Бургаска гаранция, че спринтът ще има своя пълен шампионат

  • Home
  • Бургаска гаранция, че спринтът ще има своя пълен шампионат


НАЙ-МЛАДОТО от класическите първенства обаче поставя един съществен въпрос: трябва ли и самият шампионат да е толкова спринтов – при добро стечение на обстоятелствата – само с 3 кръга? Възможностите и значително по-малкия ресурс на време и средства, както и възможностите за най-малко още едно спринтиране през сезона (виж другото каре), дават достатъчно аргументи за календар от 4 или 5 старта. В този смисъл Самоков е идеален кандидат, най-малкото заради зимно-снежния си вариант, каквато надпревара в българския автомобилизъм определено липсва.

ШЕСТ ГОДИНИ, след като рали-спринтът влезе в националните първенства, сезон 2019 ще се окаже с трето първенство, което завършва в пълния си обем от планирани три състезания. Практически само през 2016 и миналата година спринтьорите имаха своите 100-процентови шампиони. Сега, със самия финал на второто състезание от тазгодишната програма – спринта в Ихтиман, от АФБ гарантираха края на първенството, а с него и края на сезона – спринт в Бургас на 16/17 ноември. Подобно на общината в Ихтиман, която в спасител по принуда, бургазлии хвърлят своя пояс за спринтьорите. Вярно е, че датите са късни и снежно опасни. Но да си припомним, че началото на спринта започна не в края на есента, а в началото на зимата на 2014 г. в Самоков. При това започна с такъв небивал ентусиазъм в едва ли не цялото автомобилно войнство, че перспективите за тази дисциплина изглеждаха страхотни.

Обаче, както започна да се случва често в следващите години в спринта, винаги се намираха причини и най-малко едно друго „но…“

През 2017 г., както и в първите три шампионата, бяха изиграни само дряновския и видинския кръг. След това – от юни до края на годината имаше много „но“, имаше повече слухове, опции и вероятности, предположения и „да видим дали…“ около финала, отколкото реални домакини, които да се ангажират. Далече преди това, под сурдинка се говореше, че във федерацията откровено недолюбват спринта: отнемал участници на класическото рали. Така че преди годишната Гала в Интерпред, неколцина пилоти поставиха ултиматум в БФАС, че не е изпълнила планираният календар и дори заплашиха с легални действия. Логично и управата кандиса и призна дуо-състезания за пълен шампионатен цикъл. През 2018 г. към видинчани и Дряново се присъединиха от Самоков, за да се откажат седмица преди старта под натиск отвън. И ако сливенският Булсим не бе се жертвал по време на предвидимия първи сняг на Българка (впрочем почти пълно покриване на датите с тези на рали-спринт Бургас сега), първенството за четвърти път щеше да завърши набързо и между другото и без шампион… Но изглежда на тази дисциплина ѝ върви в последния момент да се намират спасители и въпреки това след стартовете във Видин и Дряново изведнъж да увисва. Въпреки, че новото име на спасителя е Ихтиман, до финала миналата неделя там нещата подозрително напомняха предишни години – има състезания, няма шампион. Добре, че е яснотата за морския спринт, който сега ще наложи спешни промени в програмите на пилоти и АСК.

снимка: rallyxpress

ГАРАНТИРАНО НАЙ-ДОБРОТО… В Ихтиман Дани Попов направи каране, което той само определя като най-силното, което някога е имал в кариерата си. Интересното е, че могат да бъдат открити много сходства между първото рали България в Боровец и този уикенд в Ихтиман: – нулев опит в местните около работата по организацията; – публика, която няма ни най-малка традиция в бензиновите спортове; – полицейски началници, които под флага „сигурността на първо място“ пропъдиха феновете; – пожарникари, които отказаха да изпълнят ангажиментите си по договора и да осигуряват третата отсечка по улиците на Ихтиман. Сакаш там пожар или тежък инцидент… просто няма как да се случи. През 2002 г. подобни неща можеха да се видят и край Боровец. Обаче така беше само за този и следващия сезон, преди цялата сложна и тежка машина на едно рали да заработи добре, а в следващите години всичко да си отиде на мястото. Въпреки всички недостатъци и гафове в Ихтиман, състезанието беше приета добре. И местните власти изглеждат доволни (по информация на RallyXpress градчето няма да се разпише само тази година), и на пилотите – не без някои основателни критики – им допадна. А за догодина отсечките може да са на две различни трасета и скоростният етап в града да не бъде само шоу за публиката.

