• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Преди да направите избора си, вижте колко са важни маслата

Събота, 08 Февруари 2020 | София, Topavtochasti
Преди да направите избора си, вижте колко са важни маслата

МОТОРНИТЕ МАСЛА са от съществена важност за безупречната работа и високатапроизводителност на  двигателя. Те охлаждат и смазват подвижните части, удължавайки техния период на експлоатация, защитавайки ги и от повреждане. Има различни видове масла. Кое трябва да изберете? Нека преди да решите какъв трябва да бъде вашия евентуален избор, да разгледаме различията, които съществуват в тази изключително важна за експлоатацията на автомобила плоскост, както и характерните им особености. Какви са видовете моторни масла?

Обикновено се различават четири основни вида моторни масла:

:: Стандартно минерално масло. Този вид масло може да се срещне при много автомобили. Основната причина за това е, че то е евтино. Този вид лубрикант е подходящ за автомобили с ниска мощност, които се карат в климат с меки зими и не твърде горещи лета. Те трябва да се сменят по-често от синтетичните и полу-синтетичните масла.

:: Премиум стандартни  масла. Те са подвид на първите, споменати тук. В днешни дни, много нови автомобили ги използват в системите си. Подходящи са предимно за леки автомобили с нисък пробег. Обаче, колкото е по-сложен двигателят, толкова повече изисквания трябва да покрива маслото. За съжаление, само дори премиум стандартните масла не винаги са способни на това.

:: Синтетични масла. Едно синтетично масло може да е направено от три синтетични базови течности. Освен това, производителите включват различни добавки и други специални течности. Те могат да бъдат продукти против запенване или против износване, фрикционни модификатори, детергенти, подобрители на индекса на вискозитет и т.н.

Преди да направите избора си, вижте колко са важни маслата

снимка: интернет


Като цяло, производителите могат да създават нови синтетични масла чрез промяна на пропорциите им, съставките и дори да създават молекули с равномерен размер и форма по свой дизайн.

Това качество позволява на синтетичните лубриканти да се загряват по-бавно. Обаче, тези масла са по-скъпи
от стандартните.:: Полусинтетични масла. Това е един вид опит да се комбинират добрите качества на синтетичните течности и достъпността на стандартните. Тези продукти са смес от тези два вида. Те не могат да предложат всичките
предимства  на синтетичните масла, но правят стандартните течности по-малко летливи и така понижават загубата на масло и спомагат за
пестенето на гориво. Тези течности могат да се използват както в автомобили с ниско натоварване, така и в джипове и пикапи.

:: Масла с висок пробег. Този вид лубриканти са специално разработени за превозни средства, които са изминали около 113 000 км. Те съдържат специални уплътняващи добавки, които да защитават и да повишават гъвкавостта на уплътненията в двигателя. Могат да се използват
синтетични и стандартни масла за основата им.

Въпреки това, те са много специфични: могат да са изключително полезни за някои двигатели
и напълно безполезни за други.

1540991810 yVCjWt castrol87

Кога трябва да сменям моторното си масло?

Интервалите за това, както и вида масло, от което се нуждае колата ви, са посочени в наръчника на автомобила. Като цяло, интервалите на смяна зависят от това колко карате, какъв автомобил имате и какъв вид
моторно масло използване:

» На всеки 2000 км, ако пътуванията ви са по-кратки от 25 км;
» На всеки 5 000 км при по-старите модели;
» На всеки 8 000 – 12 000 км при по-новите модели, с които се
пътува обикновено 20 минути или повече със стабилна скорост;
» На всеки 16 000 – 24 000 км при автомобилите използващи синтетично масло.

♦ МАГАЗИН

EuAvtochasti.bg е водещ магазин за авто части

Планирате да смените моторното масло, но не знаете кое да изберете? Попитайте нашите компетентни асистенти. Те ще ви кажат за предимствата и недостатъците на всяко масло и ще намерят подходящото за автомобила и бюджета ви. Ние предлагаме широка гама от продукти от известни производители като Castrol, Shell, Total, Mobile 1, Wurth Triathlon и други. Ние имаме разумни цени, за да си позволите да купите най-добрите продукти за колата си.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев