• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Танак натиска да догони Рованпера

Събота, 23 Април 2022 | от Валентин Колев, Загреб
Танак натиска да догони Рованпера

ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ
И РЕЗУЛТАТИ ОТ РАЛИ
ХЪРВАТСКА: В МРЕЖАТА

2022 CRO Logo WRC
НА ЛИНКА долу можете да видите всички подробности за третото състезание от световните серии, както и да следите на живо в хода на състезанието резултатите от етапите и в общото класиране - ТУК

НЕЩАТА ОТИВАТ по местата си, след като вчерашният авантаж от над 64 сек, който имаше продължаващият да е лидер на колоната в Хърватска Рали Кале Рованпера (на снимката, Тойота Газоо РТ) днес вечерта бе стопен на 19.9 сек, но вече не пред Тиери Нювил (Хюндай Моторспорт), а пред неговия партньор в тима от Алзенау и бивш световен шампион Отт Танак.

Преди Хърватска Рали, естонецът бе категоричен, че именно в третия кръг от световните серии той ще направи всичко възможно, за да промени класирането на шампионата.

След днешния напрегнат ден изглежда това е напълно възможно, като се има предвид, че утре остават само 4 теста и в тях едва 54.48 скоростни километра.

Разликата е такава, че тя лесно и бързо може да се стопи, ако имаме най-малкото на ум това, че днес в етапа Платак 1 Кале изгуби 54.5 сек заради спуканата предна лява гума.

Иначе казано, онова, което Фортуна вчера отмъкна от Тиери Нювил, днес своенравната Госпожа си върна, възстановявайки равновесието и играейки си вече с лидерството в ралита, оставяйки крехък аванс на водача в световното първенство.

Но както се казва – по-лесно е тази малка преднина да бъде съкратена, по-сложното е да бъде заличена и Танак да прескочи финландската звезда, която с всеки изминат етап започва да става все по-ярка.

Танак натиска да догони Рованпера

снимка за rallyxpress: валентин колев
МАКАР И С МАЛКО, ВСЕ ОЩЕ НАЧЕЛО... Кале Рованпера трябваше да се справя със закъснението заради спуканата гума, но въпреки загубеното време, финландецът все още контролира класирането в третото рали от сериите за 2022 г.И това - с неизбежната уговорка, че никой не е гарантиран от капризите на същата тази Госпожа.

Ироничното в случая е това, че тя поднесе на Кале изненадата да спука гума не във вчерашните кошмарни условия по етапите, когато това беше много по-вероятно, а точно днес - в сухото и променливо време и тарикатски се усмихна на естонеца.

Рованпера има общо време след два дни и 16 скоростни отсечки 2.14:54.5 ч., а Танак – 2.15:14.4 ч. На близо минута зад него е Крейг Брийн (Форд М-Спорт), който в главното класиране е на 73.4 сек от Рованпера.

Това позволява на естонецът (една етапна победа за деня) да прави своите сметки за неделята, след като усети възможността не само бързо да започне да се „катери“ към Рованпера (също веднъж най-бърз в събота) Танак, но и да се вижда сигурен в изкуплението след разочароващите изяви и проблемите от първите два кръга на сезона.

2002 CRO Tanak VK

снимка за rallyxpress: валентин колев
ФОРТУНА ВРЪЩА ИНТРИГАТА... Една спукана гума дава всички шансове на бившия световен шампион Отт Танак да тръгне към връщането си в челото на първенството.

Една чисто спортна прогноза – в състезанието утре и при спокоен развой на гонката, оставащият въпрос за челото трябва да се решава именно между Рованпера и Танак.

Колкото до третият в топ-класацията – Брийн, то най-вероятно е ирландецът да продължи да кара така, че да защитава позицията си, за да се бори и гарантира втори бронзов подиум след този в рали Монте Карло.

Пилотът на Довънби Хол умело успяваше да избегне рисковете и евентуалното пукане на гума, с които кошмарният хърватски асфалт може да разбие всяко добре планирано и изпълнявано темпо.

:: От мрежата: „Аз не помня някога
да съм карал по трасета, които
имат толкова много скокове“,
коментира пилотът за регионална
спортна станция в Ирландия.

2022 CRO Greensm VK

снимка за rallyxpress: валентин колев
ТОЧЕН ВЛИЗАНЕТО, СТРАШНО БЪРЗ ПРЕЗ МОСТА... (горе) Крейг Брийн насочва своята Пума в деликатния завой преди тесният каменен мост, (долу), след което рязко натиска своята бегачка.

Нювил отърва „квитанцията за €1000 евро“ (превишена скорост от 165 км/ч), но стюардите му лепнаха още 40 сек. за закъснението, въпреки усилието на пилота и дребния Видаег да лашкат своя Хюндай почни километър, като общият сбор от трите времеви добавки за белгиецът стигна 1:50 мин.!

2002 CRO Newil VK

снимка за rallyxpress: валентин колев и стоп-кадър от wrc+
НЕ САМО МАЛШАНС, НО И НАКАЗАНИЯ... (горе) След като вчера трябваше да се представят като тежкоатлети... „тласкане на Хюндай на 800-м“, Тиери Нювил и Мартен Видаег, са гроги на прага на часовата контрола. (долу), а днес екипажът на корейския тим натискаше здраво, за да компенсира наказанията и да влезе в челото на Хърватска Рали.

Няма да е грешка, ако се каже, че на Нювил много-много не му върви и точно малкото, което не му стига или честите удари (повечето в задния ляв борд на бегачката – бел. ред.) винаги са го спъвали да получи най-голямата и желана награда.

Нювил беше най-бърз на Дуга Реса 1 (8.87 км), но това остана – както при Кале и Отт, единствената победа за деня, при това спечелена с някакви си 0.8 сек пред Елфин Евънс (Тойота Газоо), който започна съботата с победа над конкуренцията и безуспешно мъчейки се да намери скорост, която да му гарантира място най-малкото в топ-4.

Евънс обаче трудно ще догони белгиецът, от когото има – както казват ралиджиите – цял календар време: точно 50.0 сек!

Такамото Катсута затваря шестицата, но японският пилот е на повече от 3 мин. от Елфин и това е мястото, което изглежда добро за отбора на Латвала като цяло.

Разбира се, доста въпроси предизвика в публиката видеото от предизвикалият пожара на Хюндай i20 N на Оливер Сорберг в първия скоростен етап от днешния ден. Излъченият в мрежата запис поставя един-единствен въпрос: доколко е гарантирана сигурността на екипажа дори и при едно толкова елементарно на пръв поглед излизане от трасето?

2022 CRO Solberg Fire WRC

снимка: стоп-кадър от wrc+
ПЛАМЪЦИ И ДИМ... в кърмата на корейската машина, лишиха Солберг-мл. от целия втори ден в Хърватска Рали.

:: Лидерът на WRC2 продължава
да бъде Йоан Росел (Ситроен С3),
като както той, така и другите
двама претендент за категорията
- Николай Грязин (Шкода Фабия Ево)
и заелият мястото на Ерик Камили
(Ситроен С3, днес пропаднал до
12-о място) Кайетан Кайетанович
(Шкода Фабия Eво) се придвижиха
с едно място напред в генералното
от вчера – съответно 7-и, 8-и и 9-и.


2002 CRO Joan Rosel VK

снимка за rallyxpress: валентин колев
УДЪРЖА ПРЕДНИНАТА СИ, НАСТЪПВА КЪМ ПОБЕДА... Йоан Росел продължава да дължи темпото за победата си в WRC2, но и да се цели в шестицата на общото класиране.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев