Гоним отборни титли – и на планинско, и на писта

  • Home
  • Влъчков: Гоним отборни титли – и на планинско, и на писта

ТРИКРАТНИЯТ национален шампион на България на Затворен маршрут в серия Туринг Иван Влъчков (на снимката) ще се изправи пред ново предизвикателство този сезон. 19-годишният пилот ще кара в три от шестте състезания в календара за планинските изкачвания за екипа на Дамасцена Алба. Досега състезателят има само три участия в тази дисциплина през 2017 и 2018 г., две от които са на Шипка Дамасцена. През този сезон програмата му за планинските е по-натоварена. Причината за това е, да може Иван да допринесе максимално за екипа му в битката за отборната титла в тази дисциплина. Освен тях, Влъчков ще изкара и пълен сезон на писта в Туринг с добре познатата Хонда Сивик.

– Предстои ти участие на планинско изкачване Гоце Делчев този уикенд. Какви са очакванията ти?

-Не подхождам към състезанието с някакви конкретни очаквания, защото това е напълно ново състезание. Никой досега не е карал на това трасе и всичко ще се разбира на място и на момента.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
ЦЯЛ СЕЗОН НА ПИСТА, ПОЛОВИН – ПО ПЛАНИНИТЕ… Трикратният шампион в пистовите състезания на Серия Туринг Иван Влъчков ще подсили отбора на Дамасцена Алба с трикратно участие и в планинските състезания.

– Очаква да има доста пилоти се в твоята Категория 3 (Група Е1 до 2000 куб. см.). Ще гониш ли някакво конкретно класиране в самото състезание и в класа за сезона? – Не, тъй като не познавам трасето, но това важи за всички. За сезона планираме участие в 3 кръга, поради което няма как да се боря за челно място в генералното класиране. Познавам повечето конкуренти в класа и съперничеството ще е много силно. Ще се борим да спечелим отборните титли и на планинско, и на писта. Моите механици ще помагат на целия отбор в подготовката на колите.

– Ти си 3-кратен шампион в Серия Туринг. Но планинското е по-новата дисциплина за теб. Обясни каква е разликата в спецификите между двете дисциплини?

-Това са много различни дисциплини. В едната си сам в гората, а в другата си на трасето с много хора около теб. И двете са трудни и си имат своите изисквания. Планинското изкачване е майсторска дисциплина. Тя е разнообразна и ми допада много. Ако можеш да караш добре на планинско, на писта ще ти е по-лесно. Пистата обаче за мен е най-атрактивната дисциплина и си остава №1.

– Тази година за твоя отбор се състезават доста пилоти на планинско изкачване и на писта. Мотивира ли те това допълнително?

– Да, радвам се, че в екипа ми карат толкова много пилоти. Така ще можем да се борим за отборната титла, а аз ще имам повече конкуренция.