снимка: rallyxpress
МАЛКО ОПИТ И ЕДНА ГРЕШКА НА ИХТИМАН 2… Това е, което лиши публиката от един впечатляващ двубой между два много бързи екипажа – Кирил Тодоро/Георги Аврамов и победителите в рали-спринт Ихтиман Даниел Попов/Ангел Башкехайов.

„Kade sa fa(l)voritite“, постна въпроса си Иво Русков на фейсбук-страницата на RallyXpress два дни преди състезанието. Не се разбира, кои точно фаворити той има предвид, вероятно визира шампионът от 2018 г. Миро Ангелов (Мегапорт рейсинг, Шкода Фабия R5), който е извадил колата на тезгяха за продан. Или може би Дочо Цвятков (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), чийто кавалерист драматично изгоря в първия етап на видинския спринт.

колаж: rallyxpress

ФАКСИМИЛЕТО от поста на Иво Русков, който иска да знае къде са… фаворитите. Дали този фен не подцени, че шест от първите 7 класираните на финала автомобили са Пежо 208 R2, ли може би не приемаше като очевидни фаворити (то и се показа на финала) Дани Попов, Киро Тодоров, Дилян Станков или Динко Иванов? Вярно, въпрос на чиста случайност е, че в Ихтиман не се появи нито едно „куатро“ или кола от НС1ипо този начин втория кръг да влезе в аналите като единственото състезание, преминало под логото на 2WD. Но точно в такава изравнена до възможен вариант битка, Дани Попов направи, както сам отбеляза: „…най-доброто ми каране, което някога съм правил…“, извело него и навигаторът му Ангел Башкехайов до бляскавата първа победа в генерално класиране. Попов-мл. със сигурност щеше да направи същото и при друго съотношение на силите. Обаче това негово най-добро каране най-малкото щеше да остане доста недооценено без победата. Интригата с другия екипаж на Астра Рейсинг – Кирил Тодоров/Георги Аврамов можеше и да е доста по-напрегната, ако преди Ихтиман двамата не разчитаха едва на 20 тестови километра срещу километражът, който Попов/Башкехайов имат със същия автомобил от четири пълни национални състезания.

Отделно от това (виж ТУК), разликите между двете тройки Пежо (разделени от старичката  „це-двойка“ на Динко Иванов) са такива, че при още две изпитания разместванията в класацията биха били предвидими и напълно възможни.

ДАЛИ НЯКОЙ изобщо се съмнява, че АСК Жико-Моторспорт и най-бедната община в страната – Видин, са истинските отличници на дисциплината? Спринт Вида неизменно е календара, но също и на четири пъти за шест години бе готов да направи дубъл, за да спаси честта на шампионата. Приблизително такова е и отношението на Община Дряново, която от 2016 г. (също като Ихтиман!) влязла в шампионата като „спасител“, е едва ли не идеалната локация за дисциплината. Заедно с тези две състезания още 6 града са опция за това първенство: Самоков, Варна, Твърдица, Сливен, Казанлък и Ихтиман (по едно домакинство). Да добавим, че за домакини са се гласели Севлиево и Сандански, преди да се появи… вечното „но“.

Нещо, което сякаш убягва от общата картина в Ихтиман е, че градчето е идеално достъпно, на приемливи дистанции (особено от Видин) от повечето центрове, а и е в регион, в който класиката Мухово не е единствената добра възможност и може да се намерят още поне едно-две добри трасета като решение. Това заявиха за RallyXpress хора от Ихтиман, някои от които още помнят преминаването на рали България през тази отсечка. За тези възможности ще е достатъчно да се подсетим, че именно от този регион тръгна бившето Траянови врата, преди успешно да се пресели в Панагюрище. Малко или много са 28 екипажа на старта на дебютно състезание в спринта? Естествено, това може да бъде мерено по различен начин и винаги в зависимост от гледната точка и какво се търси да се види. Слагайки на везните най-важните факти, освен огромния брой (повече от половината – 31 от 56 състезатели – бел. ред) дебютанти, не трябва да се забравя и това, че заради финала в трите дивизии на рали-кроса, поне 12 екипажа по участията в първия кръг (осем от тях на Жико-Моторспорт), предпочетоха да играят за титлите във Видин, вместо да стартират пак в спринт и шампионат, който до тази неделя след обед за пореден път висеше. Може да се предположи, че реално в Ихтиман биха се събрали 39-40 екипажа, толкова, колкото се събраха през април 2014 г. за „две в едно“ във (рали-спринт и рали) във Варна. Дали Ихтиман ще го бъде и догодина или хубавото градче ще остане „соло“, както Варна, Казанлък, Твърдица и Сливен ще се разбере по-късно.

