Българските Бебелани 3 пъти 9-ти, в общото – същото място

  • Home
  • Българските Бебелани 3 пъти 9-ти, в общото – същото място


ПО-СИГУРНОТО място за актуалните времена от скоростните етапи на ADAC Рали Щемвидер-Берг се оказва чешкият сайт eWRC, след като очакванията, че германският портал RallyLive на едно място ще дава всички възможни факти около класирането, останаха напразни поне в първия ден от надпреварата на ADAC Опел Рали Къп. Влезте директно на работещата безпогрешно страница ТУК.

БЪЛГАРСКИЯТ ЕКИПАЖ на Ясен Попов Рейсинг (JPR) Даниел Попов и Ангел Башкехайов (на снимката) завършват в средата на генералното класиране първите четири отсечки на ADAC Рали Щемвидер-Берг. Двамата записаха три пъти 9-и времена и само в последния скоростен етап – Шиерлаге 2 (10.47 км) те завършиха на 10-а позиция. Общото време на нашия екипаж, стартиращ за втори път в ADAC Опел Рали Къп 2018, е 22:45.9 мин, което им отрежда деветото място от стартиралите днес в Любека 17 автомобила. Лидер в първия ден е местният екипаж Нико Кнакер/Енрико Флорес-Тиго – 22:13.9 мин, следван на 0.9 сек от Карл-Мартин Фолвер/Мартен Мадисоо и на Ромен Делфес/Жером Боле, чиито времена са абсолютно еднакви след първите 35 км – по 22:14.8 мин. В първата част от програмата бяха пробягани две трасета по два пъти, като и при двете повторни завъртания по трасетата екипажът намалява резултатите си точно с по 2.1 сек. „Много сме доволни от първите четири отсечки – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Дани Попов. – Но се усещам, че все още не познавам колата. Примерно, при това множество от разклони, повечето от които са под 90 градуса, не мога да го усетя [Опел-а] дали да вляза на 1-а или на 2-а. Един път е добре, другият – не. Въпрос на привикване е. Иначе утре продължаваме по същия начин.“ Днес, за разлика от опита на дъжда да удави екипажите вчера по време на шейкдауна, времето е топло и сухо. „Е, поне влязохме в десетката“, отбелязва шеговито тимовия мениджър Ясен Попов, обяснявайки, че всичко по автомобила е наред, ако не се броят… огледалата.

снимка: личен архив на даниел попов (jpr)
ПРЕДИ СТАРТА И „ЛИПСИТЕ“ СЛЕД ПЪРВАТА ВРЪТКА… Ангел Башкехайов и Дани Попов са застанали до своя Адам-Бебелан преди да напуснат сервизния парк за първото преминаване на двете трасета и „заминалите си“ огледала вляво и дясно, след първите 17 състезателни километри (на малките снимки)

„Како гледам те [огледалата] ще минат в категорията на консумативите – обяви Ясен Попов. – След първите два етапа – две огледала – лявото изцяло два пъти, дясното – само стъклото. Купихме от „магазина“ (така хумористично наричат камиона с резервни части на ADAC Опел Рали Къп, който е паркиран до сервизния парк – бел. ред.) и ги заменихме…“ Точно както в някои от кръговете в световния шампионат, така и в ралитата в Германия във върха на завоите са монтирани стойки, които не позволяват съкращаването на трасето. „Върхът им е пластмасова стойка, която е точно на височината на огледалата… така че стават консуматив… – обяснява причината екипажът да се окаже на два пъти без ретровизьори. – Екипажите преди старта на отсечката ги прибират. Сега и ние ги прибираме!“

Българският Опел е вероятно един от колоната, който има и най-голяма и неизползвана рекламна площ, така че зелената рекламата на детските продукти Бебелан се откроява изключително видимо на фона на белия Адам, зад който са едни от младите и най-надеждни български състезатели.