Бачо Илия записа 85 лазарника Жив и здрав да си Майсторе!

  • Home
  • Бачо Илия записа 85 лазарника Жив и здрав да си Майсторе!

ДОАЙЕНЪТ на автомобилния спорт в България – Илия Чубриков, е номиниран за носител на Орден Стара планина. Предложението за най-високата държавна награда е било направено Автомобилна федерация на България (АФБ) е от Министерството на младежта и спорта.

Орденът Стара планина е най-високото отличие в наградната система на Република България и се връчва от президентът на страната на политици, дипломати, общественици, музиканти, певци, спортисти, български и чужди граждани за изключително големите заслуги към Република България.


ЗА РАЛИ СПОРТА днешния ден е особен. Днес най-най- почитаният от българските пилоти – Илия Чубриков (на снимката), доайенът на родния автомобилен спорт навършва 85 години. Това не са просто 85 лазарника, а възраст, спортна кариера и авторитет, с каквито малцина биха могли да се похвалят. За постиженията, срещу повечето от които за нашия спорт стои и определението „за първи път!“ си струва да се говори единствено като доказателствата за онова, което Бачо Илия е дал на спорта (и то не само у нас!). Защото нито победите, нито титлите струват нещо, ако не е пътят, по който е трябвало да се мине заради тях. А този път за Бачето започва от две, за да премине на четири колела, но и при моторите, и в автомобилите – винаги на пределната скорост и никога дори и с най-дребен компромис.

По повод кръглата годишнина на родната легенда в бензиновите спортове, днес Илия Чубриков е получил специален поздравителен адрес от Министерството на младежта и спорта (виж по-долу).

Вероятно спортът като цяло е изгубил, защото попаднал в която и да е дисциплина, постиженията на този спортсмен и по дух, и по тяло – без съмнения! – щяха да са много високи. Но мадам Фортуна определи друго, така че бензиновите гонки спечелиха своята звезда. Иначе казано, днес реално е направо невъзможно да си представим историята на автомобилния спорт у нас, без да започнем с името на Бачето. Не трябва да звучи патетично, а още по-малко е пресилено, но ако сме пункуални, то големите и истински значимите признания за България в автомобилизма и най-вече в ралитата, започват тъкмо с името на Илия Чубриков. Надали може да се каже, дори и приблизително, колко са онези от поколенията пилоти, появили се в спорта тъкмо заради Майстора и неговия незаличим маниер на езда, винаги водещ „бегачките“ с лекота, дадена му с Висше – пилот от Бога!

снимка: архив на rallyxpress
НАЧЕЛО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПИЛОТИ в колоната на първото рали Златни пясъци: Илия Чубриков се готви да започне своето участие в първото издание на най-значимото българско рали. Година след това Майстора записва първи от родните състезатели името си като като победител край Черно море.

Бачо! Да си много здрав,
да си още повече жив, за
да напомняш на младите,
че този спорт първо се
прави с душата и сърцето,
а чак след това с машината!

ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ, навръх своя 80-ти юбилей, Бачо Илия чистосърдечно признава в едно интервю за вестник 24 часа, че изобщо не помни колко са националните му титли в ралитата, на писта или в скоростните планински изкачвания. За сметка на това списъкът с постиженията, които е регистрирал зад граница е точно 2 листа, изписани плътно на старичка пишеща машина Марица. След като го прочетеш, съзнаваш, че огромният респект към тази жива легенда е страшно скромен на фона на направеното. Победите на Илия Чубриков в генералните класирания са сред 16 международни надпревари – от рали Трансбалкания (1967 г.) до европейската му титла в планинските изкачвания (група Б) през 1990 г.

снимка: архив на rallyxpress

ФИНАЛЪТ НА НАЧАЛОТО… Слънчев бряг, 1967 г. – първата голяма победа от първи опит, отляво надясно) Братята Чубрикови – Колю и Илия, позират на финала на първото рали Трансбалкания. С пробния автомобил Булгар Рено 8 двамата българи записват първата значима победа в автомобилния ни спорт и първия успех на френската марка на Балканите. В различни надпревари Майстора тринадесет пъти финишира първи след победителя и времето (или в по-предишни години – наказателните точки – бел. ред.) – за щастие на победителя – са критично малки.   Чубриков е официално и първият и единствен българин, който до 2011 г. е получил официалния приоритет А на ФИА. В периода между 1968 и 1983 г. шест пъти е абсолютен шампион на Балканите, добавяйки към тези титли и двете спечелени Балкански купи по рали.

снимка: архив на rallyxpress

ПЪРВАТА ОТ ШЕСТТЕ БАЛКАНСКИ ТИТЛИ… Илия Чубриков (в средата) и брат му Кольо печелят и първото официално балканско рали през 1968 г. Но да не пропуснем най-дългото и със сигурност най-вълнуващите събития, срещу което е записано името на Чубриков. То е от 1978 г., когато партнирайки си с Калчо Хинов и с жълтата серийна 1300-кубикова Лада 2101, двамата българи са най бързи в 13 500-километровата първа Обиколката на Средиземно море.

Една година по-късно, отново с Калчо Хинов, екипажът завършва втори.