Ангелов vs Тодоров: дубъл’19 или нов шампион в спринта?

  • Home
  • Ангелов vs Тодоров: дубъл’19 или нов шампион в спринта?

РЕЗУЛТАТИТЕ от трите скоростни етапа на първото спринтово състезание в Ихтиман може да седите на живо в мрежата ТУК

ВЕРОЯТНО в АСК Вромос засега имат правото да са доволни от направеното за финалния старт в края на тази седмица, с което се слага точката както на спринтовото първенство така и на объркания и сложен във всяко отношение сезон 2019. Бургазлии обаче ще имат основание също и да кажа, че добрата им работа идеално пасва на края на най-оспорвания спринтов шампионат, откакто той се появи в календара на националната федерация през 2014 г. Най-баналното сравнение на ситуацията преди финала в Сливен преди година и края на първенството сега показва, че в генералното класиране и още 6 категории няма яснота за новите шампиони. Единственият гарантиран първенец още днес – каквото и да бъде класирането му в неделя сред петимата регистрирани пилоти в RC3 – е Прокурора Емо Денев (Мегапорт Рейсинг, Рено Клио). За това кой измежду всички останали шестима действащи в момента първенци е успял да направил дубъл на миналия сезон и кое ще е новото име, вписано като най-бързия спринтьор за този четвърти, не обременен от непроведени състезания сезон, ще се знае в късния след обед в неделя.

снимка за rallyxpress: атанас марков
ЗАЯВКА ИМА, НО ЩЕ КАРА ЛИ… Такъв беше въпросът около шампионския екипаж на Мегапорт Рейсинг Ангелов/Гаджев, породил минимум две работни хипотези сред рали-общността.

Последните 10 дни в гилдията се обсъждаха най-малко четири варианта, свързани с това ще има ли заявка от Миро Ангелов (Мегапорт Рейсинг, 1 победа)? Дали търновецът няма да постъпи габровски и да опази без драскотина своята R5, която вече е на сергията за продажба? Дали изобщо се появи, след като съотношението на точките (33с лидера в генералното класиране Кирил Тодоров (Астра Рейсинг, Пежо 208 R2, 3-о и 2-о места) е такова, че на Ангелов ще се наложи да залага, освен на победа и голяма доза шанс? Така че основният въпрос е ако се яви на пристанището в Бургас екипът на Мегапорт и ако да, ще успее ли Ангелов да спечели, а пилота на Екатерина Стратиева да е 3-и или по-назад в генералното класиране?

снимка за rallyxpress: личен архив на кирил тодоров

ПЪРВИ ТЕСТ С „ЕР-ДВОЙКАТА“… Георги Аврамов (вляво) и Кирил Тодоров си уредиха първа среща с „французойката“ в Твърдица, откъдето отново ще минат за кратък преглед, преди да стартират в Бургас. Успехът на софиянеца е в  победата, но при условия, че Ангелов е втори или по-надолу. Тук обаче възможните пермутации не се свеждат единствено до опцията Ангелов vs. Тодоров, защото 2-и във временното класиране, на точка от лидера на Астра Рейсинг (33 т.) е шампионът от 2017 г. и първенец на 2WD и RC4 Динко Иванов (Стара Загора, Ситроен С2 R2). Впрочем за Бургас на заралията ще се наложи да води едновременно битка на три писти – за генералното (с Ангелов и Тодоров), за титлата на двете предавателни колела – с Тодоров и пак с него, допълнена от участието на Никола Мишев (НМ, Пежо 208 R2) за първото място в RC4. Шансовете втора титла да отиде в АСК Стара Загора след 2017 г. са многократно по-малки, отколкото тези на Ангелов и Тодоров, чиито „пушки“ са не само по-лъскави, но и „стрелят“ по-силно. Мечтаният вариант на Иванов включва единствено победа в общото класиране (55 т.), докато в същото време Тодоров е 2-и (51) в най-добрия случай, а най-доброто място, до което Ангелов е стигнал в неделя е 4-ата позиция.

снимки: атанас марков и rallyxpress

С ПОБЕДА НА СТАРТА… Заралийският екипаж Динко Иванов/Живко Желев взеха авантаж от видинския спринт (вляво). Не, не чете списание! Живко Желев чете на глас записките за първото преминаване на етапа Мухово, упражнявайки се в дикция и темпо за воденето на пилота си. Само една едничка точка дели Динко Иванов (37) от Киро Тодоров в битката им за „двуколесните“. Конкуренцията тук е директна, защото няма трети: победителят от Ихтиман Дани Попов (Астра Рейсинг, Пежо 208 R2) се отказа от бургаския старт заради логистиката, а Никола Мишев (18 т.) е претендент за първото само на теория. Това, разбира се, ако всичко в спринта на бургазлии е в рамките на нормална надпревара… Любопитното обаче е в RC4 където същото трио, но в градация по точките – Иванов (37) –Мишев (36) –Тодоров (18) трябва да определи дали заралията сага индигото под титлата си от миналата година или единият от двамата му съперници ще успее да надиграе другите двама? Тук се налага уточнението, че пилотът на Астра Рейсинг губи 18 т. от видинското надбягване, където на финала бе втори в общата подредба, и втори, но в по-горния RC3. За титлата и спора Динко Иванов – Никола Мишев, тук сметките се правят лесно – шампионът ще е първия бургаски победител. Тодоров обаче няма и теоретична възможност да вземе шампионата в RC4 , защото освен напълно възможната му победа (43 т.), има още две условия, които отсега е ясно, че липсват – 8-о място за Иванов и 6-а позиция за Мишев.

