• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

Тръгва ли Кале към втората си победа?

Петък, 10 Септември 2021 | от Вальо Колев, Ламия
Тръгва ли Кале към втората си победа?

РУЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2021 WRC Lst
ПОЗИЦИИТЕ на екипажите в отделните скоростни етапи, местата им във временното общо както и крайното класиране на екипажите в Еко Рали Акрополис – вижте ТУК

ПЪРВИЯТ ДЕН от Еко Рали Акрополис завърши с доминация на 20-годишният Кале Рованпера (на снимката), в който ден пилотът на Тойота Газоо Рейсинг завърши с авантаж от 3.7 сек пред първия Хюндай на корейците и Отт Танак, както и с 3.9 сек. пред партньора по тим и седемкратен световен шампион Себ Ожие.

Рованпера пое лидерството на колоната веднага след втория скоростен тест и удържа позицията си до край на петъчния ден.

Дали финландецът е тръгнал към втората си победа за сезона – това бе един от обсъжданите въпроси днес.

В края на първия тур – сух и слънчев, както си му е традицията тук – обаче неговата преднина е толкова крехка, колкото крехки са и разликите му с Танак и с Ожие.

Тръгва ли Кале към втората си победа?

снимка: официален сайт на еко рали акрополис
РЕШИТЕЛЕН СПРИНТ… Отт Танак извади късмет с класирането си в етапа Елатия и силната езда му донесе второто място в края на деня и незначителна психологическа преднина пред Ожие за събота.


Защото добре е известно, че в състезание върху гръцкия макадам, това са нищожни разлики, които по думите на един гръцки запалянко, „…просто е „нула“ и всичко започва отначало утре!“

Краят на петъка бе драматичен, след като заради пропадналия в канавката на Елатия (11.7 км) пилот на Хюндай Моторспорт Пиер-Ив Лубе, денят завърши с… червен флаг за всички пилоти зад него.

След дълъг ляв завой, скоростта на неговата кола рязко спадна, а секунди след това се килна в канавката и близо 8 мин повече от 40 гърци така и не успяха да я върнат на пътя.

Когато обаче това стана, а екипажът бе придружен от маршал до финала, до който оставаха около стотина метра, стана ясно, че причината за инцидента е счупената предна полуоска на „ай-20“, проблем, който е решим за тази нощ, но и проблем, който вади Лубе от играта за нещо повече от бонусите в неделя.

В този етап Танак кара на върха на възможностите си, завършвайки само на 1.3 сек от спечелилият теста Нювил и на 2.5 пред лидера на състезанието до момента, което реално изведе бившият световен шампион на второто място в класирането за първия пълен ден от Еко Рали Акрополис с преднина от нищожните 0.2 сек пред действащия световен шампион Ожие.

2021 GRE Green OFF 001

снимка: официален сайт на еко рали акрополис
МНОГО-МНОГО ПОВЕЧЕ… Ако във вчерашните тестове, въпреки калта и дъжда, публиката край трасето бе много, то днес – по най-скромни наблюдения – феновете са почти, както на рали, което не е… „ковидясано“.

Това, че екипажите очакваха по-лек вариант на Ралито на Боговете се оправда, но също така се потвърди и това, че Акрополис както винаги е било, е непредвидимо.

Вярно е, че днес не вали и опасенията в тимовете за терените на тестовете се оказаха напразни за съботата, но в същото време прахолякът полека-лека започва да се връща.

Допълнителни драми се разиграха последователно в екипа на Латвала, но също и при Хюндай, които почти едновременно трябваше да търсят причината за изчезналата скорост от предавките на Евънс (той натрупа значително закъснение от това) и некоректна работа в двигателя на Нювил.

2021 GRE Elfin Fall VK 001

снимки: валентин колев/rallyxpress
ТРЕВОГА В БОКСА НА ТОЙОТА… „Елфин дава всичко от себе си, но не е ясно какъв е проблема…“, обяви пред WRC+ Яри Мати Латвала, докато под шатрата на екипа (горе) се събираше техническият екип, за да търси обяснение. В същото време неудърживата репортерка на световното първенство Бес Уилявс (долу) вече е разбрала, че Тойота-та на Евънс не е в „кондиция“ е се е заложила близо до колата на уелсеца, за да получи свежа и коректна информация за какво иде реч.

През скоростната отсечка Евънс мина необичайно бавно и ясно се чуваше, че се бори със скоростната кутия – просто звукът на автомобила бе напълно различен от онзи познат „глас“, който се чуваше вчера на тестовете и днес в първата скоростна.

До края на деня не бе ясно, дали проблемите с предавките в Ярис-а на британеца са от механични проблеми или от работата на сензор, но така или иначе на Евънс се наложи в продължение на 4 етапа да кара „с едно наум“, което от всяка гледна точка си е допълнително психологическо натоварване в най-напрегната част от състезанието.

Пак по това време Нювил, който също получи „бонус-секунди“ заради двигателя, успя да реши проблемът при прегрупирането и да остане в играта, която обаче ще трябва да довърши от 18-а позиция.

2021 GRE Tierhy Trou WRC

снимка: стоп-кадри от wrc+
ПИЛОТЪТ РЕМОНТИРА, НАВИГАТОРЪТ СЕ ДЪРЖИ ЗА ГЛАВАТА… Мартин Видаег (вдясно) все още не е наясно дали проблемът с мотора, по който Тиери Нювил и механик от екипа работят е отстранен. ...и дали екипажът продължава, макар и чак на 18-а позиция в края на петъка.

Разместванията, които ставаха зад гърба на Рованпера и имаха своята гръцка логика, изведе напред в подреждането двамата пилоти на М-Спорт-Форд – Фурмо (5-и) и Грийнсмит (6-и).

Но, като се има предвид, че по отношение на Акрополис британският отбор исторически е безапелационен лидер с успехите си тук, това може да се приеме и като част от закономерното развитие на двамата млади състезатели.

2021 GRE Day 001

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев