• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Хърватска: Успехът е скрит в детайлите

Четвъртък, 22 Април 2021 | София, RallyXpress
Хърватска: Успехът е скрит в детайлите

ЕВЪНС С ПСИХОЛОГИЧЕСКИ
АВАНТАЖ ОТ МЕДВЕДГРАД

2020 MEX Evans SM 011
ЕЛФИН Евънс (на снимката, Тойота) спечели си шейкдаун за сезона, завършвайки най-бързо в подготовката си преди старта на Рали Хърватия. Уелсецът спря хронометрите в решителното излизане на 2:45.1 мин, постигнати за 4.6 км трасе край Медведград. На 0.7 сек от него е Тиери Нювил (Хюндай), я най-младият лидер в световния шампионат – Кале Рованпера (Тойота) е на 1.3 сек зад своя съотборник. Следват Отт Танак (Хюндай) – на 1.5 от лидера, Себ Ожие (Тойота) – на 2.5, а шестицата се затваря от Такамото Катсута (Тойота), на 1.3 сек от действащия световен шампион.

:: КЛАСИРНЕТО на екипажите в отделните скоростни етапи, както и общото подреждане в Хърватска може да следите ТУК.

МОЖЕ ЛИ да се направи паралел в световния дебют на България през 2010 г. и първото състезание от световните серии в Хърватска, което стартира тази вечер?

Има място за такова сравнение и то е във факта, че и у нас преди 11 години, и сега край Загреб за екипажите... няма нищо познато.

И в двата случая състезанието бе първия асфалт за сезона, и в Рила и сега в Хърватска трасетата нямат нищо, ама нищо общо с познатите и стандартни европейски асфалтови отсечки, карани досега от отборите.

Но има и едно съществено отличие: през 2010 г., Форд М-Спорт изпрати Мико Хирвонен да кара в Ю-Рали, за да добие представа за трасетата на Балканите и за онези в Сърбия, доколкото те се доближаваха до пътищата у нас.

„Дяволът се крие в детайлите, а аз ще го реча така – успехът е скрит в детайлите, дори и в най-малките“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт колега Звонко Мирич.

Това, което има предвид хърватския вестникар, за който футболът и кошарката (баскетбола – бел. ред.) са приоритетите пред моторспорта е, че – „може би от вашето рали“, опознаването не е имало такова „велико значение“, каквото бяха последните два дни за екипите тук.

Хърватска: Успехът е скрит в детайлите

снимка за rallyxpress: фейсбук страница на хърватското рали
ВСИЧКО Е НОВО, НИЩО НЕ Е ПОЗНАТО... Дори и след тестовете преди старта, за защитаващият титлата си Себ Ожие, в третото рали от сезона трасетата са пълна загадка...


От една страна са пътищата – неравни и с много изненадващи кръстовища, с много трамплини, трасета с тесни и с дълги поредици от свързани един в друг завои. От друга - липсата на каквато и да е предварителна информация, допълнена с фракцията по завоите и липсата на ограничители, пречещи да се режат завоите заради безценните десети от секундата.

2021 CRO Newvile FB 001

снимка за rallyxpress: фейсбук страница на хърватското рали
АДАМО РАЗЧИТА НЕ САМО НА НЮВИЛ... а и на целия отбор, да защитят титлата си от 2020 г., но също и да излязат начело на колоната след финала в неделя


2021 CRO Greensm FB 001

снимка за rallyxpress: фейсбук страница на хърватското рали
НОВА ДВОЙКА, НОВ МОТОР, НОВ НАВИГАТОР... - все новости в отбора от Довънби Парк. И в екипа на М-Спорт, и в списъка на Хърватска Рали за Гъс Грийнсмит е определено водещото място.

КАЗАХА... „ДЕ“ ЗА ПУБЛИКАТА

2021 WRC Spec Baned
КАКТО ТОЧНО отбеляза сайтът autosport.bg (виж ТУК), в Хърватска коронавирусът има типичните за Полуострова особености. Иначе казано, за пребиваването на публиката по скоростните етапи е казано обичайното по нашите ширини „ДЕ“ (средното между „да“ и „не“). На организаторите е поставена рамката на правителствените директиви, зад която са забраните за събиране на множество хора на едно място. Но пък хърватите, имат огромен опит в „партизанстването“ и спомените от Титово време сигурно се припомнят. Избраните ще гледаме в бокса, а тук и там ще се мяркат и щастливите „горски хора“...


Накратко, дори и в ралитата, колкото и да навлизат към Европа, Балканите продължават си остават „тъмен полуостров“.

Вярно е също, че както у нас, така и сега от хърватски отбори са искани записи на „онборд камери“ от предишни ралита, за да се прави индиректната рекогносцировка.

Да припомним, че това през 2010 г. направиха и трите заводски тима.

Но сега годините са други, флагчето „корона“ е размахано видимо и заради това има известно отхлабване от принципите на ФИА, да не се посещава страната-домакин 40 дни преди старта на съответния кръг там.

Сега от възможността за разрешено съгледвачество се възползва екипа на Яри-Мати Латвала по-рано през месеца.

Същото направиха и от Форд М-Спорт, на едва ден преди състезанието, не пропуснаха тази възможност око да види, ръка да пипне и „корейците“

Така че всеки един ориентир по- и край пътя е трябвало да бъдат маркирани при пълното фокусиране на екипажа.

