Без награда за Колин крест през тази зима

  • Home
  • Без награда за Колин крест през тази зима


СЛЕД КАТО СТАНА ясно, че метеорологичните условия в рали Швеция тази година става маргинална, бяха проверени цяла серия от алтернативни маршрути, като техните варианти бяха разчетени така, че да се концентрират върху етапите в Норвегия и като цяло съкращаването на трасето и изоставянето на първоначално планираните етапи в Швеция да е единствено за съботния ден. Промени в маршрута се правят почти всеки ден… Организаторите съкратиха опознаването до един ден. Въпреки това, всеки ден в седмицата, предхождаща събитието, се очертаваха нови и различни обстоятелства.

БЕЗСНЕШНОТО време в Рали Швеция взе безброй жертви и е едно от най-разочароващите заради отмяната на популярната сцена Варгасен, домът на грандиозния гребен на Колин крест, където традиционно състезателите се опитват, заради своята чест, да постигнат най-дългия скок. Фактически заради времето няма да има високи и дълги скокове, а и наградата за „атлетът“, приземил се най-далеч. Едновременно от липсата на сняг пострадаха ефективният епицентър на събитията е в сервизния парк на летище Торсби, както и намиращите се близо два едноименни спринтови етапа. Същото се отнася и за трасето на предстартовите тестове, където е шейкдауна. Накратко – лошата малката или напълно отсъстваща снежна покривка тази година само подчертава постоянно променящия се характер на това рали. Сегашната ситуация, обобщено е, че освен старта в Карлщад, нито един етап не трябва да се кара на юг от 60-ия паралел през Торсби.

снимка: мартин холмс рали; колаж: rallyxpress
НА ГРЕБЕНА НА ВЕЛИКИЯ КОЛИН… (горе) Така изглежда иконостасът на Швеция Рали в топлите февруарски дни на 2020 г.; (долу) Два кадъра от Колин Крест миналата зима и специалната награда, която получава „летелият“ най-дълго и надалеч екипаж.

В продължение на 30 години шведските пилоти бяха непобедени на домашното си събитие (до 1981 г., спечелено от Хану Микола). Последният път, когато шведски шофьор спечели шведското рали, беше 16 години по-късно, когато Кенет Ериксон и Субару Импреза WRC спечелиха снежните тестове през 1997 година.   Предварителен списък за Рали Швеция официално бе затворен на №53. Общият шведски лист е по-къс, отколкото през последните две години, но общият брой на WRCars (11), както и заявките за участие в WRC 2 (пет), са на същото равнище, както и в Монте Карло.

снимка: мартин холмс рали; колаж: rallyxpress

ПОСЛЕДНИЯТ ШВЕДСКИ ПОБЕДИТЕЛ… Така, прелитайки през скоковете на Швеция Рали, Кенет Ериксон спечели домашното състезание преди 23 сезона… WRC съставът на екипа на Хюндай Моторспорт щеше да бъде същият като в Монте Карло, но направи късна замяна на третият – Льоб бе заменен за това събитие от Крейг Брийн. В М-Спорт, на мястото на Грийнсмит бе записан частникът Дейвидас Йоациус (Лит, 39-год.).

Шестнадесет екипажа са вписани в категорията за световното първенство на юниорите при автомобили R2, които сега се състезават в ново преименувания клас RC4.

» Хюндай Шел Мобис WRT. За Нювил е определен автомобила, с който белгиецът спечели (шаси 022, ALZ-WR-42., D) в Монте Карло, докато Брийн ще управлява колата, използвана от Льоб в първото рали за годината. След зрелищната катастрофа, за Танак е определено ново шаси за шведското събитие -, шаси 024. Междувременно Брийн също получи нова програма за европейско първенство по рали през 2020 с Хюндай i20 Купе R5 (тази програма практически е изтеглена от италианския екипа на BRC). Половината от ERC са асфалтови състезания, докато останалите, в които гумите MFR имат успехи са на чакъл. И трите екипажа за Швеция Рали проведоха тестове близо, недалеч до Торсби, седмица преди събитието. Най-добрият WRC резултат на Брийн досега беше през 2018 г. именно в шведското състезание, когато със Ситроен C3 R5 той завърши 2-ри в общото класиране. Представителите на тима на Андреа Адамо в WRC2 – Оле-Кристиан Вейби (шаси 080) и Николай Грязин (081) ще карат същите автомобили като в Монте Карло.

» M-Спорт Форд WRT. Ще бъдат използвани три автомобила, като основната реакция от Монте Карло беше разочарованието, че Грийнсмит страда от специалния регламент за Монте Карло, ограничаващ броя на екипажите, които могат да участват във финалния неделен ден до 60-о място (той бе 66-и като цяло, след като пропусна шест етапа по-рано) и неудовлетвореността в четвъртък вечерта при загуба на мощност. Това беше обещаващо първо събитие в отбора за четвърто завършилия на четвърто място Есапека Лаппи и трето най-добро време за Теемо Сунинен в пауърстейджа. За Швеция и трите автомобила WRC и два автомобила WRC2 ще бъдат същите като в Монте Карло, като те са били тествани с различни часови графици в един и същи ден.

» PH Спорт. Мадс Остберг ще кара същия Ситроен C3 R5, с който беше и при откриването на световните серии за сезон 2020 г. като в Монте Карло. Остберг направи два дни тестване седмица преди събитието. Последните и най-значителни технически промени в развитието на C3 бяха поставянето на нови задни носачи през април миналата година, както и монтирането на по-широки тръби за охлаждане на спирачките, което в отбора направиха през октомври, малко преди края на миналото световно първенство..

 

» Toyota Газоо Рейсинг WRT. Отборът влиза в Швеция рали с рекорден брой от пет автомобила Тойота Ярис WRC. Тримата основни пилоти ще бъдат в листата на от редовно регистрирани водачи на екипа на Тойота Газоо Рейсинг, подкрепения японски шофьор Такамото Катсута и частното участие на 35-годишния ветеран Яри-Мати Латвала. Това е 209-ата изява в състезание от световните серии, празнувайки дванадесетата годишнина от първата си победа – на 22 години, той стана най-младият победител в WRC. По този повод навигатор на Латвала ще бъде Юхо Ханинен, който дебютира в WRC като щурман. Поводът за носталгия има Кале Рованпера, тъй като шведът през 2001 г. беше единственият случай, когато баща му Хари спечели събитие в WRC (Peugeot 206 WRC), при това със странното решение, когато Peugeot не регистрира Рованпера-баща за разпределение на точките за шампионата! Двамата регистрирани съотборници на Хари през 2001 г. WRC бяха Маркос Грьонхолм и Дидие Ориол, сега и двамата – пенсионирани.