Бъдещ Ай-Ти от Сливен смени подреждането на най-младите

  • Home
  • Бъдещ Ай-Ти от Сливен смени подреждането на най-младите

ДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ по информатика в сливенската Природо-математическа гимназия Добри Чинтулов Христо Вълчев (на снимката) днес пренареди челото на статистиката за най-младите пилоти, стартирали в четирите класически първенства на страната. „Първия си старт направих две седмици преди да навърша 17-години“, уточнява младия пилот на сливенския клуб Скорпион. „Мемориал Валери Великов беше първия ми старт, но така и никой не ме „отрази“, мина незабелязано“, с доза разочарование каза за RallyXpress средношколникът. Така със своите 16 години, 11 месеца и 17 дни на старта в Шумен той влиза в Топ-6 на десетте най-млади български пилоти, започнали кариерата си преди да са завършили средното школо. Повод да се преработи публикуваната преди месец ранглиста на тези пилоти сега е фактът, че тази събота и неделя Ицо ще запише второто си състезание и първо участие на домашното Българка.

снимка за rallyxpress: рафал-даниел христов

БЕЗ НАПРЕЖЕНИЕ, АБСОЛЮТНО СПОКОЕН… 14 април, 2018 г.  състезателно темпо Христо Вълчев прави обратния завой на Кьошковете по време на първата квалификация от планинско Мемориал Валери Великов „Не, абсолютно никакво вълнение – нито преди първата тренировка в Шумен, нито в неделя преди първия състезателен манш – категоричен е бъдещият Ай-Ти специалист. – За разлика от април, сега тренирам всеки ден. Да, баща ми Никола кара семейната кола, а заедно решаваме в кой завой къде трябва да мина и с каква газ да го направя. Момчето не само официално ще запише втория си национален старт, но и за три месеца ще смени втори автомобил. В Мемориал Валери Великов – тихо, незабележимо, но с огромното желание на прохождащият новобранец, Христо Вълчев караше червена Лада Самара, която вече е обявена за продан, след като семейството е купило и приготвило за следващата стъпка на Ицо бившия „саксофон“ на Петър Бочков.

колаж: rallyxpress

ПЪРВИЯТ ЛИЦЕН И ПЪРВИЯТ ПРООКОЛ… Във витрината с бъдещите трофеи на сливналията специално място ще заемат и първия му състезателен лиценз, и първият официален протокол от дебютното състезание на пилота. „Научил съм трасето на Българка – смята момчето. – Не само защото с баща ми тренираме редовно, но и защото това е път, който познавам и още от малък.“ Сливенското състезание идва за ученика точно година, след като минава през подготовката на Моторспорт Академията в Твърдица, като негов първи наставник (а такова нещо се помни за цял живот!) е Петър Гьошев.

снимка: личен архив на христо вълчев
НА УЧИТЕЛЯ С ЛЮБОВ… Петър Гьошев и Христо Вълчев прегърнати пред един от Хюндай-ите на МСА в един от последните дни на май 2017 г., в когато тогавашния деветокласник успешно полага изпитите в академията.

Ето и актуалното подреждане на Топ-10 за най-младите български състезатели, стартирали кариерата си преди да са навършили пълнолетието: