Без големи изненади в събота, писта Русе подготвена добре

  • Home
  • Без големи изненади в събота, писта Русе подготвена добре


РЕЗУЛТАТИТЕ от съботните квалификации и времената от стартовете на петте национални серии и провежданата по традиция на това трасе надпревара в т. нар. „отворен клас“, можете да намерите ТУК.

НИКАКВИ ГОЛЕМИ изненади не поднесоха съботните квалификации за третия кръг от първенството на затворен маршрут в Русе, всичко изглежда е на мястото си, както и победителите от отделните серии изглеждат логично след общо десетте сесии на пътния възел в града. Също както и съвсем нормално е, че Русе Кар Моторспорт, като организатор на пистовото състезание и този път се представя на висока с добрата си организация. Всъщност русенци, първи – и единствени до момента направиха надпревара, в която не само приеха едновременно и стандартните 3 серии, и двете нови допълнения за сезона – Купа Енеос и Лада къп, но и спазвайки формата от предишни години, включиха в своята програма и т. нар. „свободен клас“, който за разлика от 2017 г. мина без задгранично присъствие. „За мен квалификацията мина перфектно – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт каращият за АСК Стара Загора пловдивчанин Симеон П. Сиемеонов (Хонда Сивик). – Карах на предела и виждам, че има още къде да свалям, но не рискувах изобщо. Утре ще повторя тази схема, защото и със тези съперници ще е много трудно.“ Симеон записа и в двете сесии най-доброто време, като това от второто излизане на пистата – 1:34.330 мин му гарантира първата позиция. Вляво ще е Александър Димитров (Елена Тим, Хонда Сивик) – 1:34.480, а зад гърбовете им – единственият „саксофон“, този на шампиона от 2017 г. Ерменко Ерменков (Джордан РТ), който е пробил ротата от Хонди – 1:34.530 и местната звезда Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик) – 1:34.610 мин.

снимка: rallyxpress

МЕРКИ И ТЕГЛИЛКИ… Победителят от Хасково Симеон Симеонов и лидер в шампионата на Серия Спорт, преминава през прецизния технически контрол за теглото на Сивик-а. Времената между челната четворка са прекалено „сбити“, което предполага безкомпромисен спор за влизането в първия десен завой след старта. За съжаление за втори пореден път след Хасково (това пък е уникално в шампионата за 2018!), ръководството на писта Русе бе принудено, както и преди две седмици на Орфей, да събере двете „Нормално състезание, в което не съм напъвал до край, задачата ми е да пазя мотора“, обясни съботното си представяне в Русе, за първи път пред нов спонсор от Дамасцена Алба двукратният шампион на Серия туринг и победител в 13 поредни състезания в тази категория Иван Влъчков.- Нямах никакво напрежение, дано и утре така да премине състезанието.“

снимка за rallyxpress: личен архив на иван влъчков

ПРОФЕСИОНАЛНО ВОДЕН… Стамен Влъчков подвежда своя син Иван към старта на втората квалификация от русенското състезание. Между пилот и мениджър вече има изработена стабилна комуникация в хода на състезанията, която се усъвършенства все повече и повече, колкото повече Влъчков-мл. участва в европейските серии на GT-4. Действащият двукратен шампион нямаше проблем да си гарантира първото място, след като и в двете сесии даде най-добрите времена, изпреварвайки съответно Стоян Апостолов (Елена тим, Хонда Сивик Тайп R) и пилота на своя клуб Давид Будев (Влъчков Рейсинг, Хонда Сивик). Интересното в случая е, че и Апостолов, и Будев не караха във втората сесия. Будев – заради удар на обръщалото в края на пистата в първата сесия, а бургазлията – заради механични проблеми с „тайп-ера“. Като се знае позицията на Стоян Апостолов, че няма да кара в състезания, в които сериите са обединени, нищо чудно в неделя вляво от Влъчков мястото да бъде празно. В Макси – този път един автомобил повече! От заявените 7 коли, които биха направили серията самостоятелна, а не отново събрана с Туринг-а, от русенския старт се отказаха последователно двама пилоти от бургаския Вромос – Николай Николов (Ауди А4) и Александър Кръстев (Мицубиши Лансър). Първата сесия бе за действащия национален шампион при „максималистите“ – Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10), втората – за прекия му съперник в генералното класиране и НС1 Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9). В първата сесия в екипа на Камбуров „не уцелват ваксата“ и заради нетипично нагрятото трасе използват по-меки гуми, което не работи за пилота.

снимка за rallyxpress: lap.bg
ЩЕ БЪДЕ ГОТОВ И ЗА СУХО И ЗА МОКРО… Пламен Камбуров ще направи подготовка за неделя, която да му дава предимство в две различни метео-обстановки.

„Ще се подготвим както за топлото време, така и за дъжд, който би бил допълнително предизвикателство в надпреварата. Надявам се, че и да вали, и на сухо състезанието ще премине благоприятно и ще запазя първата си позиция“, заявява в съобщение за пресата пилотът на Автотранс. Във втората пък „кавалеристът“ на пловдивчанина започва да прекъсва и това носи първата позиция за Камбуров – 1:22.050 мин (втора сесия), докато Маршавелов (1:22.850) ще е вляво от него и на 1.5 м. по-назад. „[колата] Правеше едно необяснимо прекъсване във високите обороти – обясни ситуацията Косьо Маршавелов в края на съботния ден. – На два пъти влизах в бързия бокс, но Митака [Акабалиев] не успя да отстрани проблема преди да завърши втората тренировка. Сега всичко е оправено, трябва единствено да направим един бърз тест за сигурност.“

снимка за rallyxpress: личен архив на иван влъчков

РАЗДЕЛЕНИ САМО В РЕШЕТКАТА… Във второ поредно състезание бившите съотборници в КА2 Рейсинг Тим Иван Влъчков и Константин Маршавелов ще карат в един старт, разделени единствено от позициите си при потегляне. След  година и половина, без каквито и да е логистични проблеми за пловдивската Рейсинг Академия Енеос Къп, организаторите от КА2 Рейсинг Тим, часове преди техническият преглед, се сблъскват с… грохналия край Велико Търново автовоз с 8-те Ауди-та.

снимка за rallyxpress: личен архив димитър акабалиев

ПЪРВО РАЗТОВАРИ, ПОСЛЕ НАТОВАРИ… За първи път край Велико Търново Рейсинг Академията Енеос и КА2 Рейсинг Тим се сблъскват с логистични проблеми. Машината сдава багажа без време, което налага да се търси нов превоз, а преди това – кран, с който да бъде разтоварен повредения камион и после натоварен неговия „заместник“. Така целият екип на КА2 Рейсинг Тим се явява в Русе, след тежка и изпълнена с трудна товаро-разтоварна операция. От друга страна третият официален старт на „енеосите“ се оказва почти идентичен дубъл на хасковските серии в квалификации. Бившият мото-кросист от Мъглиж Кольо Карастоянов (1:37.539 мин) си осигури първото място за утре, побеждавайки и в двете сесии двойният първенец от Бургас и Хасково Венци Станев (1:38.059 мин.). „За мен русенската писта се оказа доста странна – коментира дебюта си на третото трасе Карастоянов. – Този [пътен] възелът предполага много и различни траектории. Пробвах различни варианти, някъде стават, някъде – не. Но като резултат съм доволен – спокойни и силни квалификации.“ Според Карастоянов заслугата за първата му позиция е у бащата на Иван Влъчков и мениджър на Дамасцена-Алба Стамен Влъчков, който е водил квалификацията му и предупредил го в последния тур, че времето му е първо.

снимка за rallyxpress: личен архив на иван влъчков

УСПЕШЕН ТАНДЕМ… Кольо Карастоянов и Стамен Влъчков обсъждат как са успели да спечелят квалификациите при „енеосите“ в Русе. Интересното е, дали Станев, който в Бургас изгуби квалификациите, но после спечели и двете състезания, има своя русенски коз за неделната гоненица? „Да, обратно в играта – така коментира завръщането си в Лада Къп победителят от второто състезание на новата серия Огнян Патенов (Русе Кар МС, ВАЗ 2101), един от основните пилоти в шампионата на „спортистите“ през 2016 г. и участвал единствено в русенското състезание през миналата година. – Горе-долу нещата са ясни, трябва да внимавам с тези зад мен, подозрително бързи са, а сигурно са повече от леки. Смятам, че правилата за купа Лада бяха написани малко прибързано, но така е винаги, когато нещо се прави за първи път! Събрахме се неколцина „лададжии“, обсъдихме нещата и ще предложим догодина регулациите да са по-точни.“

снимка: архив на rallyxpress

СИГУРЕН НА ДОМАШНОТО ТРАСЕ… Оги Патенов стартира на русенската писта за първи път от 2017 г., но това трасе дава особена сигурност на пилота.

Патенов е първи с време 1:35.585 мин (втора квалификация), следван от Павел Шенков (Дианел, ВАЗ 2105) – 1:35.959 (първа), Иван Лишев (Диамо, ВАЗ 2101) – 1:38.179 (втора) и Бранимир Данов (БАМС, ВАЗ 21013) – 1:38.664 мин (втора).