Какво по-истинско изпитание, като се има предвид стандартните двудневни преминавания на трасетата и то на терен, който познаваш от видеото?

Първите два дни на Хърватска са северозападно от столицата, по две врътки от по 4 отсечки и сервиз в средата на петъка и по обед в събота.

В неделя колоната се насочва към северните две трасета (4 скоростни етапа), като последния скоростен етап – 20-и Загорска Села-Кумровец 2 (14.09 км) е пауърстейджът на състезанието.

КАКВО ПОДГОТВИХА ОТРОБИТЕ ЗА ХЪРВАТСКОТО РАЛИ

2021 WRC CRO Toyota:: В ХЪРВАТСКА ТОЙОТА влиза, доминирайки на върха и на двете класирания от сериите и, както обикновено, ще бъде представена от своите трима пилоти, работещи по контрактите си за тази година – Рованпера, Ожие и Евънс. Отново Такамото Катсута, който завърши шести и в двата начални кръга на сезона, ще кара четвъртия Ярис WRC, но като част от програмата за Челинджът Тойота Газоо Рейсинг WRC. „Много е интересно да съм в Хърватия за първи път с WRC, в асфалтово състезание, което изглежда доста бързо“, каза шефът на отбора Яри-Мати Латвала. „Като цяло повърхността изглежда доста абразивна, но разбираме, че на някои места може да бъде и много хлъзгава, така че може да бъде наистина предизвикателно за водачите. Обикновено Ярис WRC е много силен на асфалт, както видяхме неотдавна в Монца и Монте Карло, но също така знаем, че не можем да приемаме нищо за даденост и че трябва да работим усилено, за да успеем." Преди 10 дни екипът направи 6 дни тестове в Хърватия, като използва пътища, които са възможно най-сходни с онова, което екипът очаква да открием в ралито, главно в опит да се види как могат да вземат най-доброто от новите Пирели. „Хърватия е съвсем ново събитие, така че не знаем какво точно да очакваме“, добавя Елфин Евънс, който в момента държи четвърто място в класирането. „Успяхме да изучим видеоклипове от етапите, за да научим колкото се може повече, но нищо не може да замести действителното присъствие там и реалното виждане на маршрута. Етапите изглеждат доста смесени, с някои широки бързи части и някои много тесни неравни части и може да има доста рязане. Нямаме много опит с тази кола на сух асфалт или с гумите Пирели, така че при тестването опитахме доста различни настройки. Но усещането в колата като цяло беше положително...“

2021 WRC CRO Hyundai:: ТЪЙ КАТО ХЮНДАЙ МС и водещият пилот Тиери Нювил са на второ място в класирането, Хърватия ще е идеална възможност за базирания в Алзенау корейски отбор да направи някои подобрения. Както обикновено към Нювил ще се присъедини редовния му съотборник и бивш шампион на WRC Отт Танак, като този път третият Хюндай i20 WRC ще бъде управляван от Крейг Брийн. Точно заради Хърватия, пилотът на два пъти бе вкарван в италианската мелничка (ралитата Ил Чоко и Сан Ремо) „Арктик Рали Финландия бележи завръщане към формата, която очакваме от себе си като отбор“, каза директорът на отбора Андреа Адамо преди събитието. „Сега трябва да пренесем този импулс напред към Хърватия и извън нея. За нас е жизненоважно да защитим отново титлата си, така че трябва да се адаптираме бързо към тези неизвестни етапи и да сме в темпото от самото начало. Всички ние трябва да дадем всичко от себе си и да работим заедно за постигането на общата ни цел: да сме отпред на колоната да поведем в класирането на шампионата.“ И трите екипажа тестваха Хюндай i20 Coupe WRC на асфалт преди новия кръг от световните серии в Хърватия.

2021 WRC CRO Ford:: ХОРАТА НА ФОРД бяха последния екип от заводските тимове, който направи подготовката си в Хърватска за старта на третия кръг от сериите този уикенд. За този старт бяха избрани двама пилоти – Гъс Грийнсмит и Адриян Фурмо, като и двамата бяха тези, които участваха с „тестовете на терена“ в Хърватска. По време на изпитанията са били проверени новите разработки на новия двигател, с който М-Спорт ще се представи в първото от асфалтовите състезания за сезона. В същото време Теемо Сунинен, единият от двамата официални пилоти на М-Спорт в Монте и Арктик Рали, също ще е на линия, но в това рали ще е зад волана на Форд Фиеста Рали 2. Важното за напомняне е, че Грийнсмит ще седне до новия си ко-пилот Крис Патерсън, а Фурмо, който прави своя дебют в WRC зад волана на Fiesta с най-високите спецификации, ще иска да покаже на частния екип, подкрепен от Форд, че е достоен за промоция към листата от топ-пилоти в сериите. И двата екипажа ще се възползват от последния ъпгрейд на двигателя Ессо Спорт, който трябва да повиши доверието на отбора млади състезатели с повишена мощност и производителност. „Мисля, че всички се радват да бъдем в рали Хърватия - каза шефът на екипа Ричард Миленър. - Има нещо много специално в това да изживеете: ново събитие за първи път! Радвам се да видя непознати етапи, тъй като съм сигурен, че и за пилотите това също е вълнуващо. Готови да се върнем в сезона с положителен резултат.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев