• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Калоян Гьошев - 30 години по-късно историята се повтаря

Четвъртък, 15 Април 2021 | от Асен Стоянов, за RallyXpress
Калоян Гьошев - 30 години по-късно историята се повтаря

ОЩЕ ЕДНА ФАМИЛИЯ ДОПЪЛВА
АВТОМОБИЛНИТЕ НИ КЛАНОВЕ

 2021 Kaloyn Gioshev 246
от Страшо Димов, RallyXpress
РИСКУВАМ с прогнозата, но надали бих сбъркал: ясно е отсега, че Калоян Гьошев (на снимката) в следващите години няма да погледне и към най-ценната цигулка страдивариус, след като с хасковския дебют, бащиното бензиново DNK е допълнена с обилно преливане на свръх-доза „гориво“. Преброявайки автомобилните кланове в България (виж ТУК свързания с това текст от в. 168 часа), след миналата неделя и за в бъдеще можем да сме сигурни, че фамилията Гьошев ще  бъде в списъка на водещите в този спорт в следващите години.

ГОДИНАТА е 1991 г. Мястото - пистата в Хасково. Пилотите са се наредили за началото на новия сезон в картинг шампионата у нас. Сред батковците седи и гледа леко стреснато едно малко момче. Това е Петър Гьошев. На 9-години, той се готви за своя дебют в професионалния картинг спорт в клас Junior (тогава най-малкия).

Той е още малък и няма особена подготовка за първия си старт, но се усеща неговата голяма мотивация и страст да покаже какво може.

Точно 30 години по-късно
историята се повтаря.

Неговият син Калоян Гьошев застана на старт също в Хасково миналия уикенд, също в първия кръг от новия сезон, за да дебютира в картина при най-малките (сега клас Mini BG). Той също е само на 9 години, но у него също личи страстта към високите скорости.

За тези 3 десетилетия светът се промени много. Но за този период Гьошев старши неизменно е част от моторния спорт. Първо като картинг пилот, после като състезател на писта, на рали и сега като обучаващ младите пилоти у нас.

"30 години съм неотлъчно от моторспорта, споделя Пепи. - След като приключих с пилотирането, започнах да се занимавам с Академията ни в Твърдица, където подготвяме пилоти. Имаме и картинг отбор, който се казва Картинг Академи Твърдица.

"Именно в Твърдица синът му Калоян прави първите си обиколки с картинг. Под зоркия поглед на баща си, той започва да се подготвя за големия скок. През есента на миналата година идва време и за няколко тренировки в Кюстендил и Хасково, където се провеждат професионалните състезания у нас.

Калоян Гьошев - 30 години по-късно историята се повтаря

снимки: лични архиви на пепи гьошев и васко димитров
ПРЕДИ 30 ГОДИНИ И СЕГА… (горе) Гьошев с многократния шампион на България Васко Димитров (вляво), Йордан Йорданов (зад него) и Доко Петров в дебютния си сезон през 1991 г. (долу) За Калоян Гьошев на пистата Пепи престава да е баща, а става и взискателен „тренер“, поставените от когото задачи трябва да бъдат изпълнявани точно.1991 VAR Pepi Gioshe 001 va

снимка: личен архив на пепи гьошев и васко димитров
ПЪРВИТЕ СТЪПКИ… Малкият Пепи Гьошев сред пилотите в едно от първите си състезания във Варна.

Следва сериозна подготовка през зимата и ето, че идва време за големия дебют в Хасково. Още от тестовете в четвъртък и петък Калоян показва много добра скорост и става ясно, че ще е претендент за челните позиции.

В събота в квалификацията постига второ време, а в първия квалификационен хийт след сблъсък на двама пилоти пред него и наказание, е класиран първи.

Във втория хийт остава трети, но това му е достатъчно да заеме първата стартова позиция за двете състезания в неделя.

В тях изглежда липсата на опит все пак си пролича. В първото състезание в битка да запази лидерството, Калоян загуби 2 позиции и остана 3-и на финала. Във втората надпревара финишира 2-и след много силно каране и най-бърза обиколка.

2021 Kaloyn Gioshev 001

снимка за rallyxpress: георги павлов
НАЧЕЛО НА „КОЛОНАТА“… Времената са други, екипите – също. Калоян (първият вляво) по време на официалното откриване на състезанието в Хасково, с което започва летоброенето в неговата бензинова кариера.

Но заради настъпване на белите линии при старта той получи наказание от 3 сек. и това го прати 4-и. На тази позиция Гьошев-младши завърши и в общото подреждане за кръга.


Запитан да сравни дебюта си с този на сина си, Пепи обобщава: "Калоян направи в пъти по-добър дебют от мен. Това се дължи на отбора и подготовката. Голям хъс за победа. Не съм се съмнявал в това, тъй като го познавам добре, казва Пепи.

„Но карането сам на пистата и такова с други пилоти около теб е различно. Скоростта, която показа в четвъртък и петък, я нямаше в събота, тъй като той още е неопитен и не може да използва повечето грип на пистата. Но много бързо се адаптира към машината и пилотиране в състезателни условия. Успя да се сбори с другите, взе правилни решения за изпреварвания, опази се от инциденти. Допусна новобрански нормални грешки - сгрешен старт и липса на темпо в първите обиколки.

2021 Kaloyn Gioshev 002

снимка за rallyxpress: георги павлов
…И РЕАЛНО ЗАСТАВА НАЧЕЛО НА КОЛОНАТА… Калоян (номер 111) повежда колоната в първото състезание от клас Mini BG в неделния ден.

„Преди 30 г. аз се състезавах за Доко Петров, който вкара много хора в картинг спорта. Започнах да карам един Баркас. Беше с шуменско шаси и мотор Симсон, с 3 скорости. На 3-ото състезание вече бях с руска рама. Но в първото ми състезание имаше страшно много деца и една много приятелска обстановка в боксовете и между самите нас.

„Имаше много хора, които ми помагаха като дебютант - Янко Николов, Валентин Йорданов. Имаше много емоции, като аз не разбирах точно какво се случва. Предполагам, че и Калоян изживя същото. Със сигурност аз не завърших сред лидерите. Докато той бе сред тях и имаше реален шанс да бъде на подиума."

Гьошев стари все пак отчита и това, че за далеч по-силния дебют на Калоян заслуга имат и новите технологии.

"Сега имаме много повече информация и знаем какво се изисква за един начинаещ пилот като подготовка и настройки, обяснява Пепи. - И ако той не може да ни каже какво се случва с карта, електронните системи в него ни подсказват."

А каква е оценката на самия Калоян?

"Очаквах да взема купа, което не се случи. Затова не съм много доволен, но това ще ме мотивира повече. Във финалното състезание само 1 обиколка не ми достигна да изпреваря първия. Приятно съм изненадан от това, какво е професионалния картинг спорт. Носи ми удоволствие."

2021 Kaloyn Gioshev 004

снимка за rallyxpress: георги павлов
ПАЛЕЦЪТ ГОРЕ… Петър и Калоян Гьошеви са в отлично настроение преди началото на поредната сесия по време на уикенда в Хасково. 

Интересен факт е, че последното официално картинг състезание за Петър Гьошев също бе в Хасково. Това се случи преди почти 5 години, когато той подкара резервния карт от клас KZ на Симеон Симеонов и си припомни отново скоростта и емоциите.

Но идеята беше основно да провери как се справя на пистата Мони, който тогава беше част от рали екипа на Хюндай Рейсинг Трофи и паралелно се състезаваше в шампионата по картинг.

Докато сега трябваше да следи за представянето на сина си и да се опитва да му придаде от огромния опит, натрупан през годините в моторния спорт.

А дали Калоян ще успее да постигне успехите на баща си и дори да го надмине, времето ще покаже. Важното на този етап, е че бе поставено едно солидно начало.

А сега пред него има дълъг път за извървяване.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев