Балкан Класик Рали 2017: шампиони и джентълмени

  • Home
  • Балкан Класик Рали 2017: шампиони и джентълмени


„Като цяло участниците останаха много доволни от тазгодишното издание на Балкан Класик, въпреки тежката навигация и триизмерните терени – констатира със задоволство организаторът Александър Ковачев на финала. – Вече имаме заявки за догодина, като със сигурност ще привлечем още повече участници. Сигурно има какво още да променим и подобрим по организацията, но с едва двете си издания Балкан Класик Рали е все още мъниче. Но пък уверено върви по стъпките на Балкан Офроуд Рали, което за 7 години се разви невероятно много и – без излишна скромност – мога да заявя, че се превърна в най-мащабното моторспорт събитие у нас”, допълва офроуд доайенът за новото си начинание.

ВТОРОТО ИЗДАНИЕ на макадамовата надпревара за исторически автомобили Балкан Класик Рали е вече в историята. Състезанието, в което се допускат за участие машини, произведени между 1962 и 1985 година (без 4х4 и турбо или механични компресори), привлече на старта си 16 икони на авто-индустрията от средата на миналия век, като култови Порше 911, Форд Кортина MK1, Тойота Корола GT и дори екзотики като Триумф TR7 и Полонез FSO.

А екипажите бяха от почти цяла Европа, плюс цели 6 тима от далечна Кения, врели и кипели в състезания като класическата версия на легендарното Сафари Рали.

За 5 дни, състезателите трябваше да се изправят срещи над 800 спринтови километра, по черни пътища и макадамови трасета в Източна България и най-вече в района на Странджа и Провадия.

Голям част от тазгодишните отсечки бяха нови за надпреварата, след като за пръв път в още крехката й история (както и в тази на съпътстващото я Балкан Офроуд Рали) трасетата минаваха покрай границата с Турция в района на Малко Търново, Звездец и Ямбол.

Новости имаше и в организацията на Балкан Класик, която този път бе доста по-стриктна и приближена до стандартите на ФИА за подобни исторически надпревари. Така например, състезателните машини се оставаха в парк ферме, екипите имаха фиксирано време за ремонти преди влизането в парка, а етапите бяха разделени на секции със строги часови интервали, чиито надвишаване костваше наказания за отборите. Доста по-организирано от дебюта на състезанието миналата година, когато участниците се състезаваха на чисто маратонски принцип, подобно на колегите си от офроуд надпреварата, с отворен бивак и зони за асистенция по част от етапите.

снимка: организатори на балкан класик рали
МИТИЧЕН ПИЛОТ С МИТИЧЕН АВТОМОБИЛ… С успеха си в Балкан Класик Рали белгиецът Грегор де Мевиус върна част от спомените за златните години на световните ралита и автомобилите от гр. В.

Честно казано, очаквахме по новите и бързи отсечки да падне миналогодишният рекорд за максимална скорост от 197 км/ч. Това, обаче, не се случи – пиковите скорости в прахоляка бяха „едва” 184 км/ч, достигани не един и два пъти.

А в допълнение, навигацията по родните трасета, понякога с много къси разстояния между точките в пътната книга, очевидно затрудняваше свикналите на просторите в Африка екипажи.

Още в шейкдауна и първия състезателен ден стана ясно, че битката за победа ще е между пилотите на Порше 911, след като парада поведе познатия и у нас ветеран Грегоар Де Мевиус. Белгийският барон, който в миналото си е записал участия във WRC, ERC и рали Дакар, успя да преодолее цяла кавалкада пилоти от Кения, като натрупа солиден аванс още в началото, както и голямо желание да повтори триумфа си по българските трасета и догодина.

снимка: организатори на балкан класик рали

ПОЛСКАТА СЛЕДА В ERC Братята Яцек и Михай Бужански показаха на старите фенове, че Полша не е известна единствено със своя Райд, но и с Полонез-а, който бе сред основните играчи на континенталното първенство в средата на 80-те години.

Но не винаги само шампионите обират лаврите – в нашия случай това направи постъпка от последния състезателен ден, когато станахме свидетели на истински феърплей, какъвто от години не сме виждали по българските състезания. Кенийският претендент Балдев Чегър жертва второто си място в генералното класиране, за да помогне на сънародника си Онкар Раи, който блокира двигателя на своето 911 RS и да го изтегли до финала.

снимка: организатори на балкан класик рали

ОЩЕ ЕДНА НЕПОМРЪКВАЩА КЛАСИКА… Франко и Наташа Тундо пристигнаха от Кения, за да покажат рядко срещания у нас Трумф TR7


КРАЙНОТО класиране на Балкан Класик Рали, както и още снимки от състезанието, можете да намерите ТУК

Това на свой ред направи Раи „сребърен медалист”, но пък той подари купата си на Чегър по време на церемонията за награждаване. Да, има на какво да се учим все още тук, в България…

Връщайки се на новостите, тази година бяха въведени и награди за отделните класове автомобили, според кубатурата на двигателите им. В Клас 1 за агрегати до 1600 куб. см приза взе един от идеолозите на Балкан Класик – Евалд Холер (Ав, Датсун 1600), в Клас 2 – за машини с обем до 2 литра – триумфира полякът Яцек Бужански (Полонез FSO), а в Клас 3 към наградата си от генералното класиране, купата при колите с двигатели до 3000 „кубика” прибави Де Мевиус.

В най-големият Клас 4 – машини с двигатели над 3 литра, най-бърз бе кениецът Франко Тундо (Триумф TR7).