снимка за rallyxpress: атанас марков

ТАКА КАКТО УЖ ТРУПА КИЛОМЕТРИ… Никола Мишев често обяснява, че през тази година това и придобиването на опит са главните му задачи. Но ако беше само това, но не и амбицията за нещо повече от бронза в RC4 за 2018 г., нямаше да ангажира един от най-знаещите и можещи навигатори в България – Янаки Янакиев. Условието обаче го няма, след като заявените за участие коли в този клас са само 5, а дори и да победи, Тодоров ще е с 4 т. по-малко от евентуално завършилият пети старозагорец и с 3 т. по-малко, ако последен от групата се окаже Мишев. Точно такова е повторението и на завръзката и при RC5. Отново двама основни играчи начело и един трети – Стефан Желязков (Дианел, Ситроен Саксо), който също като третия в RC4, разчита единствено на математико-теоретични шансове.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

НАСТЪПАТЕЛНО ВЪВ ВИДИН, КОНСЕРВАТИВНО В ИХТИМАН… Заради проблемите с изпусналия след Сърбия амортисьор, пловдивското семейство търсиха от втория спринт в Ихтиман максимума от точки, за да запазят авантажа си от победата във видинския спринт. Там семейството на Петър Христозов (BRC-България, Хюндай i20 Купе) дължи титлата вече година. Виж обаче ситуацията е интересна, след като… реален претендент за първото място е дебютиралото в Ихтиман сем. Йорданови – Петър и Любка (Престиж РТ, Хюндай i20 Купе). За момента разликата между двата екипа е 15 т., като за изненадващата – ако успее да го направи, разбира се – титла за Йорданов пилотът ще се нуждае от победа и 5-а позиция за пловдивчаните, колкото са и общо регистрираните екипажи в класа.

снимка за rallyxpress: лична фейсбук страница на пепи йорданов

ВСЯКА СЪБОТА В ПЛАНИНАТА, НО НЕ ПО ТУРИСТИЧЕСКИТЕ МАРШРУТИ… Преди и след спринта в Ихтиман, Любка и Петър Йорданови отделяха първия ден от почивката за тренировки, с които навигаторката да влиза все по-дълбоко в ролята на водещия и в екипажа. Следователно, имайки предвид опита на Христозови и само 40-те състезателни километра на Йорданови, ясно е за кого са предпочитанията. Естествено, с вечната уговорка: „…ако техниката издържи!“ Така тук въпросът е: може ли бившият ко-пилот на Крум Дончев да удържи на сливналията за званието „вице“, което вече почти докосва? „Винаги се пускам за възможно най-добро класиране, защо не и за победата [в клас НС3], макар че ще е доста трудно срещу Валери Димитров (Старт-М, Фолксваген Голф, победа и второ място) – категоричен е Добрин Борисов (Булсим, Рено Клио Макси, победа в Ихтиман). – Той има авантаж, така че с Пламен (навигаторът на Добчо – бел. ред.) за титлата играем малко като „всичко или… вице.“

снимки за rallyxpress: личен архив на добромир борисов

КЪСМЕТЪТ НА ДЕБЮТИРАЩИТЕ… в Ихтиман Борисов смени навигатора си с Пламен Иванов и двамата извадиха късмет: строшеният преден носач на Макси-то се прояви след закриването на състезанието, а способният на всичко механик на екипа Мирослав Димитров веднага намери временното решение – един гаечен ключ и три скоби Торк. В Ихтиман шуменско-сливенският тандем взе трудна победа, след като предният десен носач „без време приключи“ и след церемонията, за да е на ход Макси-то, механикът на екипа реши проблема с гаечен ключ и три…връзки. „И за да видим какво сме направили, а още и заради това, да се пробваме на първата отсечка, която е особено тежка, много технична и на трудно трасе…“ Който и от двамата пилоти да спечели в Бургас, ще е новообявено има за овакантеното още преди началото на годината от екипажа на габровския АРА Моторспорт Пламен Георгиев/Габриела Георгиев (ФИАТ Пунто) звание. Поредния тройно оплетен възел! Този в НС4 не се отличава от горните две случая с евро-хомологираните автомобили – третият възможен претендент за годишния приз – Филип Игов (Вромос, Фолксваген Голф) е в сметките единствено като математическа възможност за титлата.. Ако във Видин бяха стартирали три, а не два екипажа и за победата си Александър Борисов (Опел Корса, 37.5 т.), би взел пълен, а не половин актив, пущинякът от видинския Жико-Моторспорт вече можеше да е шампион с втората си победа в Ихтиман.

снимка за rallyxpress: атанас марков и драгомир петров/apix

ПОБЕДА, АМА НАПОЛОВИНА… Заради само двете заявки за участие в първия спринт, Сашо Борисов стартира шампионата с половин победа, разликата от която сега го праща в силна битка с екипажа на шуменците. Сега разликата му с екипажа на шуменския Стари столици Краси Кръстев/Зоя Атанасова (Ситроен Саксо) е 16.5 т., което пък дава шансове на смесения екипаж за званието, при положение, че победа (46 т.) и класиране на опелджиите е на 6-о и по-назад от това място (заявени са общо 8 екипажа в НС4).

снимка за rallyxpress: атанас марков

ДОБЪР ШАНС ЗА ЕКИПАЖА… Малката разлика с лидера и защитаваш титлата си Ал-Борисов, са добра възможност за Краси Кръстев и Зоя Атанасова да стигнат до титлата