Сигурното е, че ако на това състезание се направи дубъл (а защо не и трипъл?), тогава сравненията от плюсовете и минусите ще дават далече повече при обективната оценка.

» На старта – без фенове, но със 100-процентова сигурност! Близо 3 км трябваше да изкрачат феновете от полицейския бараж за СЕ Мухово (какво да кажем за местата навътре по трасето?) до старта, който бараж бе разположен на сами отбивката от Магистрала Тракия към крепостта Траянови врата. Отгоре на всичко около пропускателния пункт имаше такова струпване на автомобили, оставени рано сутринта от предвидливите маратонци, че познавачите биха се запитали, дали всички 6 уширения по пътя към старта вече не са запълнени от коли? Това и обяснява необичайно малкото публика на трасе, които винаги е било сред най-тачените и от пилоти, и от публика.

снимка: rallyxpress

МАЛКА ЩАСТЛИВА ГРУПА КОМПЕТЕТНА ПУБЛИКА… Водени от националния шампион в планинските изкачвания Христо Манолов (в центъра), малка група от познавачи на спорта се стягат, след края на етапа да минат 3500 м., преди да стигнат автомобилите си. До старта и обратно – 7 км…

­» В Булсим: 2 от 3 пилоти – след болница. „Консултирали сме се с най-добрия специалист, казали сме какво му предстои [на Байчо Ненов], заяви [професорът], че няма никаква опасност, не е противопоказно!“ Това обясни за RallyXpress представляващият сливенския АСК Булсим Стефан Чолаков за факта, че 10 дни, след като е минал през операция на очите, Байчо Ненов (на снимката долу, с тъмните очила) се пусна в спринтовата надпревара. Както е известно, живеещият в Щатите пилот ползва годишната си отпуска, за да стартира в сливенското и сръбското рали, а сега – и в рали-спринт Ихтиман. Другият, който за втори път бяга от лазарета, е Дилян Станков (на по-малката снимка), чиито болки в кръста и двете дискови хернии вече са прибавили към екипировката и два ластични колана.

» Шампионски бързи… каска и гащеризон! С такъв шлем (на малката снимка) се появи на старта на Мухово Пепи Йорданов, навигаторът и носител на европейската купа по рали с Крум Дончев. Естествено, че гащеризонът е същият, който Пепи използва в последните години в екипаж с Дончев, преди да направи пауза от 5 години, за се върне миналия уикенд за един семеен старт със съпругата си. „Е, ясно е, че Пепи си е „карачка“, но начина, по който правеше бързите завои от Мухово, наистина беше впечатляващ“, коментира за сайта с новините в българския автомобилен спорт пловдивчанинът и колега на Йорданов в гилдията на щурманите.

­» „Тази седалка много ти пасва!“ –  така Пламен Иванов, шефът на Комисия Рали в АФБ коментира Христо Манолов като шофьор в транспортната операция по докарването от Шумен на първия състезателен автомобил за игралият ролята на навигатор за Добрин Борисов-Добчо Иванов. „А, че щом ми пасва, значи и онази на Мицубиши-то става!“, контрира Манолов. Заради проблеми с кръста шуменският пилот пропусна целия сезон 2019 в скоростните планински изкачвания.

­» За едната бройка да прегракнат от викане! Такава опасност сериозно грозеше екипажа Емил Петров/Пламен Танев (на снимката долу), когато разговорното им устройство изпуши в буквалния смисъл, изгаряйки часове преди церемониалния старт в събота вечер в Ихтиман. Да не говорим, че Пежо-то хем му е късо, хем е ниско за неговите 188 см. „А-а, оправихме се, макар че падна зор…“, коментира преди първата Мухово времеизмервачът от екипа на Иван Маринов, който в Ихтиман видя спорта откъм другата му страна.

» 17 години след раздялата… Толкова време дели Левен Ризов (вдясно), откакто не е сядал зад волана на ралиджийка. „Почти като истински дебютант, така ме тресе, като пред първото ми рали“, казва шампионът от 2001 г. в тогавашния А5. Година, след като познатото „зелено руско чудовище“ победи в шампионата, Ризов напусна спорта, за да се върне сега в партньорство с една Хонда Сивик Тайп R и в компанията един истински новобранец в спорта – Добрин Абрашев.