Бай Иван Дончев пак ще сбира “стари автомобилни муцуни”

  • Home
  • Бай Иван Дончев пак ще сбира “стари автомобилни муцуни”

ОТКОЛЕШНАТА идея, подхваната от пловдивската рали-легенда Георги Гераджиев-баща и успешно удържана тази зима в хотел Александрина в с. Кипилово, недалеч от скоростната Стара река от сливенския му съперник – Иван Дончев (на снимката), тази събота ще бъде премиерата на втората (трета с предпремиерата) серия. В нея „старите автомобилни муцуни“ ще се срещнат в Сливен. За разлика от филмите, в които „мястото на срещата не се променя“, сега Бай Иван е определил за митинга хотел Свети Никола и неговия ресторант, в събота, 19:30 ч. И там ще бъде направено поредното преброяване на тези от България, за които в цивилизованите страни никога не забравят предците, а спортните почести не са зависили нито от сегашни победи, нито от колко малко е E-Ге-Н-ето. В тези истински автомобилни страни, оттатък Линията на бозата, подобни хора се ценят истински, почитат ги и ги тачат. Най-малкото, защото са написали не една или две страници от историята на бензиновите спортове, а и защото, сегашните страници на тази история не биха били написани, без направеното тъкмо от беловласите и белобрадите предшественици. Старият Гера отдавна бе заявил пред колегите си: такова събиране не трябва да е пожелание, то е задължително. Така че авторството върху (на пръв поглед обикновено мероприятие, но всъщност нещо далеч повече от обикновена раздумка на маса – принадлежи стопроцентово на пловдивския ветеран. В края на януари в с. Кипилово, само на километър от митичната скоростна отсечка Стара река, Бай Иван събра 20 от колегите си. Сега списъкът със „заявките“ за втория „старт“ е двойно повече!

снимка: rallyxpress
СИМВОЛИЧНО НАЧАЛО… 19 януари 2018 г., хотел Александрия, с. Кипилово. Винаги младите по дух пилоти-ветерани при първото си официално събиране, недалеч от специалния етап Стара река – само да им кажеш, слягат каските и сядат в спортните автомобили.

„Снощи дори не успях да спя от напрежение – обяснява Иван Дончев. – Хората са много, а в Сливен няма никакви хотели. Ако не беше Герата, нямаше да я има нито първата, нито сегашната среща… Но край Стара река си казахме, че се събираме за планинското Сливен и нямаше начин да не го направим!“

Може и да случайност, че след Кипилово, втората спирка е Сливен, но не е. Дори е сигурно, че мястото и времето са съобразени и с това, че над най-автомобилния от регионите в страната, този уикенд е планинско Българка.  

(по реда на регистриране): Райчо Сергиев, Николай Мончев, Светослав Дочков, Николай Станчев, Христо Чочев, Иван Иванов, Вальо Антов, Рад Узунов, Георги Гераджиев-старши, Милчо Ковачев, Тодор Тодоров, Илия Геров, Радко Петров, Иван Манчев, Ивайло Пондев, Илиян Топлодолски, Николай Ганчев-Гадни, Пламен Веселинов, Николай Ангелов, Правдомир Шопов, Любомир Рангелов, Румен Манолов, Славчо Христов, Стоян Апостолов, Маньо Манчоров, Димитър Георгиев-Полицая, Христо Янков, Георги Пенчев, Йордан Гюров-Чарли, Альоша Марков, Лъчезар Исаев, Николай Манолов, Гриша Иванов, Васил Новоселски, както и разбира се местните асове от Сливен – Павел Жеков, Слав Славов, Петър Бочков, Илко Добрев, Николай Раданов, Бойко Игнатов и Иван Маринов.